Пошук

Тарифи на електроенергію для населення в Києві

0
660

Кожен житель України регулярно має справу з оплатою комунальних послуг. Ми звикли, що за комуналку варто справно платити, адже саме оплата — запорука стабільної подачі тієї чи іншої послуги. Не є винятком і плата за світло.

Киянам поставляє електрику компанія YASNO — під таким ім’ям тепер працює постачальник «Київські енергетичні послуги». Відзначимо, що до 2018 року офіційним постачальником електроенергії і тепла для мешканців столиці була компанія «Київенерго», проте в 2020 році вона була визнана банкрутом.

Головне, що варто знати про тарифи на світло киянам — це те, що роздрібні тарифи на електрику регулюються державою і є єдиними для всіх регіонів України.

Актуальні тарифи для різних категорій населення дивіться нижче.

 

Базовий тариф для населення Тариф для будинків з електроопаленням Тариф для багатодітних сімей і гуртожитків
0-100 кВт-год/місяць 100 і більше кВт-год/місяць До 3000 кВт-год/місяць Понад 3000 кВт-год/місяць Незалежно від об’ємів споживання
0,9 грн 1,68 грн 0,9 грн 1,68 грн 1,68 грн 

 

Кияни, у яких не встановлені прилади обліку електроенергії платять за послугу за фіксованим тарифом 1,68 грн — незалежно від спожитих обсягів електроенергії.

 

Як дізнатися свій тариф на електроенергію в Києві

Дізнатися свій тариф на електроенергію в Києві ми пропонуємо декількома способами:

  1. На головній сторінці сайту-постачальника електрики YASNO
  2. У операторів YASNO, зв’язатися з якими можна за допомогою контактних телефонів компанії
  3. На сайті НКРЕКП — Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг в розділі «Тарифи».

 

Хто встановлює тарифи на електроенергію в Києві

Тарифи на електрику встановлює держава. Вони — єдині для всього населення України і регулюються спеціальним органом НКРЕКП, мова про який йшла вище.

Зараз ми платимо за світло згідно Постанови НКРЕКП від 1 січня 2019 року.

У структуру тарифу на електроенергію входять:

  • оптова ціна на електрику;
  • витрати по передачі електрики;
  • витрати з постачання електроенергії;
  • вартість нормативних витрат електрики в мережах.

Цілком логічно, що ціни на електрику — так само як і інші комунальні послуги – ростуть. І для багатьох українців постає питання, як же правильно економити світло? Крім загальних рекомендацій в стилі «вимикайте світло за непотрібністю» популярністю зараз в контексті економії електроенергії користуються двотарифні лічильники.

Що це і з чим його їдять?

Не секрет, що вартість кіловата електроенергії залежить від часу доби. Так, нічний тариф поступається в ціні до так званого денного. Так, з 23:00 до 7:00 ми платимо за світло в половину менше. Ось чому так важливо звернути увагу на двотарифні лічильники. Візуально вони мало чим відрізняються від звичайних. Але головна відмінність якраз і полягає в тому, що такий прилад веде окремий облік витраченої електрики за день і за ніч. Такі лічильники автоматизовані, а тому самостійно перемикають режими. Власник же може побачити обсяги як окремо за день і за ніч, так і загальні.

Говорити про те, що такі лічильники допомагають економити великі суми, мабуть, не можна, але ось заощадити якусь тисячу гривень — в залежності від спожитих обсягів, звичайно, — можна.

 

Порівняння тарифів на електроенергію в Києві і регіонах

Як ми вже говорили, для всіх українців діє один тариф на електроенергію, який встановлює і регулює НКРЕКП.

Ознайомитися з вартістю одного кіловата електрики можна або вище в цій статті, або на сайті постачальника електричної енергії (в нашому випадку це YASNO).

 

Які будуть нові тарифи на світло в Україні

У травні 2020 року низка ЗМІ опублікувала інформацію з посиланням на НКРЕКП про те, що в 2021 році нібито можуть зрости тарифи на світло. Так, регулятор запропонував підвищити пільговий тариф для населення на перші 100 кВт-год на місяць з 0,9 грн до 1,68 грн. Це нібито потрібно для того, щоб «вирішити проблему з «зеленим» тарифом». Крім того, НКРЕКП в наступні 2-5 років пропонує підвищити ціни для населення до рівня промисловості. Це, на думку регулятора, дозволить забезпечити адресну допомогу пільговим категоріям громадян. Однак це поки тільки в планах. Ніяких офіційних заяв про підвищення вартості кіловата електроенергії для населення поки не звучало.

У розрізі розмови про ціни на комунальні послуги не зайвим буде нагадати киянам, що сплатити за світло вони завжди можуть онлайн за допомогою сервісу EasyPay. Ніяких черг біля терміналів, в банках або на пошті. Тільки доступ до інтернету, номер особового рахунку та реквізити банківської картки. Квитанцію ви тут же можете роздрукувати або відправити собі на пошту.

Платити з EasyPay вигідно і зручно. Приєднуйтесь і ви до тисяч українців, що користуються нашим сервісом.

Сподіваємося, вам була корисна ця інформація.

І як висновок додамо: залишайтеся в курсі тарифів на світло — це допоможе вам не переплачувати і навіть десь зекономити.

Залишити коментар