Пошук

Фінансові тренди в Україні. Куди ми рухаємось?

0
371

Незважаючи на кризу, фінансовий ринок України активно розвивається та демонструє якіcні показники зростання, гідні порівняння з європейськими країнами. Розглянемо, чого ми досягли в цій сфері останнім часом, куди рухаємось та яким трендам слідуємо.

Тренд #1: Безготівкові платежі vs готівка

За останні 5 років частка безготівкових платежів в Україні збільшилась у 3 рази, з 12% в 2012 до 38,4% в 2017 році. За прогнозами НБУ, в найближчі три роки, частка безготівкових розрахунків в Україні досягне 55%.

Згідно статистики НБУ, тільки за перший квартал 2017 спостерігається зростання загальної кількості платіжних карт (+0,8%), платіжних карт з функцією електронних грошей (+55,6%), платіжних терміналів (+3,5%) у порівнянні з початком року. Кількість безготівкових операцій в порівнянні з 1 кв. 2016 зросла на 30%, а загальна сума операцій збільшилась на 42%.

Найвищі показники зростання за кількістю випуску платіжних карт та пристроїв для їх обслуговування демонструють Київ, Дніпропетровська та Харківська області.

Тренд #2: Популярність безконтактних платежів

3,7 млн —​ саме стільки безконтактних платежів здійснюють українці. І хоча, за даними FinClub, з 207,2 тис. терміналів, тільки 50% можуть приймати безконтактні платежі, даний спосіб оплати стає все популярнішим.

Наприклад, Київ став п’ятим містом світу (після Лондону, Санкт-Петербургу, Чикаго та Бухаресту), в якому оплата банківською картою можлива безпосередньо в турнікетах метро. Зараз безконтактні розрахунки банківськими картами MasterCard доступні на всіх 52 станціях Київського метрополітену, а також в Київському фунікулері, на Борщагівській лінії швидкісного трамваю та у паркоматах Києва та Львова. Оплатити послуги можна не тільки з картами MasterCard PayPass, але й мобільними телефонами, оснащеними NFC-модулями за допомогою Visa PayWave.

Тренд #3: BitCoin

BitCoin —​ інноваційна електронна валюта, новий вид грошей, який активно розвивається в усьому світі. Україна —​ одна з п’яти країн світу, в яких найбільш активно використовується BitCoin. Цікавий факт: чверть проектів пов’язаних з розробкою криптовалюти створюються розробниками з українським корінням. На даний момент законодавчо НБУ не ввів повноцінну регуляцію операцій з криптовалютами. Поки регулятор слідкує за розвитком віртуальних грошей, і тим не менш, темпи розвитку технології в Україні вражають.

Тренд #4: Зростання та розвиток E-commerce

У 2015 році Україна визнана найбільш швидкозростаючим ринком e-commerce у Європі, продемонструвавши річне зростання ринку в 35%. У 2016/2017 сфера електронної комерції продовжує зростати на 30% щорічно. Українці все частіше віддають перевагу онлайн-покупкам замість офлайн, адже це швидше та зручніше. А e-commerce компанії створюють для цього максимально комфортні умови, впроваджуючи інновації та підвищуючи зручність онлайн оплат.

Тренд #5: Безготівкові фестивалі

Ідея безготівкової спільноти, активно впроваджується у Європі. Наприклад, у Швеції, невеликі кафе все частіше переходять виключно на безготівкову форму розрахунків, не приймаючи кеш. В Україні ж тренд —​ безготівкові фестивалі. У 2017-му відвідувачі музичних фестивалів отримали можливість розплачуватись за покупки на території заходів банківською картою з підтримкою безконтактних платежів або смартфоном/годинником з підтримкою NFC-оплати. Експеримент виявився настільки вдалим, що його планують впроваджувати і у подальшому.

В цілому, Україна рухається в одному напрямку з світовими трендами та рішеннями фінансової сфери. EasyPay завжди тримає руку на пульсі й впроваджує сучасні технології та інноваційні рішення, підвищуючи комфорт і можливості користувачів.

Залишити коментар