Пошук

FinTech абревіатури. Розшифровуємо разом.

0
518

Фінансово-технологічна сфера багата на різні терміни і скорочення. Розшифровуємо значення і зміст найпопулярніших абревіатур:

CNP Card Not Present

Транзакції, для здійснення яких не потрібно фізичне використання карти. Тобто, для здійснення платежу немає необхідності вставляти карту в термінал, банкомат або імпринтер. CNP застосовується під час оплати в інтернеті, наприклад, рекурентні платежі.

 

CVV/CVV2  Card Verification Value 

Код для перевірки справжності картки під час оплати через Інтернет та здійснення інших видів операцій. Для більшості карт VISA/MasterCard це трьохзначний (рідше чотирьохзначний) код, розташованій на зворотній стороні банківської картки. Додаткова міра захисту картки від шахрайства. Використовуються різні абревіатури в залежності від типу картки/платіжної системи.

 

3DS, 3D-Secure (Three-Domain Secure)

Технологія забезпечення безпеки платежів за допомогою картки в мережі Інтернет. Покликана максимально знизити ризики шахрайства по карті. Розроблена міжнародними платіжними системами Visa та MasterCard.

При здійсненні інтернет-платежу відбувається додаткова верифікація власника картки за допомогою одноразового пароля. Пароль, що надходить в смс-повідомленні на номер телефону власника картки, необхідно ввести в спеціальному полі при оплаті, щоб підтвердити платіж.

 

EMV Europay, MasterCard і VISA

Міжнародний стандарт операцій для банківських карт з чіпом. Цей стандарт розроблений спільними зусиллями компаній Europay, MasterCard і Visa, щоб підвищити рівень безпеки фінансових операцій.

 

NFC Near Field Communication

Технологія безконтактної передачі даних на близькій відстані. Наприклад, між зчитуючим терміналом та смартфоном/банківською картою. Далекобійність NFC —   до 10 сантиметрів. Вже зараз NFC активно використовується при оплаті товарів та послуг, передачі даних, переказах коштів, як електронний ключ або посвідчення особи.

NFC-платіж за швидкістю проходить швидше, ніж платіж готівкою або банківською картою.

 

PayPass/PayWave Безконтактні платежі

Спосіб оплати, що не передбачає фізичного контакту між інструментом платежу та POS-терміналом. PayPass — технологія безконтактних платежів MasterCard. PayWave — технологія безконтактних платежів карт VISA Щоб розплатитися даними способом, достатньо прикласти банківську карту даного типу або смартфон до POS-терміналу, що підтримує технологію безконтактної оплати.

 

PCI DSS Payment Card Industry Data Security Standard

Стандарт безпеки даних індустрії платіжних карт, що захищає персональні дані власників платіжних карт. Стандарт розроблено міжнародними платіжними системами Visa та MasterCard та ін.

 

PIN Personal Identification Number

Персональний номер ідентифікації платіжних транзакцій.

 

POS Terminal Point of Sale Terminal

Термінал, який використовується для безготівкових розрахунків пластиковими картами. Крім розрахунків, POS-термінал дозволяє накопичувати і аналізувати дані про покупки, наприклад, який товар частіше купують і як часто.

 

P2P Person to Person

Переказ грошових коштів з однієї картки міжнародних платіжних систем VISA / MasterCard на іншу.

 

RFID Radio Frequency Identification

Технологія безконтактного обміну даними, заснована на використанні радіочастотного електромагнітного випромінювання. RFID застосовується для автоматичної ідентифікації та обліку об’єктів.

Перевага RFID перед QR-код і штрих-кодами — дальність зчитування на відстані більше 15 метрів, тоді як дальність QR-код і штрих-коду — кілька сантиметрів. У пам’яті RFID-мітки зберігається унікальний номер та інформація. Мітка складається з мікрочіпу, який зберігає інформацію та з антени, за допомогою якої мітка передає й отримує дані. Підробити RFID-позначку неможливо.

 

SWIFT Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications

Система міжнародних міжбанківських платежів. Членами SWIFT є понад 10 000 організацій, у тому числі близько 1000 корпорацій. SWIFT-платіж — це міжнародні перекази грошових коштів між банками, фізичними і юридичними особами через систему SWIFT. Кожен банк в цій системі має свій унікальний SWIFT-код. При здійсненні платежу грошові кошти зараховуються безпосередньо на рахунок особи, якій вони призначаються. У відправника є можливість обрати валюту зарахування переказу, незалежно від того, у якій валюті проводиться відправка.

Не знайшли потрібної абревіатури? Скористайтесь Словником термінів платіжних систем від EasyPay або пишіть у коментарі, з задоволенням поділимось знаннями.

Залишити коментар