Пошук

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг

0
894

У минулому році для українців змінилися правила отримання пільг на оплату послуг сфери ЖКГ. Пов’язано це з тим, що в країні почалася монетизація пільг, про яку ми розповімо нижче.

Давайте розбиратися, що ж це таке, хто може в принципі претендувати на пільги і як їх оформити.

Почнемо з того, що багато хто плутає субсидії і пільги.

Так ось, житлова субсидія – безповоротна державна соціальна допомога жителям, які не можуть оплачувати послуги ЖКГ. Отримання субсидії ніяк не залежить від зміни форми власності.

Отримати її можуть українці, іноземці та особи без громадянства, які проживають на території нашої держави на законних підставах.

Пільги – це право на зменшення розміру оплати, гарантоване законодавством окремим особам. При цьому зобов’язання з відшкодування частини вартості житлово-комунальних послуг проводиться з державного бюджету.

У чому ж полягає різниця між першим і другим? На субсидії можуть претендувати всі громадяни України – залежно від середньомісячного сукупного доходу членів домоволодіння.

А ось правом на пільги можуть скористатися не всі, а тільки певна категорія українців, яка так і називається – пільгова.

Давайте розберемося, які категорії підпадають під це право?

– діти війни;

– учасники бойових дій, війни, а також їх родичі

– жертви репресій та нацистських переслідувань.

– чорнобильці;

– особи, які мають особливі трудові заслуги і члени їх сімей;

– багатодітні сім’ї, вихованці дитячих будинків, сім’ї опікунів, прийомні сім’ї;

– військовослужбовці, ветерани військової та інших служб;

– ветерани Національної поліції;

– ветерани державної служби спеціального зв’язку;

– військовослужбовці СБУ на пенсії.

 

Як оплачувати комунальні послуги пільговикам

Вже з 1 жовтня 2019 року, як ми і сказали вище, в силу вступив закон про монетизацію пільг. Тепер вони виплачуються в готівковій та безготівковій формах.

На практиці це виглядає приблизно так.

Якщо ви пільговик, то ви отримаєте платіжку на оплату комунальних послуг в повному розмірі. Самі пільги даються в безготівковій формі. Ощадбанк, через який надаються пільги, самостійно веде облік пільговиків і коштів, що надходять на їхні рахунки.

Після цього банк передає гроші на рахунки ОСББ, ЖЕКів тощо.

Таким чином, якщо у вас вибрана безготівкова форма розрахунку, то частину грошей за комуналку оплачуєте ви, а частина – Ощадбанк.

Зверніть увагу, що якщо сума пільг достатня, то комунальні послуги будуть оплачені в повній мірі. Якщо її бракує, то оплата покриє тільки ті послуги, на які вистачить коштів. Ті ж послуги, на які грошей не вистачить, будуть перераховані в спеціальному смс-повідомленні від Ощадбанку.

За рухом сум ви можете спостерігати онлайн – в особистому кабінеті на сайті Ощадбанку.

Оплачувати комунальні послуги також можна не виходячи з дому. У цьому вам допоможе сайт EasyPay.

У спеціально розділі «Комунальні платежі», Який розміщений на головній сторінці, виберіть, що саме вам треба сплатити. Процес онлайн-оплати не займе більш як 10 хвилин. Номер особового рахунку, реквізити банківської карти – і послуга оплачена.

А якщо ви зареєструєтесь, то отримаєте доступ до особистого кабінету. Він дозволить вам зберігати шаблони платежів, а також оплачувати послуги без комісії (за умови створення карти EasyPay).

Це що стосується безготівкового розрахунку.

Якщо ж ви подали заяву на розрахунок готівкою, то виплатою пільг займається Мінсоцполітики. Саме вони обробляють реєстри пільговиків, спрямовують їх в Ощадбанк і переводять всі потрібні кошти.

 

Правила отримання пільг на оплату ЖКП

Перед тим, як оформити пільги на оплату ЖКП, вам слід знати три основних моменти.

Перший. Перевірте, чи підпадає ваш статус пільговика під дію Порядку No389. З ним можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України.

Другий. Загальний середній дохід вашої сім’ї в місяць, який розраховується на одного її члена, за попередні півроку. І він же не може бути вище доходу, який дає право на оформлення таких пільг.

Так, якщо дохід на одного з учасників вашої родини понад 1710 грн, ваш запит в отриманні права на пільги можуть відхилити. Саме ця сума визначена Податковим кодексом України.

Третій. Пільги на оплату ЖКП призначають на півроку. Якщо ви подаєте документи на отримання пільг в липні, серпні або ж вересні 2020 року, то органи соцзахисту повинні не пізніше вересня цього ж року визначити, чи маєте ви право користуватися пільгами.

 

Які документи потрібно підготувати для отримання пільг на оплату ЖКП

Для оформлення пільг на оплату ЖКП вам слід почати з отримання довідки про внесення вас як пільговика до Єдиного реєстру осіб, які мають право на пільги.

Далі збираємо пакет документів, який складається як з оригіналів, так і копій:

– якщо ви перебуваєте у шлюбі, то підготуйте свідоцтво про реєстрацію шлюбу;

– замовте в ЖЕКу довідку про склад сім’ї;

– зберіть паспорта та ІПН тих, на кого будуть поширюються пільги;

– також підготуйте посвідчення, що дає право на оформлення пільг;

– свідоцтва про народження неповнолітніх (за потребою);

– якщо потрібно, прикладіть довідку про участь в АТО/ООС;

– також потрібна декларація про доходи для декількох категорій.

В результаті подачі цих всіх документів ви отримаєте так би мовити головний документ, без якого ви надалі не підете.

Після цього соціальні служби визначать чи можете ви скористатися пільгою чи ні. Про це рішення ви будете повідомлені.

Якщо ви підпадаєте під категорію пільговиків, то вам потрібно буде для кожного КП, яке надає послуги, зібрати по одному окремому пакету необхідних документів. Він повинен складатися з:

– посвідчення пільговика;

– копії довідки з Єдиного реєстру пільговиків;

– копії паспорта, а також копії ІПН-коду;

– довідки про склад вашої сім’ї, яку беремо в ЖЕКу.

На закінчення попередимо читачів: будь ласка, уважно поставтеся до подання та заповнення документів, тому що в разі подання невірної інформації або її приховування, пільги будуть припинені. А ви змушені будете відшкодувати державі всі переплати.

Залишити коментар