Пошук

Історія виникнення банківських платіжних карт

0
1888

Сьогодні банківські картки використовуються на кожному кроці. З огляду на світові тенденції, цілком ймовірно, що через кілька десятиліть, ми взагалі перейдемо на безготівковий розрахунок. А коли ж з’явилися банківські карти?

 

Батьківщина платіжних карт – США. Вперше, ідею карти, якою можна розраховуватись у магазинах, висунув письменник Едуард Белламі в 1880 році. На той час це здавалося фантазією. Але вже у 1914 році деякі американські банки стали видавати паперові картки заможним клієнтам. Розплатитися ними змоги не було. Вони лише були підтвердженням платоспроможності власника.

У 1914 році компанія «Western Union» випустила першу картку з фіксованою сумою кредиту. А в 1919 році – паперову кредитну карту, для членів уряду США. Вона давала право відправляти телеграми в кредит за рахунок уряду.

Паперові картки виявилися недовговічними і у 1928 році з’явилися металеві з рельєфним тисненням прізвища та адреси клієнта. Подібне тиснення використовується і у наш час. Завдяки тисненню, продавці могли швидко фіксувати дані про власника через копіювальний папір.

У 1949 році була створена ресторанна кредитна карта Diners Club, яка поклала початок ері сучасних кредитних карток. Відвідувачі ресторанів Нью-Йорку, могли пред’являти її замість готівки. Ресторани передавали копії рахунків у Diners Club, який щомісяця виставляв клієнту загальний рахунок. Клієнт розплачувався з Diners Club, а той з ресторанами.

У 1951 р Franklin National Bank випустив першу пластикову карту. У масове поширення пластикові картки ввела компанія American Express. Для популяризації, картки безкоштовно розсилали клієнтам поштою. У 60-ті на пластикових картках вперше з’явилася магнітна смужка, на якій зберігається інформація про клієнта. А у 1968 році American Express випустила першу статусну картку золотого кольору.

До 1979 року вже існувала міжнародна система MasterCard у обігу якої знаходилося більше 50 млн одиниць карт  по всій Америці. Паралельно запускаються системи VISA та American Express. Кредитні картки глобально розповсюджуються по всьому світу. MasterCard, VISA та American Express є лідерами світового ринку і до цього дня.

1996 року у міжнародну платіжну систему VISA були прийняті українські банки, які почали повноцінно працювати з картками міжнародних систем.

Загальна кількість кредитних карт на даний момент вражає – світовий обіг становить понад 10 млрд одиниць. А згідно з дослідженням Національного Банку – у обігу українців 56, 4 млн. банківських карт (станом на 1.10.2016). Українці все активніше використовують картки для оплати товарів та послуг.

Для здійснення будь-якої операції на easypay.ua вам достатньо мати при собі банківську картку VISA/MasterCard будь-якого українського банку. Зареєструвавши карту, вам не знадобиться кожного разу вводити реквізити при оплаті. Ви зможете відслідковувати Історію платежів, а також переказувати кошти між зареєстрованими картками дешевше. Комісія при переказі всього 0,5% + 2,5 грн., що в два рази нижче, ніж стандартний тариф.

Оцініть всі переваги використання банківських карт разом з easypay.ua.

Залишити коментар