Пошук

Тарифи на газ для населення в місті Дніпро

0
674

Тарифи на газ для населення в місті Дніпро

 

Тарифи на газ для населення в Дніпрі

З серпня 2020 року для українців відкрили ринок газу. Що це означає? У двох словах: єдиної ціни на блакитне паливо на всій території України тепер немає – держава її не встановлює. У свою чергу, населення має право вибрати свого постачальника газу – орієнтуючись на тарифи газопостачальної компанії і якість ресурсу. Всього таких постачальників-ліцензіатів 48, а ознайомитися з ними дніпряни можуть на сайті НКРЕКП – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Важливо також розуміти, що споживачам для зміни газопостачальної компанії не потрібно міняти труби та інше обладнання. Питання тільки в подачі заяви з відповідними документами. Про це ми розповімо трохи пізніше.

Регіональними компаніями, що займаються транспортуванням газу для жителів Дніпра, є «Нафтогаз України» і «Дніпропетровськгаз Збут». Компанія, що займається розподілом газу – «Дніпрогаз».

Однак, як ми вже сказали, вибрати постачальника українці можуть абсолютно будь-якого – навіть з іншого регіону.

Як це зробити правильно?

  1. Виберіть постачальника і обов’язково ознайомтеся з його ліцензією на сайті НКРЕКП (розділ «ліцензійний реєстр НКРЕКП»).
  2. Подайте заяву на приєднання до нового постачальника онлайн. Разом з ним прикріпіть такі документи:
    • документи на право власності;
    • документи, що посвідчують особу;
    • інші документи на вимогу компанії.
  3. Чекайте відповіді від постачальника. Зазвичай на це дається 20 днів, проте умови конкуренції змушують постачальників реагувати на клієнтів набагато швидше.
  4. Чекайте квитанцію від нової газопостачальної компанії і паралельно – «закрийте» фінальний рахунок попереднього постачальника за послугу газу.

Акцентуємо ще раз – міняти газове обладнання в квартирі не потрібно. А ось передавати показання з 1 по 5 число поточного місяця слід як і раніше.

 

Роздрібні ціни на природний газ для населення в Дніпрі

Роздрібні ціни на природний газ для населення (жителі багатоквартирних будинків) в Дніпрі є такими (за станом на квітень 2021 року):

  • «Нафтогаз України» – 6,86 грн/кубометр;
  • «Дніпропетровськгаз Збут» – 6,99 грн/кубометр;
  • ТОВ “Дніпровські енергетичні послуги” (YASNO) – 7,89 грн/кубометр.

Газорозподільною компанією є «Дніпрогаз», тарифи якої – 1,11 грн/кубометр.

 

Хто встановлює тарифи на газ в Дніпрі

Вище ми вже згадували, що держава – в зв’язку з відкриттям для населення ринку газу – уже не встановлює і не регулює тарифи на газ. Тепер це прерогатива регіональних компаній.

Якщо ви не визначитеся з постачальником газу, то вас автоматично підключать до постачальника «останньої надії». Таким в Україні – до 31 грудня 2021 року – є «Нафтогаз …».

Але яку б газопостачальну компанію ви не вибрали, завжди намагайтеся пам’ятати про те, як важливо економити – і гроші, і ресурс.

Найголовнішим і основним в цьому плані є газовий лічильник. Саме завдяки йому ви будете бачити реальні цифри споживання і платити строго за них.

Зверніть увагу, що якщо прилад обліку не встановлено, то квитанції формуються на підставі загальноприйнятих норм споживання газу.

 

Як дізнатися свій тариф на газ в Дніпрі

Дізнатися свій тариф на газ в Дніпрі можна на сайті компанії, яка вас обслуговує. Актуальні тарифи для газопостачальних підприємств в Дніпрі ми також описали вище.

Користуючись нагодою, нагадуємо, що онлайн можна дізнатися не тільки свій тариф, але і заплатити за газ та інші комунальні послуги. Для цього достатньо скористатися сервісом EasyPay. При собі необхідно мати тільки номер вашого особового рахунку та реквізити карти, якою ви оплачуєте квитанцію.

Зареєстровані в системі користувачі EasyPay можуть також зберігати шаблони платежів, сплачувати без комісії, контролювати статус транзакції і багато іншого.

 

Як змінювалася ціна на газ в Дніпрі

Перед тим, як розповісти і показати читачам, як змінювалася ціна на газ в Дніпрі за останній рік, поговоримо трохи про ціни на газ в Європі. В ЄС, так само, як і в Україні, розрізняють ціни на транспортування і розподіл газу. Плюс, ще враховуються ПДВ та інші податки.

Так, найвища ціна на газ (станом на 2019 рік) була в Швейцарії – 36,05 грн/кубометр, а найнижча – в Угорщині – 10,15 грн/кубометр.

Франція, Іспанія, Ірландія тримаються приблизно на одному рівні – від 24,13 грн/кубометр до 23,59 грн/кубометр.

Україна як і раніше залишається країною з найнижчими роздрібними цінами на газ для населення.

Але повернемося до Дніпра і того, як же змінювалася ціна на газ протягом останніх 11 місяців. Інформація відображена в таблиці нижче.

Місяць Тариф, грн/кубометр
Січень 5,87
Лютий 5,00
Березень 4,33
Квітень 3,71
Травень 2,95
Червень 2,78
Липень 2,97
Серпень 4,49
Вересень 5,49
Жовтень 6,77
Листопад 8,88

Як стає видно з таблиці, ціни на газ підвищуються напередодні опалювального сезону. Разом з тим, уряд анонсував підвищення тарифів на 2021 рік. Станом на грудень 2020 року, вже 8 постачальників опублікували нові ціни – підвищення коливається від 0,89 до 1,56 грн за кубометр.

Тому постарайтеся зробити все для того, щоб заощадити ресурс. Знання актуальних тарифів в цьому плані відіграє не останню роль.

Пресслужба EasyPay
Всі статті автора
Всі статті автора
Залишити коментар