Пошук

Apple Pay: безпечні та зручні оплати

0
538

Apple Pay – це цифрова система оплати від компанії Apple, яка була представлена 2014 року. Вона дозволяє користувачам здійснювати безконтактні платежі за допомогою телефону, смартгодинника, планшету та комп’ютера Apple. Система працює в більш ніж  70 країнах, а в Україні з’явилася 17 травня 2018 року. Першим українським банком, який запровадив підтримку Apple Pay став «ПриватБанк», наступними приєдналися «Ощадбанк» та monobank. Всього за рік ми опинилися в ТОПі країн за кількістю безконтактних платежів й посіли 4 місце у світі за кількістю NFC-транзакцій з використанням технології безконтактної оплати. Перших 3 місця зайняли Нідерланди, Велика Британія та Швейцарія відповідно. За допомогою Apple Pay ви можете здійснювати платежі на сайтах, в магазинах, транспорті та програмах, які підтримують цю систему.

Як працює Apple Pay?

Apple Pay використовує технологію ближнього зв’язку (NFC), що дозволяє користувачам здійснювати швидкі та безпроблемні платежі за допомогою iPhone, iPad або Apple Watch. Просто піднесіть свій пристрій до платіжного POS-терміналу, і оплата пройде за кілька секунд, без фізичних кредитних або дебетових карток.

Для того, щоб оплачувати покупки зі смартфона, годинника чи планшета, вам необхідно додати картку в застосунок Wallet. Дані можна ввести на пристрої власноруч або за допомогою камери.

Apple Pay в Україні працює 5 років.

Чи безпечно використовувати Apple Pay?

Apple Pay – одна з найбезпечніших систем оплати у світі, адже компанія використовує технологію токенізації. При додаванні картки в систему, ваші банківські дані не зберігаються на серверах Apple. Замість цього, система генерує унікальний код (токен), який використовує для здійснення платежу. Тобто коли ви здійснюєте оплату, продавець не отримує повну інформацію про платіжну картку, а лише динамічний код (одноразовий токен). Завдяки цьому ваші фінансові дані залишаються конфіденційними та захищеними від несанкціонованого доступу. Навіть якщо шахраї перехоплять код, вони не зможуть використати його повторно.

Також Apple Pay  перевіряє валідність домену та використовує біометричну аутентифікацію (Touch ID (відбиток пальця) та Face ID (розпізнавання обличчя)) для підтвердження платежу. Вам не потрібно діставати картку, а тим паче вводити PIN-код в людному місці.

Цікаві факти

  • У Сполучених штатах Америки через Apple Pay можна обмінюватися коштами з контактами прямо в застосунку «Повідомлення».
  • Apple Pay – це найпопулярніший мобільний застосунок для гаманців з 383 мільйонами користувачів у всьому світі.
  • Рівень інтеграції системи платежів у Європі у 2020 році становив 38%.
  • На початку 2022 року Apple Pay у Великій Британії використовували частіше, аніж в США та Канаді. Такий показник повʼязують з відсутністю альтернатив на британському ринку. Через Apple Pay у США та Великій Британії здійснюють онлайн-платежі 27% користувачів.
  • За допомогою Apple Pay у транспортній мережі Лондона здійснюються 90% усіх безконтактних платежів.
  • Система займає 3 місце за популярністю серед інших платіжних систем у світі, маючи близько 5% від усіх операцій із картками

Оплачуйте через Apple Pay комунальні платежі, поповнюйте мобільний рахунок, транспортну карту та багато іншого на сайті easypay.ua А більше корисної та цікавої інформації про Фінтех та фінанси ви знайдете:

👉 у телеграм-каналі – https://t.me/easypayofficial

👉 у нашому блозі – https://blog.easypay.ua/category/novini/

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар