Пошук

Фінансові звички: яких варто позбутися, а які – взяти до уваги.

0
566

Щоб з’явилися позитивні зміни у фінансовій сфері, людині важливо визначити ті звички, які заважають цьому процесові. Не у кожного існують такі звички, як і не кожному варто негайно їх змінювати. Але розширити своє розуміння в цій сфері, звичайно ж, варто, адже це позитивно позначиться на особистому гаманці.

 

Так які ж вони, ці звички, що завдають удару по бюджету?

  1. Кожен місяць брати гроші в борг.

Непередбачені витрати, політична та економічна криза в країні, бажання подорожувати, спонтанні придбання – всі ці фактори схиляють людину щомісяця піддаватися бажанню позичати гроші до наступної зарплатні. І коли минає місяць, борги потрібно повертати, а людина знову залишається з мінімальною сумою, і знову потрібно на щось жити, а значить, потрібно і позичати знову. І коли брати в борг серед близьких вже немає в кого, людина, навіть, може наважитися взяти кредит у сумнівних осіб. Озирнутися не встигне, як хибне коло замикається, і одноразове прохання стає звичкою, яка триває нескінченно довго і затягує все глибше.

  1. Витрачати більшу частину суми зарплатні відразу після надходження.

Пускати грошові кошти відразу в хід після чергового надходження, а потім знову бути «на дні» – не найвдаліший варіант. Коли надходить на рахунок аванс чи зарплатня – хочеться всього і відразу, але варто пам’ятати, що попереду – ще цілих два тижні, під час яких також потрібно харчуватися, купувати побутові речі, витрачатися на проїзд і тд.

  1. Відмовитися від заощаджень і жити сьогоднішнім днем.

Така позиція невигідна тим, що сьогодні можна купити ті речі, які давно хотілося, або посидіти з друзями в гарному ресторані, але їсти захочеться і завтра, і післязавтра. А якщо щомісяця відкладати невелику суму, людина може бути спокійною в разі непередбачених ситуацій. Нехай краще ці гроші не знадобляться відразу, але колись вони стануть у нагоді. І фінансові труднощі, в непередбачений момент, принесуть менше стресу.

  1. Купувати речі і продукти харчування спонтанно і під впливом емоцій.

Піднесений настрій, або порожній шлунок часто провокують нас на неосмислені покупки, які в подальшому ми навіть не використовуємо. Дозволяти такі емоційні придбання бажано лише при раціональному підрахунку суми, яку дозволено так витрачати. В іншому випадку, на наступний день буде багато жалю і прийде усвідомлення, що потрібно було погасити якийсь більш важливий платіж. Все повинно бути в міру щодо фінансового питання – і емоції, і раціональність.

Не варто також відстрочувати обов’язкові платежі і забезпечувати собі непідйомні боргові зобов’язання. Може сьогодні хочеться купити якусь нову річ, але краще утриматися і зробити обов’язковий платіж, щоб в майбутньому жити спокійно і вільно.

 

А які ж фінансові звички позитивно впливають на бюджет?

  1. Планувати свої витрати.

Це не означає, що потрібно вести щоденник і записувати кожну куплену жуйку, але робити приблизні замітки на кожен місяць або щодо глобальних витрат на рік – важливо. Підрахувавши обов’язкові щомісячні витрати, такі як: сплата за житло, комуналка, виплата по кредиту і тд, людина буде знати скільки грошей може вільно пустити на відпочинок, кафе та інше, не панікуючи та не перевищуючи бюджет.

  1. Витрачати не всю заробітну плату в перші дні отримання.

Краще дозволяти собі більше протягом усього місяця, ніж витратити практично всю суму в день зарахування. Для цього потрібно скласти приблизний план витрат від зарплатні до зарплатні і насолоджуватися життям не поспішаючи, а планомірно.

  1. Віддавати пріоритет у витратах обов’язкових розрахункам, і тільки після – спонтанним покупкам.

Коригувати фінансові звички не так вже й складно, важливо просто спробувати і дотримуватися наміченого плану, а результати неодмінно будуть приємними.

Залишити коментар