Пошук

Як розрахувати комунальні платежі?

0
1003

Існує певний державний алгоритм, згідно з яким проводиться розрахунок вартості комунальних послуг. І всі комунальні компанії, які надають послуги на ринку України, повинні дотримуватися державного порядку, який відповідає постановам Кабміну. Після формування тарифів інформація про них передається на затвердження в органи місцевого управління (мерії, адміністрації і т.д.), де приймається рішення про їх введення чи відхилення.

Що ж конкретно включають ЖКГ послуги (забезпечення квартири/будинку водою, світлом, опаленням і т.д.)? За що кожного місяця має платити кожен споживач? Які існують варіанти зменшення вартості послуги?

Наприклад, якщо 1 кубічний метр природного газу коштує для населення 8 грн., то ця сума складається з:

  1. собівартості газу на міжнародному ринку;
  2. вартості обслуговування виробничого обладнання;
  3. заробітної плати співробітників підприємства;
  4. додаткових витрат і прибутку компанії.

Зменшити ціну за 1 куб. м. газу можна лише за рахунок внутрішнього реформування комунального підприємства: можна скоротити кількість малоефективних співробітників, розподіливши правильно обов’язки, або ж переглянути ефективність керівництва.

Раніше управління тарифами відбувалося так, що з 8 грн./куб. м. споживачі сплачували 6 грн. комунальному підприємству, а решта, 2 грн., покривалася з місцевого державного бюджету. Але сьогодні така практика заборонена, тобто споживач платить всі 8 грн. за 1 куб. метр газу. І, щоб зберігати таку ціну без підвищення, ЖКГ служби повинні зменшувати витрати на власний персонал.

А щоб тарифи монопольно не завищували, існує практика залучення міжнародних аудиторських компаній, які проводять перевірку тарифів. Однак все більше споживачів сьогодні сумніваються в справедливості формування тарифів, адже поза проголошеною збитковістю комунальних підприємств існує так багато охочих приватизувати їхню діяльність! А при аудиторських перевірках не враховується завищення цін при купівлі обладнання та інші схеми, результатом яких стає підвищення цін для населення.

Про те, що робити споживачу, якщо він сумнівається в коректності тарифів і прагне перевірити, чи не завищена вартість комунальних послуг, можна прочитати в статті нашого блогу «Куди звертатися, якщо комунальні платежі завищені». Додатково, користувачі можуть знайти відповіді на інші питання, ознайомившись з іншими статтями блогу.

Залишити коментар