Пошук

5 причин, через які можуть призупинити нарахування субсидій українця

0
345

Тарифи на комунальні послуги зростають і можливість оформити субсидію є рятувальним колом для більшості верств населення. У 2017 році в положення про порядок нарахування субсидій неодноразово були внесені правки, згідно з якими на даний момент встановлено перелік причин, при яких нарахування допомоги від держави може бути призупинено.

Згідно з «Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату ЖКП» в редакції від 01.01.2018 нарахування субсидії припиняється в наступних випадках:

  1. Неплатежі за фактично спожиті житлово-комунальні послуги  коли їх вартість перевищує надану субсидію. Інформацію про такі неплатежі в УПСЗН надають ЖЕКи, житлово-будівельні кооперативи, ОСББ до 10 числа місяця, який слідує за місяцем виникнення боргу.

Винятки з п.1

– затримка зарплати або пенсії підтверджена документально;

– заборгованість оскаржується в судовому порядку.

  1. Якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не вказав один з видів доходів) і майновий стан, які привели до виплати зайвої субсидії.
  2. При виявленні інспектором ознак порушення норм законодавства при призначенні субсидії або ознак порушень при визначенні її розміру.
  3. У разі зміни місця проживання одержувачами субсидії або інших обставин, які унеможливлюють надання субсидії (смерть).
  4. Заява власника (уповноваженого співвласника) або наймача житла про добровільне припинення нарахування субсидії.

Варто знати:

  • Для відновлення субсидії, яку було припинено за умовами п.1, необхідно погасити борг або укласти договір його реструктуризації з компанією-постачальником житлово-комунальних послуг.
  • Зайва перерахована сума субсидій у зв’язку з умовами п.2 і п.3 є обов’язковою до повернення. Кошти повертаються на вимогу УПСЗН безпосередньо одержувачем або списанням коштів з його особистих рахунків в компаніях, які надають ЖКП.
  • До посадових осіб УПСЗН, з вини яких відбулося надмірне нарахування та виплата субсидій, застосовуються заходи, передбачені законодавством.

Важливо знати правила нарахування та припинення субсидій. Адже тільки розбираючись в законодавстві ви зможете відстояти свої права на отримання пільг від держави та сплачувати комунальні з вигодою для гаманця.

Залишити коментар