Пошук

Оплата комунальних послуг без прописки

14
2427

Оплата комунальних послуг — те, без чого навряд чи було б можливим нормальне існування будь-якої людини. Ми звикли отримувати газ, воду, світло, тепло і точно так же звикли за них платити.

Але така схема — «обсяг спожитих ресурсів — відповідна оплата за них» — зрозуміла, якщо в квартирі,  де ви живете,  прописані ви або члени вашої родини. А як бути, якщо ви — власник квартири, де ніхто не прописаний і ніхто не проживає? Хто повинен оплачувати комуналку і чи повинен взагалі? Спробуємо розібратися.

Українське законодавство наполягає на тому, що кожен власник житлового об’єкта повинен забезпечувати його збереження. А стаття 322 ЦК України та стаття 151 Житлового кодексу вказують ще й на те, що в належному стані слід утримувати також прибудинкову територію. Це обов’язки поширюються і на квартири, в яких не зареєстровані мешканці.

Тому оплачувати комунальні послуги за квартиру, в якій ніхто не прописаний, потрібно. Тому що при розрахунку тарифу на обслуговування будинків головним є не кількість тих, хто там проживає, а один квадратний метр загальної площі.

Звернемо увагу, що якщо ви або члени вашої родини плануєте довго бути відсутнім в квартирі, ви можете подати в ЖЕК або керуючу компанію відповідну заяву і документи, які підтвердять вашу відсутність.

У всіх інших випадках платити за комунальні послуги ви зобов’язані.

При цьому, якщо в будинку або квартирі не встановлені прилади обліку (води, газу, світла, опалення тощо), платити потрібно відповідно до норм споживання цих ресурсів, розрахованих на одну людину.

Фахівці настійно рекомендують встановлювати лічильники, через те, що вони не тільки дозволяють контролювати витрату ресурсу, а й економити кошти.

Розберемо це на прикладі водопостачання.

Якщо у жителя квартири встановлений прилад обліку, то, цілком логічно, що платить він відповідно до показників лічильника холодної або гарячої води. Різниця між попередніми та поточними показниками множиться на діючий тариф — так ми отримуємо вартість спожитого обсягу води.

 

Але що робити, якщо лічильники не встановлені?

В такому випадку ціну за воду вам нарахують виходячи з показань загальнобудинкового лічильника. При цьому, із загальних обсягів споживання віднімаються обсяги споживання, які передаються жителями квартир з встановленими лічильниками. Ця різниця ділиться між тими, у кого приладів обліку немає.

Так, норма споживання гарячої води на одну людину становить на місяць 3 кубометра, а холодної — 4,5.

Тому цілком логічно, коли в квартирі є прилад обліку — води в тому числі.

З його допомогою ви бачите реальні обсяги споживання і за них же і платите. І крім того, існує думка, що з лічильником води ви можете заощадити до 25% власних грошей.

 

Пара моментів перед тим, як зважитися на установку лічильника води:

  1. Купуйте його у ліцензованій компанії. Лічильник повинен бути обов’язково сертифікований.
  2. Зазвичай встановлюють механічні лічильники — їх вартість в загальному-то досить бюджетна — близько 160 грн.
  3. Після його установки вам обов’язково треба поставити його на облік і запломбувати. З таким проханням можна звернутися або в ОСББ, або в ваш водоканал.

І, будь ласка, пам’ятайте, що лічильник — це не примха держави. Це — економія ваших власних коштів.

 

Комунальні послуги за пропискою, як не платити, якщо живеш в іншому місці

Однак не все так сумно. Є законні способи зменшити витрати на оплату комуналки порожній квартирі. Розберемо по пунктах.

  1. Почнемо з того, що уникнути плати за опалення і саму квартиру можна. Це обов’язкові статті, тому нам просто доведеться змиритися з цим.
  2. А ось за газ, воду, світло і вивезення сміття можна не платити. Як це зробити?

– для того, щоб не платити за газ, зверніться до свого оператора газорозподілу із заявою, в якому буде вказано, що ви просите опломбувати газовий вентиль (тільки якщо у вас немає попередньої заборгованості). Послуга платна, але ефективна, повірте. Точно таким способом можна вентиль і розпломбувати.

– такі ж дії і з водою. Відповідною заявою ви просите опломбувати введення питної води. Тут теж дуже важливо погасити всі борги за воду.

– для того, щоб відключити світло, рекомендуємо звернутися до постачальника з заявою про вашу відсутність. При цьому ви все одно будете платити невеликі суми за світло чи бути на звірку раз в три місяці.

 

Як довести, що власник не проживає в квартирі

Знову ж таки — не дивлячись на те, що власник може не проживати в квартирі, платити за опалення і квартплату йому доведеться. Як уникнути оплати за газ, воду і електрику, ми розповіли вище.

