Пошук

ФОП 3 групи – дані та звітність у 2023 році

4
679

Україна — країна, де підприємництво займає особливе місце у житті суспільства. Тому не дивно, що сьогодні відкриття власної справи — це просто та доступно для кожного.

Є декілька варіантів ведення підприємницької діяльності, однак сьогодні ми поговоримо саме про ФОП 3 група. Якщо ви хочете більше часу приділяти розвитку власного бізнесу, а не паперовій роботі та податковим особливостям або тільки починаєте підприємницьке життя — зверніть увагу на цю форму діяльності.

Розгляньмо докладніше, які вимоги стосуються ФОПів 3 групи у 2023 році та як вони пов’язані з податками, звітністю та іншими аспектами підприємницької діяльності.

ФОП 3 групи: умови роботи (з ким можна працювати)

ФОПам 3 групи доступний величезний спектр діяльності в різних галузях. Ви можете займатися виробництвом (харчовим і нехарчовим), торгівлею, сільським господарством, перевезеннями (вантажними та пасажирськими), ресторанним бізнесом тощо.

Попри широкий вибір напрямків роботи, фізична особа — підприємець 3 групи також має й певні обмеження. Відповідно до закону № 2755-V від 01.01.2013 (п. 291.5), який визначає перелік галузей, заборонених для 3 групи, ви, як платник єдиного податку НЕ можете займатися такими видами бізнесу:

  • організацією та проведенням азартних ігор;
  • обміном валюти;
  • видобутком та продажем корисних копалин і дорогоцінного каміння;
  • проведенням заходів, які пов’язані з торгівлею витворами мистецтва;
  • наданням поштових послуг;
  • організацією гастрольних заходів;
  • торгівлею антикварними виробами.

Якщо підприємець здійснює заборонену діяльність, його автоматично переводять на загальну систему оподаткування.

Зазначимо також, що ФОП 3 група може безпроблемно працювати з контрагентами різних напрямків: з фізичними особами, ФОПами та юридичними особами на загальній системі, іноземними компаніями та фізособами й підприємствами комунальної або комерційної форми власності.

Які дані виставляє ФОП 3 групи

Які документи має надавати ФОП 3 групи?

Фізична особа — підприємець має надавати певну звітність:

  1. звіт про доходи та витрати;
  2. розрахунок та сплата єдиного податку;
  3. звіт про соціальне страхування (ЄСВ);
  4. фінансові звіти.

З 2021 року не обов’язково реєструвати книгу обліку доходів — це залишається на розсуд підприємця. Однак, якщо у вас така вже є, то її потрібно зберігати протягом 3 років з моменту закінчення звітного періоду, у якому було зроблено останній запис.

Ведення обліку — обов’язково процедура, однак вона не обмежується конкретним форматом. Ви можете робити це у довільній формі.

ЄСВ для ФОП 3 групи у 2023 році

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) — це обов’язковий платіж, який сплачують ФОПи та підприємці за себе та своїх співробітників. Він призначений для фінансування соціальних програм та забезпечення соціального захисту населення (формування пенсійного та медичного фондів, фінансування системи страхування, допомога по безробіттю тощо).

Сума платежу становить 22% від актуальної мінімальної зарплатні й цьогоріч складає 1 474 грн на місяць. Однак сплачувати його потрібно один раз у квартал, тому розмір ЄСВ у 2023 році — 4 422 грн.

Зверніть увагу!

З 1 жовтня 2022 року до закінчення війни (+12 місяців після) усі фізичні особи — підприємці, юридичні особи, які ведуть незалежну діяльність, ФОПи на загальній системі оподаткування та члени фермерських господарств звільняються від сплати ЄСВ. Однак ви можете добровільно сплачувати єдиний соціальний внесок за себе протягом цього періоду та зазначати внески у декларації, щоб продовжувати отримувати страховий стаж.

Зазначимо, що за звичайних умов, за несплату або невчасну оплату внеску передбачено штраф у розмірі 20% від суми боргу, а також пеню у розмірі 0,1% за кожен прострочений день.

Єдиний податок для 3 групи у 2023 році

Фізична особа - підприємець має сплачувати ЄСВ та ЄП.

ФОП 3 групи має можливість вибрати одну податкову ставку з трьох запропонованих:

  • 2% ЄП за спрощеною системою (потрібно сплачувати щомісяця)
  • 3% ЄП + ПДВ (потрібно сплачувати 1 раз у квартал)
  • 5% ЄП (потрібно сплачувати 1 раз у квартал)

Єдиний податок залежить від розміру доходу, а не є фіксованим, як для підприємців 1-ої та 2-ої груп. Тому, якщо за звітний період ви не отримували дохід — ЄП сплачувати не потрібно. А ФОПи, які виробляють, продають або постачають ювелірні вироби мають особливу умову оподаткування — 5% без права реєструватися платником ПДВ. Платники єдиного податку не звільняються від оподаткування під час війни та не мають податкової відпустки.

