Пошук

Рекомендований платіж за комунальні: що це і чи варто сплачувати?

0
514

У 2018 році українці почали отримувати платіжки за комунальні послуги з сумами вищими ніж зазвичай. У квитанціях з’явилась графа «Рекомендований платіж за наступний місяць». Нововведення наразі стосується платежів за газ та електроенергію. Що це за платіж і чи варто сплачувати? Пояснюємо:
У листопаді парламент прийняв Закон України «Про житлово-комунальні послуги», яким запроваджується нарахування штрафних санкцій – пені (відсотків) за кожен день несплати рахунку за комунальні послуги, у т.ч. на газ та електрику.
Прострочки при сплаті можуть з’являтись з різних причин. Можливі затримки при перерахуванні коштів фінансовими установами, трапляється, що споживачі сплачують із запізненням через тимчасову відсутність платника тощо. Проте застосування штрафних санкцій передбачено незалежно від причин несвоєчасної сплати. 

З огляду на такі обставини, постачальники газу та електроенергії в рахунках для споживачів увели нову графу – рекомендований платіж на наступний місяць (вартість прогнозованого споживання).

Як розраховується рекомендований платіж?

За газ: При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозованого споживання газу в наступному місяці. Прогнозоване споживання розраховують виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку (відсоток), встановлену в додатку №1 до Кодексу ГРМ для кожної групи споживання.
Що стосується групи споживання, то вона визначається виходячи з того, які газові прилади встановлені та використовуються. Номер групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку на оплату за газ.
За електроенергію: Рекомендований платіж за електроенергію визначається враховуючи з середньомісячного та добового споживання та розраховується як частка від ділення визначеної на розрахунковий період договірної величини споживання електричної енергії на кількість днів в місяці, на 24 години і на відповідні коефіцієнти заповнення останнього добового графіка навантаження у режимні дні замірів.

Також споживач має право не пізніше, ніж за 5 робочих днів звернутись до постачальника електроенергії за коригування договірної величини (об’єму споживання електроенергії) згідно з якою розраховується рекомендований платіж.
Оплата рекомендованого платежу дозволить споживачам уникнути боргів і штрафів, що нараховуватимуться навіть за найменшої затримки. Сплачувати рекомендовану вартість чи платити по факту за використані кубометри та кіловати, кожен споживач обирає самостійно.
Виняток: у випадку, якщо людина не надала показники лічильника на початок місяця, розрахунки проводитимуться автоматично.

Залишити коментар