Пошук

Чому зросли комунальні платежі

0
312

Більшість населення було шоковане, коли значно зросли ціни на комуналку ще в 2015 році, але і сьогодні вона продовжує дорожчати, забираючи значну суму з гаманця споживачів щомісяця. Так в чому ж реальна причина зростання цін на комунальні послуги?

Раніше влада заявляла, що таке значне подорожчання спровоковане вимогами МВФ. Але поряд з представниками влади висловилися і експерти цієї галузі, які стверджували, що не було чітких цінових умов від МВФ, а значить, і вартість могла бути нижчою за діючу на даний момент. Але розібратися з питанням завищених цін не допомогла ні Національна комісія (НКРЕ), ні навіть суд, рішенням якого було затверджено значне подорожчання комунальних послуг. Залишивши питання про те, наскільки виправданий розмір нових тарифів, розглянемо те, чому ж зростання цін все ж таки було неминучим.

 Причина значного підвищення цін на комунальні послуги

Україна отримала свою незалежність ще в 1991 році, але в ній так багато залишилося з економічного та соціального життя СРСР. Це стосується і ЖКГ послуг – за часів радянської влади населення сплачувало лише 4% від реальної вартості комунальних послуг. А решту – сплачувала держава, в той час як в Європі споживачі сьогодні і раніше самостійно платили повну реальну вартість ЖКГ послуг. Тому такий раптовий перехід на іншу систему оплати і нездатність держави дотувати сферу ЖКГ послуг, призвели до значного підвищення тарифів. Наприклад, в 2014 році тариф за опалення в столиці становив 9,22 грн за 1 кв.м. (згідно з даними на сайті Київенерго – постачальника опалювальних послуг). За три роки ціна піднялася фактично на 357%, і сьогодні становить 32,97 грн. за 1 кв.м. І всіх мешканців країни цікавить, якою ж буде подальша ціна, так як сьогоднішня тенденція до її стрімкого зростання шокує.

Представники влади також іноді роблять гучні заяви стосовно того, що українці платять менше, ніж наші європейські сусіди, тому не варто панікувати. Але не дивлячись на різницю в тарифах за комуналку, у нас з жителями країн Європи існує і величезна різниця в заробітних платах, європейці отримують значно більше. Наші тарифи занадто високі в порівнянні з щомісячним доходом, а у європейців вони становлять лише від 13% до 20% від доходу.

Із вище написаного кожен споживач розуміє, що подорожчання було неминучим в умовах переходу до повноцінної ринкової економіки. Але все ж у багатьох українців є ґрунтовні сумніви з приводу правдивості настільки високих цін на платежі. І навіть за умови, що раніше ціни штучно утримувалися і здебільшого покривалися державним бюджетом, зовсім не означає, що підвищення на 100, 200 відсотків дійсно доцільне і цілком обґрунтоване. Також, рано чи пізно державі доведеться зіштовхнутися з боргами від споживачів, так як не всі українці здатні зараз робити оплату вчасно.

Які існують способи пом’якшення удару тарифів за ЖКГ послуги по гаманцю?

По-перше, підвищивши вартість комунальних послуг, держава також створила можливість оформити субсидію. Варто пам’ятати і про пільги тим, хто потрапляє під цю категорію.

По-друге, якщо відсутня можливість оформити субсидію, можна скористатися послугою розрахунків частинами, і щомісячна оплата комунальних платежів буде відбуватися менш болісно.

По-третє, нарешті освоїти практику, якою користуються всі європейці, а саме – практику економії. Тут допоможе і утеплення квартири, і використання бойлера замість центрального забезпечення гарячою води, і зменшення інтенсивності обігрівання помешкання, якщо в квартирі/будинку нікого немає.

Ці рекомендації допоможуть значно скоротити витрати на оплату комунальних послуг щомісячно, але також не варто забувати про право бути активними громадянами – задавати питання постачальникам послуг, владі, вимагати офіційних відповідей, відстоюючи свою позицію. Тарифи за комунальні послуги повинні підвищуватися обґрунтовано і відповідати платіжній спроможності населення. Приємних платежів!

Залишити коментар