Пошук

Тарифи на газ для населення в місті Одеса

0
368

Тарифы на газ для населения в Одессе

 

Тарифи на газ для населення в Одесі

Головним регіональним газовим постачальником в Одесі є компанія ТОВ «Одесагаз-постачання», а головною газорозподільною компанією – ПрАТ «Одесагаз».

Але в зв’язку з тим, що з серпня 2020 року для українців відкрили ринок газу, чинності набрали істотні зміни.

Що ж означає відкриття ринку газу для населення? Найважливіше, мабуть, – це те, що тепер жителі України можуть самостійно обирати газового постачальника – орієнтуючись на його тарифи, якість послуги і т.д. При цьому, газопостачальну компанію можна вибрати навіть з іншого регіону.

Для багатьох процедура зміни постачальника газу може здатися складною або заплутаною. Ми розвінчаємо цей міф і покажемо, що насправді це досить просто. Відразу обмовимося, що зміна постачальника не має на увазі заміну газового обладнання. Мова йде от про що:

  1. Для початку виберіть газопостачальну компанію, послугами якої ви будете користуватися. Перелік постачальників можна знайти на відповідних сайтах (один з них – ГазПравда). Обов’язково ознайомтеся з його ліцензією (зробити це можна на сайті регулятора НКРЕКП).
  2. Подайте онлайн-заяву до нового постачальника, прикріпивши до нього документи про право власності та документи, що посвідчують особу. Деякі постачальники можуть вимагати й інші документи.
  3. Чекайте відповідь від компанії протягом 20-ти днів. Але відзначимо, що прийти вона може раніше – постачальники теж зацікавлені в нових клієнтах.
  4. Розрахуйтеся з попереднім постачальником, від якого отримаєте платіжку за використаний газ.

Все готово.

Зверніть увагу: якщо ви не зробите вибір газопостачальної компанії, вас автоматично підключать до постачальника «останньої надії», яким до 31 грудня 2021 року визначено «Нафтогаз України». Це означає, що ви не залишитеся без газу, і у вас буде 60 днів на те, щоб все-таки визначитися з вибором.

 

Роздрібні ціни на газ для населення в Одесі

На квітень 2021 року регіональні газові постачальники Одеси виставили такі ціни на паливо:

  • ТОВ «Одесагаз-постачання» – 6,99 грн/кубометр (ціна на постачання газу);
  • ПрАТ «Одесагаз» – 1,00 (ціна за розподіл газу).

Відзначимо, що з січня цього року газові компанії опублікували нові ціни на постачання газу споживачам. В середньому – в порівнянні з груднем 2020 року – вони підвищилися на гривню.

Планує підвищити тарифи і державне підприємство «Нафтогаз України» – на 14%. При цьому, відзначають в компанії, ціни на газ у них все ж залишаються нижче середньоринкових. Станом на квітень 2021 року їх тариф коливається в межах 6,89 грн/кубометр.

А ось істотні зміни чекають українців у частині цін на газорозподіл. З січня 2021 року він подвоїться. У цілому ж, новий тариф на розподіл газу в середньому по Україні складе від 0,32 до 0,64 грн/кубометр.

Якщо говорити про підвищення ціни на газ, то істотно вдарити по кишені вона може, в першу чергу, тим споживачам, у яких не встановлені прилади обліку газу (кількість таких абонентів – близько 7 мільйонів). В уряді раніше повідомляли, що норми споживання планують збільшити в три рази. Отже, і розмір оплати теж виросте в три рази.

Тому газовий лічильник – це вже не примха, а необхідність.

 

Хто встановлює тарифи на газ в Одесі

Тарифи на газ в Одесі – як і в інших населених пунктах України – встановлює не регулятор (НКРЕКП), а безпосередньо регіональні компанії.

Як ми говорили вище, пов’язано це з відкриттям газового ринку для населення.

Але держава як і раніше регулює ціни на газорозподіл. На постачання газу тільки в одному випадку – для «Нафтогаз України».

Решта газопостачальних компаній виставляють ціни на власний розсуд і спираючись на конкуренцію.

 

Як дізнатися свій тариф на газ в Одесі

Актуальні тарифи на постачання і розподіл газу в Одесі ми навели вище. Стежити за їхніми змінами можна на сайтах постачальників, ГазПравда й інших схожих сервісах.

Онлайн, до слова, можна не тільки дізнатися тариф на газ, але і заплатити за комунальні послуги. Зробити це можна на сайті EasyPay.

Щоб заплатити за газ онлайн, просто виберіть потрібну компанію, введіть номер особового рахунку та банківські реквізити карти.

Свідченням успішно виконаної транзакції буде чек, який тут же можна роздрукувати або скинути собі на пошту.

 

Як змінювалася ціна на газ в Одесі

Ціна на газ змінюється протягом року – так відбувається не тільки в Одесі, а й у всіх інших населених пунктах України. Зміна тарифів коригується з настанням опалювального сезону – чим він ближче, тим вище і ціна.

Дивіться самі на прикладі 2020 року:

Місяць Тариф, грн/кубометр
Січень 5,86
Лютий 5,00
Березень 4,32
Квітень 3,71
Травень 2,94
Червень 2,78
Липень 2,97
Серпень 4,47
Вересень 5,49
Жовтень 6,85
Листопад 8,70
Грудень 8,70

Газопостачальні компанії кожен місяць зобов’язані публікувати свої тарифи. Радимо вам стежити за ними, щоб потім сума в квитанції за газ не виявилася для вас несподіванкою☺

Пресслужба EasyPay
Всі статті автора
Всі статті автора
Залишити коментар