Пошук

Тарифи на електроенергію Харків

0
1321

Тарифи на електроенергію в Харкові

 

Тарифи на електроенергію в Харкові

З початку 2019 року в Україні розпочалася реформа ринку електроенергії. У першу чергу, зміни стосуються саме постачальника електрики.

Якщо ми говоримо про Харків, то давайте розберемося для початку, хто поставляє харків’янам електроенергію і кому за неї слід платити?

До 2019 року за поставку і стан електромереж відповідали обленерго. З 2019 роки за поставку послуги відповідає компанія-постачальник, а за розподіл і транспортування – оператор розподілу.

Для кожного регіону держава призначила постачальника, що гарантовано забезпечить поставку електроенергії. Такий постачальник призначений на 2 роки, так як в подальшому планується, що городяни зможуть самостійно вибирати зручну їм компанію.

У Харкові таким постачальником електрики є ПрАТ «Харківенергозбут». Саме його реквізити вказують на платіжках, починаючи з лютого 2019 року.

Якщо ми говоримо про тарифи на електроенергію, то вони є універсальними для всіх українців – незалежно від населеного пункту.

Вони встановлюються і регулюються спеціальним органом – НКРЕКП (Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг).

 

Тарифи на світло для населення в Харкові

Жителі Харкова, так само як і решта населення України, з 2021 року сплачують за світло за єдиним тарифом – 1,68 грн за 1 кВт на годину (незалежно від обсягів споживання).

Питання економії коштів на оплату комунальних послуг – давно не нове. Ви напевно здогадалися, що мова зараз піде про так званий «нічний» тариф.

Для того, щоб ним скористатися, досить встановити вдома «двозонний» лічильник. Суть його роботи полягає в тому, що такий прилад обліку з 7:00 до 23:00 рахує використані кіловати по «денному» тарифу (100%), а з 23:00 до 7:00 – по «нічному» (50%) .

Експерти вказують на те, що такий лічильник дуже швидко окупиться і справді допоможе вам заощадити.

 

Як змінювалася ціна на електроенергію в Харкові

Тариф на світло для харків’ян (як і для всіх українців по суті) залишається незмінним з 2017 року. І нас запевняють, що ніяких підвищень поки не планується.

Однак давайте згадаємо, як змінювалася ціна кіловата електроенергії з кінця 90-х.

Рік Вартість кВт, коп
1996-1997 10
2000-2005 15,6
2006-2010 24,4
2011-2013 36,5
2014 42
2015 79
2016 129
2017 168

Як стає помітно з таблиці вище, різкий стрибок цін на електроенергію припав на період 2014-2015 рр. А найстабільніший період в цьому плані – це якраз період до 2010 року. Тоді підвищення цін на електрику, в тому числі і підвищення мінімальної заробітної плати, були більш-менш прямо пропорційними.

 

Скільки коштує кіловат світла в Харкові

Як ми і говорили вище, кіловат світла для населення в Харкові коштує 1,68 грн (незалежно від обсягів споживання).

Однак варто враховувати і те, що є ще й така категорія споживачів, як промислові підприємства. Вони платять за електроенергію за іншими тарифами, які диференціюються за двома класами напруги.

1 клас – це підприємства, що приєднані до точки напруги 27,5 і вище кВт і споживають більше 150 млн кВт на годину.

2 клас – ті споживачі, що приєднані до точки напруги менш 27,5 кВт.

У Харкові та області промислові підприємства 1 класу платять 154,83 грн за 1 мВт / год, 2 класу – 609,07 грн за 1мВт/год.

В 2021 році НКРЕКП планує підвищити тарифи на світло для підприємств ще на третину.

А ми нагадуємо, що оплатити послуги електроенергії харків’яни можуть онлайн. У цьому їм допоможе сервіс EasyPay.

Для оплати в інтернеті вам знадобляться тільки номер вашого особового рахунку та реквізити банківської картки.

Оплативши послугу, ви отримаєте чек, який можна роздрукувати або відправити собі на пошту.

Відзначимо також, що зареєстровані користувачі отримують доступ до особистого кабінету. Там можна стежити за всіма виконані фінансові операції, зберігати шаблони платежів, сплачувати за послуги без комісії.

Знання тарифів на світло і інші комунальні послуги – за великим рахунком досить цінні знання, так як допомагають нам залишатися в курсі всіх подій і, отже, не переплачувати.

Тому рекомендуємо нашим читачам обов’язково стежити за всіма оновленнями.

Пресслужба EasyPay
Всі статті автора
Всі статті автора
Залишити коментар