Пошук

Хто сплачує комунальні платежі при оренді?

0
1166

Хто повинен оплачувати комунальні платежі?

Оренда квартири – процес, що включає в себе безліч нюансів. Важливе питання, з яким стикається кожен, квартиронаймач – хто сплачує комунальні платежі при оренді. Спочатку власник квартири та квартирант зобов’язані домовитися, хто повинен оплачувати комунальні платежі. Рекомендуємо прописати чіткі умови у договорі з затвердженням нотаріуса. Якщо ж домовленість усна – варто заздалегідь проговорити всі можливі ситуації, щоб уникнути конфліктів. Визначте розміри платежів, дати оплати та звітності.

Оплата комунальних платежів орендарем

Власник квартири може взяти на себе зобов’язання з оплати комунальних послуг. Орендодавець встановлює фіксовану вартість за житло, в яку вже включені платежі ЖКГ. Таким чином, він страхує себе на випадок невиплати комунальних послуг квартиронаймачем. Отримує і оплачує платіжки сам, а квартиронаймач не дбає про оплату. Щоб уникнути нюансів, орендарю важливо заздалегідь знати, хто оплачує комунальні платежі, власник або прописані родичі.

Але в більшості випадків, що логічно, – комунальні послуги оплачує той, хто проживає в квартирі, а саме – орендар. Комунальні послуги оплачуються повністю, за фактом використання. При індивідуальних домовленостях – в частковому обсязі.

Також існує варіант, коли в орендну плату комунальні послуги включені, крім лічильників. Що значить: плата за квартиру вже включає в себе фіксовані платежі за утримання прибудинкової території, прибирання сміття, послуги консьєржа, податки. А газ, вода, тепло та електроенергія оплачуються за фактом використання.

А як у них?

У США/Європі, житло здається в довгострокову оренду виключно за контрактом. У кожному районі міста є правила проживання, з якими орендар зобов’язаний ознайомитися перед початком проживання. Згідно загальновстановленими стандартам, квартиронаймач оплачує:

– комунальні послуги (газ, вода, опалення, електроенергія)

– вивезення сміття, стрижку газону, послуги консьєржа, прибирання прилеглих територій

– податок на проживання, доставку пошти, додаткові сервіси

– інтернет, телебачення, послуги особистого користування.

Щомісяця орендар надає звіт з оплаченими квитанціями. Орендодавець ж зобов’язаний оплачувати земельний податок на нерухомість. У США оплата комунальних послуг, податків  та перерахунків до бюджету здійснюється онлайн або безготівковим розрахунком.

 

Де платити?

Використовуючи сервіс easypay.ua ви швидко і легко зможете оплатити комунальні послуги не виходячи з дому. Газ/вода/тепло/електроенергія та інші послуги оплачуються онлайн за допомогою банківської карти всього в кілька кліків.

Для цього:

– Оберіть розділ «Комунальні платежі». Натисніть на ваше місто.

– Оберіть послугу та введіть реквізити платежу (номер особового рахунку, показання лічильника та ін.)

– Введіть номер, термін дії та CVV-код вашої банківської карти. Підтвердіть платіж.

Даний спосіб зручний відсутністю черг, можливістю оплатити 24/7 з будь-якої точки світу з мінімальною або 0% комісією. Що вигідно, як і орендодавцю, який взяв на себе цю функцію, так і квартиронаймачу. Квитанція про оплату автоматично буде відправлено на вказану електронну адресу. Всі операції є можливість переглянути в Історії платежів. Для звітності квитанцію можна отримати поштою або переслати орендодавцю/орендарю по e-mail.

Чи надаються знижки на оплату комунальних при оренді?

За умови укладення офіційного договору, як орендодавець, так і квартиронаймач мають право на субсидію, якщо вона належить за законом. У разі відповідності орендаря одній з категорій громадян, яким надаються пільги, він має право претендувати на субсидію оплати комунальних винайманого житла. Подробиці варто уточнювати у юриста.

У блозі EasyPay ми ділимося лайфхаками, як заощадити на оплаті комунальних платежів за газ, воду та електроенергію. Дотримуйтесь простих порад та збережіть власні кошти для більш приємних речей.

Залишити коментар