Юристи відзначають: для того, щоб довести, що власник не проживає в квартирі, можна надати відповідні документи для проведення перерахунку.

При необхідності надайте в служби документи, що підтверджують кількість людей, які  проживають у квартирі.

Стануть в нагоді в цьому випадку і квитанції про оплату комуналки там, де ви проживаєте фактично, а також свідоцтво про реєстрацію за новим місцем проживання.

Крім того, ви можете звернутися в бухгалтерію ЖЕКу або ОСББ і скласти акт про те, що в квартирі ніхто не проживає. Точно таку ж процедуру слід зробити за місцем вашого фактичного проживання. За підсумком в бухгалтерії вам перерахують комунальні послуги.

 

За що повинен платити власник квартири

Як ми обговорювали вже, власнику квартири — по частині комуналки — до оплати обов’язкові дві статті витрат — опалення і квартплата.

Крім того, поки ви не подасте потрібні заяви постачальникам послуг про припинення подачі, ви зобов’язані оплачувати:

  • світло;
  • воду;
  • газ;
  • вивіз сміття.

Про те, як відмовитися від подачі цих ресурсів, йшлося вище.

Разом з тим, нагадуємо читачам, що всі комунальні послуги мешканці України можуть оплатити онлайн — за допомогою сервісу EasyPay.

Досить просто вибрати потрібного постачальника послуги, ввести номер свого особового рахунку і реквізити банківської картки (найпоширеніший спосіб оплати).

Крім того, зареєстровані на EasyPay клієнти можуть зробити платіж регулярним — щоб не забувати оплачувати послуги і створити віртуальну карту, щоб платити нею без комісії.

 

Довідка про те, що в квартирі ніхто не прописаний

Існує думка, що довідка про те, що в квартирі ніхто не прописаний, видається компанією, що управляє або ЖЕКом. У неї нібито навіть є назва — «Довідка №3». Однак офіційно такої форми не існує. ЖЕК її видає не посилаючись ні на який законодавчий акт.

Разом з тим, існує 3 документи, безпосередньо пов’язаних з пропискою:

  • довідка про місце проживання та склад сім’ї (затверджена Постановою КМУ від 23.07.2008 №682);
  • довідка про склад сім’ї та кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку жителів (затверджена Мінпраці від 22.07.2003 №204);
  • довідка з місця проживання про склад сім’ї та прописки.

Перша і третя довідки необхідні для того, щоб людина мала можливість стати на соціальний квартирний облік, який ведеться місцевими органами самоврядування.

Друга необхідна для оформлення державної соціальної допомоги.

Що стосується довідки за формою №3, яку продовжують вимагати деякі структури, то так, її видає ЖЕК. В її основі — форма, затверджена ще постановою Ради Міністрів УРСР.

Сподіваємося, матеріал був вам корисним. Будьте відповідальними та своєчасно сплачуйте комуналку. І все буде в порядку!

Коментарі (14)

V

Одним словом,я так зрозуміла,що ні на одне питання,що поставили вам люди відповіді ноль
Юридично не надаєте,тай кваліфікація ноль
Тоді,який резон вашої допомоги для людей?

20.02.2023 at 18:44
Відповісти
    Служба Підтримки

    Доброго ранку.
    У даному пості була опублікована загальна інформація по даному питанню.
    Так як ми система прийому та обробки платежів, у нас відсутня можливість надавати детальну консультацію кожному клієнту по юридичним питанням.
    Також через те, що кожен випадок унікальний, краще звернутися з відповідним питанням до підтримки комунального підприємства або ж до кваліфікованих в юриспруденції спеціалістів.

    З повагою, команда EasyPay.

    21.02.2023 at 09:19
    Відповісти
Галина Зінченко

ВІтаю ! Дочка і онука , як біженці проживають за кордоном 2 роки.Квартира на Кадеському Гаї.НІхто не проживає, лічильники в квартирі : газ , вода, елекроенергія відключені.Кожний місяць ЖЕК виставляє платіжку в 900грн. за прибудинкову територію і опалення на площадці поверху. Вже є борг в 3000грн, ЖЕК лякає судом,дочка не працює, живуть на соціальні виплати . Чи має право ЖЕК нараховувати за ці послуги?

14.03.2024 at 10:04
Відповісти
    Служба Підтримки

    Доброго дня!
    На жаль, у нас відсутня можливість консультувати Вас по юридичним питанням. Просимо звернутися до кваліфікованих спеціалістів у даному напрямку.
    З повагою, команда EasyPay.

    14.03.2024 at 14:05
    Відповісти
Більше
Залишити коментар