Пошук

Стан українського фінтех-ринку: презентація каталогу 2023 від УАФІК

0
330

14 червня Українська асоціація фінтех та інноваційних компаній (УАФІК) презентувала щорічне аналітичне дослідження про стан фінтеху в Україні – каталог фінтех-компаній 2023. Це вже четвертий каталог, який дає можливість ознайомитись зі змінами в галузі, фінтех-компаніями та дізнатися про їхні конкурентні переваги й історії успіху.

Його створили за підтримки НБУ, Міністерства цифрової трансформації України, Міжнародної фінансової корпорації (IFC, World Bank Group) у партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Уряду Великої Британії в Україні (GGF), проєкту USAID «Реформування фінансового сектору», компанії Visa та Українського фонду стартапів.

Головні цифри з дослідження

У ході презентації фінтех каталогу 2023 голова правління УАФІК Ростислав Дюк розказав більше про результати аналітичного дослідження. Ділимося ними з вами:

  • фінтех-ринок України нараховує 246 компаній;
  • 7 з них було засновано у 2022 році;
  • 68% фінтех-компаній пройшли точку беззбитковості;
  • 33% компаній працюють на міжнародному ринку;
  • 77% українських фінтех-компаній базуються у Києві;
  • 66% компаній фінансують свою роботу виключно власними коштами;
  • 55% фінтех-компаній мають представників у лавах ЗСУ;
  • 17% мають жінок-засновниць;
  • 49% компаній назвали своїм ключовим ринком Україну, з них 24% компаній стикаються з проблемою законодавчого/регулятивного обмеження під час ведення бізнесу в Україні;
  • найбільш поширеною технологією серед українських фінтех-компаній визнано АРІ. У той самий час 79% фінтех-компаній вказали штучний інтелект як одну з перспективних технологій для українського ринку.

 

Дізнайтеся про стан українського фінтех зі щорічного дослідження від УАФІК

Дослідження проводили у форматі онлайн-анкетування серед фінтех-компаній та банків України у період з січня по березень 2023 року. У ньому взяли участь 150 респондентів. Завантажити фінтех-каталог 2023 від УАФІК можна за посиланням.

Панельна дискусія

Після презентації каталогу відбулася панельна дискусія про роль фінтех-галузі у післявоєнному відновленні держави. У ній взяли участь:

Під час презентації каталогу фінтех 2023 відбулася панельна дискусія на тему роль фінтех-галузі у післявоєнному відновленні держави

  • Заріна Одінаєва – регіональний керівник програм розвитку цифрових фінансів та кредитної інфраструктури в Європі та Центральній Азії IFC
  • Андрій Поддєрьогін – директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України
  • Ігор Кобзар – експерт з цифрових фінансів у проєкті USAID «Реформування фінансового сектору»
  • Тарас Кириченко – член наглядової ради групи компаній «Нова Пошта»
  • Антон Тютюн – заступник голови правління Ощадбанк
  • Модератор обговорення: Ростислав Дюк – голова правління УАФІК

Якщо вас цікавить зміст дискусії – на YouTube-каналі Ukrainian Fintech Association збережено ефір.

Дізнайтеся про результати нового дослідження фінтех-ринку від УАФІК.

«Єдиною галуззю економіки України, яка навіть під час війни змогла продемонструвати ріст, стало саме ІТ. За даними Національного банку України, експорт ІТ-послуг у 2022 році становив $7,34 млрд, а приріст склав 5,4% у порівнянні з 2021 роком. Сфера фінансових технологій, яка є складовою частиною галузі ІТ, теж внесла свою частину у цей показник: вже до кінця 2022
року фінтех в Україні зміг відновитися майже на 80% довоєнних обсягів. Це ще раз продемонструвало, що саме передові технології є головним рушієм економічного розвитку», – зазначає у каталозі Ростислав Дюк.

На сторінках нового фінтех-каталогу можна знайти й компанію EasyPay. Розвиваємо індустрію задля спільного успішного майбутнього!

Слідкуйте за новинами зі сфери фінансів та технологій:

👉 у нашому телеграм-каналі – https://t.me/easypayofficial

👉 та блозі – https://blog.easypay.ua/category/novini/

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар