Пошук

Як обрати картку для оплати в інтернеті?

1
1334

Все більше українців наслідують сучасним тенденціям та вважають за краще здійснювати покупки й оплачувати послуги онлайн, ніж витрачати час на походи до магазинів, банків та відстоювання у чергах. Але поки не всі користувачі розбираються, якою карткою можна розплачуватись в інтернеті, та й побоюються надавати дані карток у мережі, щоб вони не потрапили до рук зловмисників. Розбираємося, які карти бувають, як обрати картку для оплати в інтернеті і яким чином здійснювати платежі, щоб убезпечити себе від шахраїв.

 

Якими бувають банківські картки?

Залежно від походження грошових коштів банківські картки діляться на: дебетові, дебетові з овердрафтом та кредитні.

Дебетова карта — картка, яка дозволяє розплачуватися і здійснювати грошові операції використовуючи особисті кошти власника.

Кредитна картка — призначена для здійснення операцій на кошти банку.

Дебетова з овердрафтом — картка, оплата з якої відбувається за допомогою особистих коштів і невеликої, відносно заробітної плати власника, кредитної позики від банку.

За способом зберігання інформації картки випускаються з магнітною смугою або з магнітною смугою і чіпом.

Для оплат онлайн також використовується картка для інтернет-платежів

Картка для інтернет-платежів — карта, що підв`язана до основного рахунку і випущена за принципом дебетової картки. Використовується виключно для оплати послуг і покупок в інтернеті.

 

Який принцип роботи картки для оплати в інтернеті?

Картковий рахунок карти поповнюється при необхідності або одноразово на необхідну суму для оплати конкретної покупки. Фізично – це пластикова міні-карта з індивідуальним номером, терміном дії і СVV/CVC-кодом. На картці відсутній чіп, магнітна смуга, а також немає запиту пін-коду при оплаті. Зняти готівку з такої картки неможливо, вона призначена виключно для оплат онлайн.

Переваги та недоліки платіжних карт

Розглянемо, основні переваги:

  1. Зручність використання

З пластиковою банківською картою, набагато простіше, як оплачувати покупки в інтернеті, так і розплачуватись офлайн. Немає необхідності тримати при собі готівку і перераховувати гроші при здійсненні покупок. Картка завжди під рукою і не займає багато місця в гаманці.

  1. Безпека

На рахунку карти може зберігатися необмежена сума коштів. Що зручно, адже тримати при собі велику суму готівки некомфортно і небезпечно. А при втраті банківської карти, можна оперативно заблокувати рахунок та зберегти власні кошти. Всі платежі проходять перевірку безпеки і інша людина не зможе оплатити покупки замість вас, без вашого відома.

  1. Універсальність

Банківською картою можна розплачуватись у магазині біля будинку, у подорожах за кордоном, а також онлайн, істотно заощадивши час витрачений на оплату. Карта для оплати покупок в інтернеті дозволяє розплачуватись за покупки і оплачувати послуги на будь-якому сайті всесвітньої мережі.

  1. Нарахування бонусів

Банки надають бонуси клієнтам за користування картками. Знижки, повернення коштів за покупки, вигідні акції та інші приємності. А карти рівня Gold і вище надають власникам повноцінний консьєрж-сервіс.

 

Чи є недоліки?

У банківських карт є недоліки, але вони досить умовні:

  1. Прийом платежів

Банківські картки поширені дуже широко, але в дрібних магазинах і точках збуту, карти можуть не приймати. Тому, в рідкісних випадках, якщо під рукою не виявиться готівки, покупка може не відбутися.

  1. Ліміти і комісії

Банк має право встановлювати ліміти на проведення операцій, наприклад, на суму зняття готівки протягом дня, переказу коштів, оплати в інтернеті. Також високою може виявитися комісія на зняття коштів з кредитки. Проте це залежить від тарифів конкретного банку.

 

Як відбувається оплата в інтернеті?

