Пошук

5 фінансових кроків до зниження стресу

0
376

Фінансовий стрес – значне джерело напруги й незадоволення собою в повсякденному житті. Війна, економічна криза, стрімкий ритм та особисті фінансові труднощі викликають тривогу, неспокій й невпевненість у собі. Проте, існують кроки, які допоможуть знизити фінансовий стрес та створити у вас більш здорове та збалансоване ставлення до грошей. Ділимося ними далі.

Зберігайте фінансову стійкість та наближайтеся до матеріального благополуччя разом з EasyPay!

EasyPay пропонує зробити вам 5 фінансових кроків до зниження стресу.

1. Контролюйте бюджет

Цей крок – один з найважливіших для досягнення фінансової гармонії. Коли ви створюєте бюджет і дотримуєтеся його, то отримуєте повний контроль над своїми фінансами. Ви точно знаєте, куди йдуть кошти й коли вони можуть знадобитися. Це допомагає уникнути непередбачених і надмірних витрат, які часто є джерелом фінансового стресу.

Контролюючи бюджет ви станете більш свідомим та уважним споживачем, почнете помічати зайві витрати та утримуватися від імпульсивних покупок. Також цей крок допоможе планувати майбутнє, адже ви можете створити резервний фонд для непередбачуваних витрат і накопичувати кошти для досягнення фінансових цілей. Розуміння того, що у вас достатньо грошей для покриття потреб і мрій, дозволяє відчувати себе більш рішучим та щасливим.

2. Сформуйте фінансову подушку

Щоб почуватися впевнено навіть в часи такої невизначеності, як зараз – відкладайте частину заробітку на так звану «подушку». Фінансова подушка – це сума грошей, яку ви зберігаєте як екстрений фонд для непередбачених обставин та неочікуваних витрат. Її наявність дозволяє зустріти виклики, не вдаючись до позик або інших кризових заходів.

Створення подушки починається з розуміння вашого місячного доходу та витрат. Визначте, яку суму можете регулярно відкладати та зробіть це пріоритетом. Навіть невеликі заощадження зроблять «свою справу». В ідеалі, фінансової подушки має вистачити на 3-6 місяців звичайного життя, але можна розпочати й з меншої суми, поступово збільшуючи її. Головне – регулярність і послідовне відкладання коштів.

3. Розрахуйтеся з боргами

Думка про те, що ви винні комусь кошти зазвичай підвищує рівень стресу. Тому уникайте додаткових переживань і спробуйте по-максимуму розвантажити боргові зобов’язання. Випишіть всі свої борги й розташуйте їх в пріоритетності погашення (враховуйте все: мікрокредити, позики, банківські кредити тощо). Спочатку погасіть борги з найбільшим відсотком, потім поверніть давно позичені кошти знайомим та рідним, а далі – слідкуйте за датами погашення поточних кредитів і не допускайте їх прострочення.

Не беріть новий кредит, щоб розрахуватися з наявними боргами – це лише створює ілюзію розв’язання проблеми. Адже ви будете продовжувати бігати по колу скрути та хвилюватися про стан своїх фінансових справ. Краще зменште витрати, реструктуризуйте борги та знайдіть додаткові джерела доходів.

4. Вкладайтеся у навчання

Війна – час скорочень, криз та суцільної нестабільності, тому втрата роботи – чергова причина стресу та бентеги, яка переслідує більшість українців. Щоб залишатися потрібним спеціалістом або швидко знайти нову роботу підвищуйте кваліфікацію, опановуйте навички та розвивайтеся.

Навчання відкриває двері до нових можливостей, а також знайомить з цікавими людьми. Вкладання в освіту лише на перший погляд здається непотрібною витратою коштів, але насправді – це інвестиція, яка окупить себе у майбутньому. Збагачуючи знання та отримуючи нові навички, ви збільшуєте можливості заробітку та відкриваєте двері до кар’єрних вершин.

5. Встановіть фінансові цілі

Сформувавши конкретно окреслені цілі, ви розумітимете куди рухаєтесь. Відчуття невизначеності теж впливає на стрес, тому радимо ретельно задуматися, чого саме ви хочете досягти з фінансової точки зору. Це можуть бути накопичення екстреного фонду, оплата боргів, придбання власного житла, планування пенсії або забезпечення фінансової незалежності. Важливо, щоб цілі були конкретними, вимірюваними й досяжними для вас.

Чітка ціль стає метою, яка збільшує мотивацію зберігати та вкладати гроші й приймати розумні фінансові рішення. Розбийте велику ціль на маленькі кроки та встановіть терміни реалізації для кожного з них. Це допоможе втриматися на правильному шляху і відстежувати свій прогрес.

Дотримуйтеся цих 5 фінансових порад, і перестаньте хвилюватися, щодо стресу.

Фінансовий стрес значно впливає на наше фізичне та емоційне благополуччя. Але не дозволяйте йому контролювати своє життя. Зробивши цих 5 кроків, ви покращите свою фінансову ситуацію та зменшите рівень напруги. Пам’ятайте, що навіть малі зміни впливають на ваш добробут. Поступово впроваджуйте вищеперераховані кроки у життя, вчіться приймати правильні фінансові рішення та впевнено рухайтеся до своїх цілей!

Команда EasyPay вірить у вас 💛

Слідкуйте за фінтех-новинами та оновленнями EasyPay:

👉 у телеграм-каналі – https://t.me/easypayofficial

👉 та нашому блозі – https://blog.easypay.ua/category/novini/

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар