Пошук

Що таке акцизний податок?

0
1642

Будь-яка держава прагне обмежити внутрішнє споживання товарів, що завдають особливої ​​шкоди здоров’ю або навколишньому середовищу. Як правило, до такої продукції відносять алкогольні напої, сигарети, нафтопродукти, легкові машини. До ціни «шкідливого» товару включається специфічний акцизний податок.

 

До якої групи податків належить акциз?

Ідеться про загальнодержавний непрямий податок, який стягується не з доходу товаровиробника чи продавця, а у вигляді цінової надбавки до товару (продукції, зокрема й сировини). По суті, платником акцизного податку є кінцевий споживач. Продавець, який реалізує підакцизні товари з урахуванням надбавки, лише збирає платежі, щоб потім перерахувати їх державі.

 

Що вважається підакцизною продукцією?

Повний перелік підакцизних товарів викладено в статті 215 Податкового кодексу України. Акцизним податком обкладається така продукція:

  • спирт етиловий, спиртові дистиляти;
  • сигарети, сигари, цигарки;
  • тютюн, промислові замінники тютюну;
  • алкогольні напої;
  • пиво (окрім квасу «живого» бродіння);
  • паливо;
  • легкові автомобілі, кузови до них;
  • причепи, напівпричепи;
  • мотоцикли;
  • транспортні засоби, призначені для перевезення вантажів або 10 й більше пасажирів;
  • електрична  енергія.

 

Як розраховується акцизний податок в Україні?

По-різному. Ставка акцизного податку може бути адвалорною або специфічною. Перша виражається у процентному або кратному співвідношенні до повної вартості продукту, друга – в абсолютних числах, як фіксована сума на кожен літр, кілограм, кубічний сантиметр, об’єм циліндрів двигуна автомобіля тощо. Наприклад, з 01.01.2018 року за реалізацію одного літра солодового пива потрібно заплатити 2,78 гривні.

 

Адвалорна ставка розраховується за максимальною роздрібною ціною, встановленою виробником або імпортером підакцизного товару, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку. Перерахунок іноземної валюти здійснюється за курсом Національного банку України, що діє на момент оформлення митної декларації.

 

Податковий кодекс України передбачає можливість застосування обох ставок одночасно. На практиці це працює так: спочатку акцизний податок розраховується за адвалорним принципом, потім – за специфічним. До бюджету переказується більша з двох отриманих сум.

 

Важливо! Облік паливних акцизів відбувається згідно з регламентом роботи системи електронного адміністрування реалізації палива (СЕАРП). Остання зобов’язує продавця надати покупцю акцизну накладну, складену в електронному вигляді.

 

Хто повинен платити акцизний податок?

Згідно з нормами ст. 212  Податкового кодексу України платниками акцизного податку є такі категорії осіб – резидентів і нерезидентів:

  • виробники підакцизних товарів, що працюють на митній території України;
  • суб’єкти господарювання та фізичні особи, які ввозять підакцизні товари до України;
  • реалізатори конфіскованої підакцизної продукції;
  • особи, які порушили умови надання податкових пільг;
  • підприємці, що займаються роздрібною торгівлею підакцизними товарами;
  • виробники, оптові постачальники електричної енергії;
  • продавці палива;
  • власники транспортних засобів, ввезених на митну територію України для переобладнання на легковий автомобіль.

Увага! Суб’єкти господарювання, які працюють за спрощеною системою оподаткування, не звільняються від сплати акцизного податку. Для них ставка акцизного збору становить 5% від вартості реалізованого підакцизного товару з ПДВ. І хоча за законодавством непрямі податки не мають зараховуватися до доходу платника єдиного податку, на акцизний податок це правило наразі не поширюється. Тому підприємцям 3 групи єдиного податку доводиться платити відсоток з виторгу включно з акцизними податками.

Порядок сплати акцизного податку

Найзручніший спосіб сплатити податок на підакцизний товар – безготівковий розрахунок. Це швидко, просто, а якщо обрати надійний сервіс, то ще й безпечно. Зокрема, EasyPay використовує багатоступеневу систему захисту персональних даних, спрямовану проти інтернет-шахраїв.

Для оплати акцизного податку користувачеві необхідно:

  1. авторизуватися на сайті easypay.ua;
  2. пройти за вкладками «Оплата послуг» → «Платежі до бюджету» → «Бюджетний платіж»:
  3. заповнити платіжні реквізити Державної фіскальної служби:
  4. ввести дані платника;
  5. вказати суму та призначення платежу:
  6. ввести номер, термін дії, CVV-код гривневої картки Visa або MasterCard.

Квитанцію про сплату можна отримати електронною поштою. Також можлива доставка за адресою проживання платника.

Висновки

Потрібно більше подробиць? Дивися VI розділ Податкового кодексу України. Або став запитання в коментарях – пізнаватимемо акцизні тонкощі разом.

УВАГА! Інформація, викладена в цій статті, має інформативний характер та не може бути використана як офіційне роз’яснення норм податкового законодавства.

Залишити коментар