Пошук

Постачальники електроенергії для України: основні гравці

0
392

Що таке електрика і що вона нам дає, ми всі чудово знаємо. Давайте спробуємо розібратися в азах – де і як воно виробляється.

Електрика – продукт дуже підступний, тому що зберігати його не можна. У зв’язку з цим, електроенергію виробляють генеруючі компанії.

У всьому світі прийнято розділяти генеруючі компанії на 4 види:

– атомні;

– гідроелектростанціі;

– теплові електростанції;

– електрика, що отримується з поновлюваних джерел.

Розберемо тепер що кому належить в Україні більш детально.

Так, атомна генерація (за яку відповідає компанія «Енергоатом») належить державі.

Управління тепловою генерацією покладено на кілька компаній, найбільша з яких – ДТЕК (експлуатує 9 з 14 станцій і належить Ринату Ахметову).

Гідроелектростанції теж належать державі і сконцентровані навколо «Гідроенерго».

Найменша частка електрики в Україні виробляється з поновлюваних джерел. Ці компанії знаходяться в приватних руках.

 

Як формується ціна на електроенергію для населення

Якщо ми заглянемо до Постанови НКРЕКП «Про затвердження Порядку встановлення (формування) тарифу на послуги з передачі електричної енергії», то побачимо там таке визначення структури тарифу:

– складові економічно обґрунтованих витрат ліцензіата на здійснення господарської діяльності з передачі електроенергії. На їх підставі тариф і затверджується.

У структуру тарифу для населення України входять:

– плата за обсяг споживання електрики;

– плата за експорт електроенергії електромережами;

– отримання прибутку.

Тариф на світло регулює держава, а саме орган, про який йшлося вище – НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг).

Тарифи є однаковими для всіх жителів України. Якими? Дивіться нижче.

 

Базовий тариф для населення Тариф для будинків з електроопаленням Тариф для багатодітних родин та гуртожитків
0-100 кВт-год/місяць 100 і більше кВт-год/місяць До 3000 кВт-год/місяць Понад 3000 кВт-год/місяць Незалежно від об’ємів споживання
0,9 грн 1,68 грн 0,9 грн 1,68 грн 1,68 грн 

 

А ми нагадуємо нашим читачам, що оплатити електроенергію в своєму місті вони можуть за допомогою сайту EasyPay. Для цього вам знадобиться тільки номер особового рахунку та реквізити банківської картки.

 

Порівняння вартості електроенергії АЕС та ТЕС, альтернативних джерел

У 2019 році вартість електрики, виробленої українськими ТЕС, стала рекордно високою за всю історію України, повідомляють експерти. Так, вона склала близько 80 доларів США за мВт/год.

При цьому, що цікаво, електрика, що продається українським компаніям, коштувала на 50% дорожче, ніж електрика, яку експортували до Європи.

Важливо також розуміти, що електроенергія, яка виробляється теплоелектростанціями – на порядок дорожче електрики, виробленого іншими “традиційними” джерелами.

Так, вартість електрики від ТЕС в лютому 2019 року складада 2,1 тис. грн/мВт/год. У свою чергу, атомна електроенергія коштує 573 грн/мВт/год, а енергія від тих же ГЕС – 723 грн/мВт/год.

Тому так, ми змушені констатувати, що теплова енергія в Україні за вартістю є однією з найвищих не тільки в Європі, але і в світі.

 

Зелений тариф в Україні

Зеленим тарифом прийнято називати економічний механізм, спрямований на заохочення генерації електрики відновлювальною енергетикою. Вперше цей механізм реалізували в США в 1978 році.

В Україні відповідний закон про зелений тариф прийняли в 2008 році. Він передбачає отримання енергії від таких джерел:

– малі гідроелектростанції (потужністю до 10 МВт);

– вітроелектростанції;

– сонячні електростанції;

– електростанції, що використовують як паливо біомасу.

Ставки зелених тарифів точно так же встановлюються НКРЕКП.

Зараз в Україні діють такі ставки зеленого тарифу:

 

Тип потужностей Тариф, коп/кВт-год
Сонячна енергія 460, 43
Біомасса 134,46
Вітроелектростанції 295,77
Малі ГЕС 84,18

 

Головна перевага зеленого тарифу – це, звичайно ж, економія електроенергії. У всякому разі, так заведено вважати. Однак ми живемо в Україні і все повинні сприймати з точки зору наших реалій.

Припустимо, сонячні батареї: об’єктивно кажучи, вартість електрики, одержуваної від них, поки навіть перевищує номінальну вартість електрики, одержуваної від звичайної мережі.

Проте, це все може регулюватися як раз тим самим зеленим тарифом. Але і він час від часу піддається критиці. Так, основне, за що його критикують – це те, що при закладанні вартості викупу електроенергії не враховують швидкість розвитку технологій в сфері будівництва поновлюваних джерел енергії. А це призводить до звичайнісінького вимивання коштів з бюджету.

Однак часи міняються, і зараз до зеленого тарифу звертаються не тільки великі підприємства, а й населення. І фахівці сходяться на думці, що такий підхід державі набагато вигідніший, ніж безпосередньо будівництво великих об’єктів відновлюваної енергетики.

 

Порівняння вартості електроенергії в Європі

Думаємо, читачам буде цікаво порівняти вартість одного кіловата електроенергії в Україні, деяких європейських країнах і Росії.

Країна   Вартість, грн/кВт/год
Україна 1,68
Болгарія 3,30
Естонія 4,64
Греція 5,32
Кіпр 6,00
Данія 10,30
Росія 2,09

Як стає зрозуміло з таблиці, в Україні – один з найнижчих тарифів в Європі, однак при цьому – один з найбільш нестабільних. І в експертів є підозри, що він буде рости до тих пір, поки більш-менш не вирівняється з європейським.

Що ж, подивимося. Поки підвищення цін на світло в Україні не прогнозують.

Тому подумаємо про це завтра☺

Залишити коментар