Пошук

Податок на розкіш для власників автотранспорту й нерухомості

0
756

Багато європейських держав обкладають заможніших громадян більшим відсотком на доходи фізичних осіб. Таким чином влада намагається скоротити нерівність між багатими та бідними. Існує й інша схема оподаткування розкоші – коли збір стягується з власників дорогих автомобілів та елітної нерухомості. Деякі країни застосовують обидві схеми, деякі – обмежуються однією.

 

Чи стягується податок на розкіш в Україні?

У нашій країні встановлено єдину податкову ставку на доходи фізичних осіб – 18%. Тобто великі статки не обкладаються жодними спеціальними зборами. Так званий «податок на розкіш» сплачується тільки за наявності особливо цінного майна. Згідно з 265-267 статтями Податкового кодексу України (ПКУ), таким може вважатися:

Тобто, по суті, податок на багатство в Україні стягується у формі майнового збору. Платником виступає власник транспортного засобу або об’єкта нерухомості (будинку, квартири), що підпадає під оподаткування. Це може бути фізична особа або підприємство, зокрема й іноземне.

Важливо! Законодавство визначає ряд випадків, коли власник нерухомості може бути звільнений від сплати «податку на розкіш». Так, об’єктами оподаткування не є:

  • житлові приміщення, що належать багатодітним сім’ям, сиротам, інвалідам, учасникам АТО;
  • дитячі будинки сімейного типу;
  • торговельні приміщення в малих архітектурних формах і на ринках;
  • аварійні будівлі;
  • об’єкти, розташовані в зоні відчуження;
  • дитсадки, школи, дитячі санаторії всіх форм власності;
  • промислові приміщення;
  • об’єкти, що належать релігійним організаціям.

Порядок сплати «податку на розкіш»

*З 2018 року платника, який не отримав податкового сповіщення, звільняється від відповідальності за несплату «податку на розкіш». Проте 102 стаття ПКУ дозволяє фіскальній службі видавати квитанції протягом 1095 днів, тому податкові органи все одно можуть нарахувати платникові податок та штраф за несвоєчасну сплату. Отже, якщо сповіщення загубилося, краще самостійно звернутися до фіскальної служби за місцем реєстрації.

 

Чим загрожує несплата «податку на розкіш»?

За кожен прострочений місяць нараховується штраф – 10% від суми податку.

Отже, ми розібрали основні моменти, що стосуються оподаткування багатства. Залишається тільки одне питання – як сплачувати «податок на розкіш», аби уникати проблем з Державною фіскальною службою? Відповідь: через платіжний сервіс EasyPay. На відміну від банків, система працює 24/7 і проводить транзакції миттєво. EasyPay – це місце, де сплатити податки так само просто, як надіслати email.

УВАГА! Інформація, викладена в цій статті, має інформативний характер та не може бути використана як офіційне роз’яснення норм податкового законодавства.

Залишити коментар