Пошук

#ШахрайГудбай: як вберегти свій акаунт від шахраїв?

0
320

У сучасному світі персональні дані привертають особливу увагу зловмисників, тому забезпечення їх захисту — важливе завдання для кожного користувача мережі «Інтернет». Не лише великі компанії, платіжні системи й сервіси мають захищати приватну інформацію, користувачі теж повинні бути обережними, щоб не потрапити на «гачок» шахраїв.

У рамках інформаційної кампанії #ШахрайГудбай, партнером якої став EasyPay, розповідаємо, як не втратити доступ до свого акаунту в інтернеті й не стати жертвою обману.

Як шахраї зламують акаунт?

Дізнайтеся про те, як шахраї взламують ваш обліковий запис (акаунт), отримавши логін і пароль.

Для того, щоб отримати ваші логін, пароль, дані банківської картки чи іншу конфіденційну інформацію, кіберзлочинці часто поширюють фішингове посилання — спеціально створене або підроблене посилання, що імітує URL-адресу відомої організації, веб-сайту чи сервісу або копіює його зовнішній вигляд.

Вам можуть надіслати лист на електронну пошту, повідомлення у direct чи SMS з пропозицією роботи в інтернеті, проханням взяти участь у голосуванні тощо. Перейшовши за безпечною, на перший погляд, адресою вас попросять ввести логін та пароль від свого акаунту у соціальних мережах або месенджерах. Після того, як ви вкажете дані на псевдосайті, вони автоматично стануть відомими шахраям.

Також, щоб виманити пароль до акаунту в Instagram, вам можуть надіслати фейкове повідомлення від соціальної мережі, де начебто запропонують пройти верифікацію, аби отримати блакитну «пташечку», тому будьте дуже обачні!

Після того, як зловмисники отримали потрібну інформацію, вони змінюють пароль від акаунту й починають розсилати підписникам однакові повідомлення. Ви ймовірніше всього хоча б раз отримували його: «Привіт! Позич, будь ласка, гроші до завтра! Дуже треба!». Щоб не стати жертвою зловмисників, не втратити доступ до своїх акаунтів і не залишитися випадковим «боржником» пам’ятайте ці безпекові правила 👇

Як запобігти зламу акаунтів у соціальних мережах та месенджерах:Щоб не стати жертвою кіберзлочинців пам'ятайте основні правила поводження в інтернеті.

  • Створіть унікальний та складний пароль для кожного зі своїх акаунтів (можете використати навіть згенерований системою набір символів).
  • Налаштуйте двофакторну аутентифікацію всюди, де це можливо.
  • Не переходьте за сумнівними посиланнями.
  • Тримайте в секреті свої логін та пароль.
  • Не вводьте свої логін і пароль на незнайомих і підозрілих вебсайтах. Спочатку перевірте адресу ресурсу, а вже потім вказуйте дані, це можна зробити через сервіс Асоціації «ЄМА» або на сайті Кіберполіції. Також зверніть увагу, що протокол «http» — ненадійний, а «https» — більш надійний, але також потребує додаткового аналізу.

Що робити, якщо отримали повідомлення з проханням позичити гроші:

  • Запитайте у знайомого те, що можете знати лише ви.
  • Зателефонуйте другові за номером, який ви точно знаєте, а не на той, що зазначений в акаунті сторінки в соціальних мережах/месенджері. Бо, якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі жертви.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, обов’язково заповніть форму зворотного зв’язку на сайті Кіберполіції.

Дотримуйтеся основних правил платіжної безпеки й кажіть #ШахрайГудбай разом з EasyPay 😎

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар