Пошук

Які бувають види податків?

0
2952

Перш ніж переходити до розгляду цього питання, варто визначитися з термінологією. Отже, що таке податок? Український законодавець трактує це поняття як обов’язковий платіж, що стягується безумовно. Тобто, перераховуючи гроші до бюджету, платник не може розраховувати ні на що натомість. Отримані кошти використовуються виключно для фінансування діяльності держави.

Окрім податків громадяни мають сплачувати збори. Йдеться про обов’язкові платежі, за які платник отримує якусь умовну вигоду. Наприклад, туристичний збір, що стягується з пожильців кемпінгів, готелів, санаторіїв, наповнює місцевий бюджет, завдяки чому регіон має змогу розвивати туристичну галузь.

Обидва види платежів є складовими єдиної податкової системи. Тому розмова про те, які бувають податки, повинна також торкатися зборів.

 

Загальна класифікація податків та зборів

Податкові платежі можна групувати за різними ознаками. Одні дослідники вважають головним критерієм те, куди надходять зібрані кошти, інші – те, що є базою оподаткування. Якщо узагальнити найбільш поширені варіанти класифікації, вийде ось така таблиця:

 

Які види податків та зборів стягуються в Україні?

Стаття 8 Податкового кодексу України (ПКУ) встановлює два типи обов’язкових платежів: загальнодержавні й місцеві. Як уже згадувалося, загальнодержавні податки сплачуються незалежно від місця перебування чи реєстрації особи. А от місцеві збори стягуються лише на території конкретної сільської, селищної або міської ради, ради об’єднаних територіальних громад, створеної згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. Саме ці органи визначають розмір відповідних податкових ставок. Проте порядок застосування місцевих податків також регламентується ПКУ, що регулює всі види податків в Україні, окрім мита.

Повний перелік платежів, що стягуються в Україні, викладено у статтях 9-10 чинного ПКУ. Встановлювати податки та збори, не перераховані в наступному списку, суворо заборонено:

                                                                                                            

*Існують ще два обов’язкові платежі, що регулюються окремими правовими актами, але фактично є загальнонаціональними податками:

  • військовий збір – стягується з платників ПДФО в розмірі 1,5% від доходу;
  • єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – утримується з роботодавців, самозайнятих громадян, дипломатів, військовослужбовців, осіб, які перебувають у декретній відпустці, за ставкою 22% від мінімальної заробітної плати (у окремих випадках – від доходу).

Як бачимо, список досить великий. На щастя, середньостатистичному українцеві доводиться сплачувати не всі податки та збори, перераховані вище. Перелік основних платежів залежить від того, чи здійснює громадянин підприємницьку діяльність.

 

Які податки мають сплачувати фізичні особи?

  • ПДФО.
  • Військовий збір.
  • Мито (в разі звернення до державних органів або проведення імпортно-експортних операцій).
  • Податок на майно.
  • Туристичний збір.
  • ЄСВ (для самозайнятих осіб, громадян, які здійснюють незалежну професійну діяльність, співробітників дипломатичних представництв, військовослужбовців, батьків, котрі перебувають у відпустці по догляду за дитиною).

Які податки сплачують підприємці?

Тепер ти розумієш, чим відрізняються основні види податків, і знаєш, які з них потрібно сплачувати в Україні, аби спати спокійно. Це вже півсправи. Тепер залишається тільки зареєструватися на EasyPay, щоб сплата податків  не перетворювалася на виснажливий бюрократичний квест. Наші користувачі розраховуються з податковою онлайн – без завищених комісій та довгих черг. Приєднуйся!

УВАГА! Інформація, викладена в цій статті, має інформативний характер та не може бути використана як офіційне роз’яснення норм податкового законодавства.

       

 

Залишити коментар