Ліміти для 3 групи ФОП у 2023 році

За рік фізична особа — підприємець 3 групи може отримати 1 167 мінімальних зарплат, тобто 7 818 900 грн станом на 2023 рік. Якщо цей ліміт перевищено, відбудеться автоматичне переведення на загальну систему оподаткування. «Мінімалка», до речі, у 2023 році складає 6 700 грн на місяць.

Платники єдиного податку 3 групи: переваги та недоліки

Розгляньмо, які переваги має ФОП 3 група:

  1. Спрощена система оподаткування. Це зменшує навантаження та полегшує бухгалтерський облік.
  2. Знижені податкові ставки. Це дає можливість економити на оподаткуванні та зберігати більшу частину свого прибутку.
  3. Спрощений облік та звітність. Це дозволяє зосередитися на розвитку бізнесу та економити зусилля на бухгалтерських процедурах.
  4. Зменшення податкового навантаження. Фіксовані податки та передбачувані фінансові зобов’язання дозволяють відстежувати стан справ.

А які ж недоліки?

  1. Обов’язкові внески. Підприємець має здійснювати обов’язкові платежі, які можуть стати додатковим фінансовим зобов’язанням.
  2. Обмеження доходів. Є ліміти щодо обсягу валового доходу, який не повинен перевищувати встановлені норми. Це може обмежувати розвиток бізнесу та прибутковий потенціал.
  3. Обмеження видів діяльності. Їх потрібно враховувати при плануванні та розвитку свого бізнесу.

Календар ФОП 3 групи 2023

Дізнайтеся, коли сплачувати податки ФОПу 3 групи.

Сплатити єдиний податок потрібно протягом 10 календарних днів після останнього дня подання податкової декларації. Цьогоріч останній термін сплати ЄП: I квартал — 19 травня, II квартал — 21 серпня (оскільки 19 число випадає на суботу, термін переноситься на понеділок) III квартал — 20 листопада (оскільки 19 число випадає на неділю, термін переноситься на понеділок), IV квартал — 19 лютого 2024 року.

Сплатити ЄСВ потрібно до 19 квітня за I квартал, до 19 липня за II квартал, до 19 жовтня за III квартал, до 19 січня 2024 року за IV квартал.

Податкову декларацію потрібно подавати протягом 40 днів з останнього дня звітного періоду. До 9 лютого необхідно було здати податкову декларацію за 2022 рік, до 10 травня — за I квартал, до 9 серпня — за 1-е півріччя і до 20 грудня — за 9 місяців 2023 року.

У мережі «Інтернет» також є онлайн-календарі, які допоможуть вам відстежувати необхідні платежі й не пропустити дату подачі звітності — користуйтеся ними за потреби.

Як оплатити ЄСВ та ЄП через EasyPay?

Сплатити ЄСВ та ЄП можна на нашому сайті, в застосунку або найближчому терміналі (ПТКС). А зареєстровані користувачі можуть налаштувати в особистому кабінеті регулярні платежі й автоматизувати цей процес. Шукайте потрібний сервіс у вкладці «Платежі до бюджету» та сплачуйте послуги швидко та зручно через сервіси EasyPay.


Слідкуйте за актуальними новинами зі світу фінансів та технологій в Telegram-каналі EasyPay 💛

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора

Коментарі (4)

игорь

опечатка в статье: не 20 дней срок подачи налоговой декларации, а 40

04.09.2023 at 08:22
Відповісти
    Служба Підтримки

    Доброго дня.
    Дякуємо за спостережливість. Проінформували спеціалістів.

    З повагою, команда EasyPay.

    04.09.2023 at 14:17
    Відповісти
Володимир

доброго дня !
підскажіть, я платник 3 групи ( Фоп) , сплачував кожного місяця до жовтня 2 % , а коли потрібно перейти на 5% ? Ч и можу продовжувати сплачувати помісячно ?

02.11.2023 at 13:21
Відповісти
    Служба Підтримки

    Вітаємо!
    Рекомендуємо уточнити інформацію по Вашому питанню у фахових спеціалістів, так як ми не надаємо юридичних консультацій.
    З повагою, команда EasyPay.

    03.11.2023 at 15:53
    Відповісти
Залишити коментар