Пошук

Які є пільги та субсидії на комунальні платежі

0
529

Оскільки тарифи на комунальні платежі значно зросли за останні кілька років, платники шукають способи, як заощадити на оплаті. Найбільш дієвими варіантами є пільги і субсидії на комунальні послуги, які надаються державою певним категоріям населення.

Щоб детально ознайомитися з можливістю отримати знижку при розрахунку за послуги ЖКГ, слід спершу дослідити, які існують пільги на комунальні платежі і кому саме можна скористатися ними.

Отже, існує кілька категорій людей, яким надаються пільгові знижки, нижче представлені основні з них:

  1. ветеранам війни, а також їхнім вдовам/ вдівцям і батькам;
  2. учасникам бойових дій, інвалідам 1-3 групи, їхнім батькам і подружжю;
  3. дітям війни;
  4. особам з трудовими заслугами;
  5. жертвам нацистських переслідувань;
  6. ветеранам військової служби і органів внутрішніх справ;
  7. постраждалим від Чорнобильської катастрофи, а також їхнім найближчим родичам.

Чи мають пенсіонери право на пільги?

У списку можна побачити, що надаються пільги на комунальні послуги інвалідам бойових дій, а також тим, хто постраждав, захищаючи державу, громадські інтереси і рятуючи країну від катастроф. Відсоток знижки для цієї категорії населення становить від 50 до 100.

А чи надаються пільги пенсіонерам на комунальні послуги? Так, якщо пенсіонери також мали особливі заслуги перед країною і суспільством (люди на пенсії, які захищали країну від катастроф; були учасниками бойових дій або служили в органах внутрішніх справ; які працювали в селах в сфері культури, медицини, захисту середовища та ін) . Що ж стосується пенсіонерів, які не потрапляють в зазначені категорії, для них існує можливість оформити субсидію на комунальні платежі.

Хто має право на субсидію та яким чином її оформити?

Право на субсидію мають ті особи, дохід яких не може покрити розмір обов’язкового комунального платежу. Претендувати на знижку можуть:

  1. член сім’ї, який зареєстрований в квартирі / будинку і на ім’я якого приходять комунальні платежі. Важливий пункт: всі члени сім’ї, які прописані за місцем подачі заяви на субсидію, повинні дати згоду на обробку своїх персональних даних;
  2. людина, яка не прописана в квартирі, але орендує її і оплачує комунальні платежі згідно з договором оренди.

При цьому враховується і сукупний дохід сім’ї, і пільги (якщо вони є), а також депозити в банках і великі грошові операції (від 50 тис.грн.), проведені за рік перед подачею заяви на оформлення знижки.

Споживачеві ЖКГ послуг можуть знадобиться такі документи для оформлення субсидії:

  1. заява;
  2. декларація про доходи;
  3. договір оренди житла, якщо людина знімає квартиру/ будинок.

Перераховані вище документи можна особисто надати до підрозділу з соціального захисту населення за місцем проживання (соцзабез), відправити їх поштою або скористатися онлайн-сервісом. Термін дії субсидії на комунальні платежі становить не більше 1 року, після чого потрібно знову повторити процедуру оформлення, надавши оновлену декларацію про доходи.

Існує додаткова можливість отримати субсидію на кількість людей в квартирі, які фактично там проживають. Наприклад, прописано 5 людей, але проживають в квартирі тільки 2. Для оформлення субсидії потрібно написати заяву, а при заповненні декларації поставити статус «не проживають» біля відповідних осіб. В результаті чого враховуватимуться доходи тільки тих членів сім’ї, які фактично проживають у помешканні.

Також важливо знати і про те, що перерахунок субсидії відбувається автоматично при підвищенні цін на ЖКГ послуги протягом року дії знижки. Але якщо підвищення цін на газ, опалення, воду все ж не відбилося на додатковій знижці, то необхідно звертатися за компенсацією, яку нададуть з державного бюджету.

Як зробити розрахунок субсидії?

Здійснити цю процедуру самостійно досить складно, адже при розрахунку враховується не тільки сукупних дохід сім’ї з усіма наявними пільгами і знижками, а й застосовуються специфічні коефіцієнти, фактори розрахунку. І все ж існує можливість дізнатися приблизний розмір знижки і перевірити саму ймовірність її отримання. Для цього потрібно скористатися спеціально розробленим калькулятором онлайн на сайті Кабінету Міністрів України. Потрібно вказати такі дані: кількість людей, зареєстрованих в квартирі/ будинку; сукупний дохід всіх проживаючих осіб за 1 місяць в національній валюті; суму платежів за комунальні послуги. Калькулятор влаштований дуже просто і дає тільки приблизні дані, але все-таки він корисний.

Коли пільги і субсидії оформлені, можна оцінити, як легко і безпечно відбувається оплата комунальних послуг онлайн на сайті компанії EasyPay. Приємних платежів!

Залишити коментар