Крок за кроком розберемо, як відбувається процес оплати в інтернеті за допомогою банківської карти:

  1. При виборі опції «Оплата» інтернет-магазин автоматично переадресовує клієнта на захищену сторінку оплати банку (згідно з протоколом https://).
  2. Покупець вводить дані банківської картки (16-значний номер, термін дії, CVV/CVC2-код).
  3. Якщо до карти підключена функція 3D Secure, після введення даних користувачеві буде запропоновано ввести одноразовий пароль перевірки з смс для підтвердження платежу.
  4. Дані з форми оплати передаються банку-еквайєру для виконання запиту на авторизацію з метою списання грошових коштів.
  5. Банк-еквайєр відправляє запит до платіжної системи (Visa, MasterCard, ПРОСТІР), якій належить картка.
  6. Платіжна система відправляє запит на авторизацію в процесинговий центр банку покупця і отриману відповідь банк-еквайєр передає інтернет-магазину як підтвердження/відхилення платежу.

Покупець отримує повідомлення про оплату замовлення.

 

То ж якою має бути картка для оплати покупок в інтернеті? За яким критерієм обирати?

Основним і визначальним критерієм, якою ж повинна бути картка для оплати в інтернеті є безпека. Картка повинна бути надійно захищена відповідно до міжнародних стандартів захисту даних. Якщо це карти VISA/MasterCard хвилюватись не доводиться, картки цих платіжних систем відповідають світовим стандартам за замовчуванням. Не менш важливі опції – можливість підключення послуги 3D Secure, смс-повідомлень і захисту персональних даних.

Ви можете використовувати, як стандартну дебетову/кредитну картку так і віртуальну, призначену виключно для покупок в інтернеті. Рекомендуємо спробувати обидва варіанти й обрати зручний, виходячи з особистих потреб. Можливо вам буде досить і однієї банківської карти, а можливо стане в нагоді й картка для інтернет-платежів.

Попередньо, варто уточнити інформацію в банку, якою карткою можна розплачуватись в інтернеті та зняти ліміти й обмеження якщо вони встановлені.

 

Як убезпечити себе під час оплати в інтернеті?

Рекомендації:

  1. Здійснюйте покупки тільки у відомих вам інтернет-магазинах. Віддавайте перевагу давно відомим надійним сторінкам.
  2. Обов’язково перевіряйте URL сайту на якому здійснюєте оплату. При введенні даних банківської карти URL повинен починатися з https://secure.
  3. Перед оплатою обов’язково перевірте контактний номер та фактичну адресу компанії.
  4. Підключіть на карту послугу 3D Secure. Код перевірки буде надходити на ваш мобільний для підтвердження кожної оплати.
  5. Використовуйте офіційне антивірусне ПЗ на комп’ютері та особистих девайсах.
  6. Будьте уважні. Шахраї створюють сторінки візуально подібні популярним сервісам. Перевіряйте відповідність сайту в адресному рядку браузера.

 

Які кроки потрібно зробити, щоб здійснити оплату в інтернеті?

Оплата в інтернеті відбувається дуже просто. Наприклад, на easypay.ua ви можете оплатити телефон, інтернет, комунальні та інші послуги миттєво в декілька кліків.

Для оплати в інтернет необхідно зробити кілька простих кроків:

  1. Обрати необхідний товар/послугу та перейти до оплати
  2. Ввести дані банківської картки: (16-значний номер, термін дії, CVV2/CVC2-код).
  3. Перевірити ще раз дані і підтвердити платіж за допомогою пароля 3D Secure
  4. Ввести пароль 3D Secure та підтвердити платіж.

Рекомендуємо ретельно перевіряти суму платежу та введені дані перед остаточним підтвердженням й зберігати квитанції інтернет-оплат на електронну пошту.

Якою банківською картою користуватися для оплати покупок в інтернеті – вирішувати вам. Головне — подбайте про конфіденційність і безпеку особистих даних, а також оплачуйте послуги тільки на надійних і перевірених сервісах. Таких, як EasyPay Ua.

Коментарі (1)

Елена

Спасибо .коротко и доступно.

22.11.2017 at 15:52
Відповісти
Залишити коментар