Пошук

Чи можна комунальні платежі сплачувати частинами?

0
898

Ще в жовтні 2016 році Кабінет Міністрів України прийняв рішення про те, що користувачі комунальних послуг можуть оплачувати їх частинами. Це рішення стосується рахунків за опалення і ніяк не впливає на воду, електроенергію, газ. Згідно із заявою голови Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, споживач може спочатку оплатити половину рахунку за місяць. При цьому іншу частку рахунку споживач зобов’язаний оплатити в період з квітня по вересень, тобто чітко до настання нового опалювального періоду. Можливість такого розрахунку стає доступною тільки після подачі заяви. Також важливою умовою є відсутність субсидії у споживача, який хоче скористатися розстрочкою. Але якщо субсидія вже оформлена і рахунки оплачуються згідно з нею, то розрахунок частинами неможливий.

Як саме відбувається оплата комуналки частинами?

Як вже було зазначено вище, процедура починається з подачі заяви. Її потрібно надати в організацію, яка займається забезпеченням опалення, тобто звертатися потрібно безпосередньо до постачальника послуги в своєму місті. Там же можна отримати і форму заяви або ж завантажити її онлайн на сайті Кабінету Міністрів України. Ставлячи підпис, заявник погоджується із зобов’язанням сплачувати частину суми у встановлений період. При подачі прохання потрібно мати при собі паспорт або інший документ, що посвідчує особу. І з наступного місяця споживач вже почне отримувати рахунки за опалення на виплат.

Таким є алгоритм при наявності прямого договору між постачальником тепла та споживачем. Але якщо з яких-небудь причин договір відсутній, потрібно додатково із заявою надати копії таких документів:

  1. документ, що підтверджує право власності на квартиру / будинок;
  2. паспорт;
  3. технічний паспорт лічильника, якщо встановлено індивідуальний лічильник на опалення;
  4. при наявності пільговика в родині будуть потрібні документи про всіх членів сім’ї і наявні пільги.

Які переваги надає розрахунок за опалення на виплат?

Давайте тепер розглянемо, чим же може бути корисна оплата комунальних платежів частинами. По-перше, це знімає грошове навантаження в зимовий сезон, оскільки всю суму за опалювальний період можна буде оплачувати не протягом 6 опалювальних місяців, а за рік. Наприклад, якщо в період з жовтня по березень наступного року кожен з шести місяців приходив платіж на 1 тис. грн. і цю суму потрібно було повністю покривати щомісяця, то з оплатою частинами є можливість платити по 500 грн. щомісяця протягом року. Раніше вже був досвід щомісячного розподілу платежів за опалення протягом року, але ця практика давно припинилася. Тепер, повертаючись до неї, споживачі житлово-комунального господарства послуги будуть менше відчувати ціновий дисбаланс в зимовий і літній періоди.

По-друге, відсутня пеня на неоплачені відразу 50% платежу. Існувало багато чуток щодо цього, але Прем’єр-міністр України офіційно заявив, що комунальний платіж – не кредит, тому відсоток за несплату відсутній. З усієї викладеної інформації випливає, що перевагою оплати частинами є можливість зменшити щомісячний комунальний платіж вдвічі.

За допомогою компанії EasyPay легко відбувається оплата комунальних послуг онлайн. Незалежно від того, яка саме ЖКГ послуга повинна бути оплачена, на сайті існує їх повний список. Кілька хвилин часу, відсутність черг – і розрахунок за світло, воду, газ або тепло успішно виконаний. Легких платежів онлайн!

Залишити коментар