Пошук

Тарифи на воду та водовідведення в Харкові

0
853

Тарифы на воду и водоотвод в Харькове

 

Тарифи на воду для населення в Харкові

Холодна і гаряча вода – зручності, без яких ми вже не уявляємо своє життя. Поряд з іншими комунальними послугами, холодне і гаряче водопостачання вимагає своєчасної оплати. Але давайте розберемося, хто є постачальником гарячої та холодної води для жителів Харкова, які тарифи актуальні на сьогоднішній день і наскільки вони відрізняються від тарифів в інших регіонах України.

Так, за холодне водопостачання і водовідведення в Харкові відповідає КП «Харківводоканал», а за гаряче – КП «Харківські теплові мережі».

Жителі багатоквартирних будинків та приватного сектору за холодну воду платять однаково – 25,00 грн за кубометр.

Відзначимо, що у вартість холодної води включені ціни на водопостачання та водовідведення. Водопостачання обходиться харків’янам в 16,08 грн/кубометр, водовідведення (каналізація) – 8,92 грн/кубометр.

За гаряче водопостачання, як і було сказано, відповідає КП «Харківські теплові мережі». Кубометр гарячої води харків’янам вартує 80,62 грн/кубометр.

Звернемо увагу, що тарифи на гаряче водопостачання залежать від того, чи підключена в квартирі рушникосушка. У нашому випадку тариф є однаковим для обох категорій користувачів.

 

Як дізнатися свій тариф на воду в Харкові

Всі актуальні тарифи на воду – гарячу і холодну – ми описали вище.

Стежити за оновленнями жителі Харкова можуть на сайтах комунальних підприємств (КП «Харківводоканал» і «Харківські теплові мережі») або на сайті Харківської міської ради.

Онлайн можна не тільки дізнатися потрібні тарифи, а й заплатити за послугу гарячого і холодного водопостачання. Для цього на сайті EasyPay виберіть вашого постачальника, введіть номер особового рахунку та реквізити банківської картки.

А якщо ви зареєструєтесь на сайті, то отримаєте доступ до особистого кабінету. Там можна:

  • вибрати інший спосіб оплати;
  • використовувати бали програми лояльності Fishka;
  • зберігати шаблони платежів і створювати регулярні платежі;
  • платити віртуальної карткою EasyPay без комісії і т.д.

Рекомендуємо вам самостійно оцінити всі переваги.

 

Хто встановлює тарифи на воду в Харкові

Тарифи на централізоване холодне водопостачання і водовідведення та на гарячу воду встановлює НКРЕКП – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Ці тарифи різні для різних населених пунктів України. Це пояснюється тим, що в тариф закладено:

  • вартість безпосередньо води;
  • заробітна плата співробітників підприємств, які обслуговують городян, і середня заробітна плата по Україні;
  • вартість електроенергії, витратних матеріалів та іншого, що необхідно для обслуговування абонентів.

Зрозуміло, що ці показники не можуть бути ідентичними для всіх українських міст, так як кожне комунальне підприємство закуповує воду, розраховується за електрику і т.д. у різних постачальників.

Дещо іншою є ситуація з тарифами на гарячу воду. Як стає зрозуміло, ціна гарячої води в кілька разів перевищує вартість холодної. У цьому випадку, до вартості закупівлі води, електрики і т.д. додається і ціна газу, яким вода «підігрівається». Звідси, власне, і така ціна за кубометр гарячої води.

 

Як змінювалися ціни на воду і водовідведення в Харкові

Нові тарифи на холодне водопостачання і водовідведення в Харкові затвердили в лютому 2020 року. Якими вони були до цього часу – давайте подивимося нижче.

Рік Тариф, грн/кубометр
2015 5,76
2016 13,46
2017 14,54
2018 16,60
2019 19,84
2020 24,45

Щоб уберегти себе від витрат, рекомендуємо обов’язково встановлювати прилади обліку води. Вони дозволяють контролювати витрату води і не переплачувати.

 

Порівняння вартості куба води по містах

Для того, щоб зрозуміти наскільки різняться ціни на холодну воду по містах України, радимо ознайомитися з інформацією в таблиці нижче. Там ми порівнюємо вартість холодної води в декількох населених пунктах.

Постачальник Область Тариф, грн/кубометр
КП «Луцкводоканал» Волинська 20,6
КП «Дніпроводоканал» Дніпропетровська 21,4
КП «Бахмут-Вода» Донецька 33,2
КП «Ірпіньводоканал» Київська 27,9
КП «Львівводоканал» Львівська 20,8
КП «Миколаївводоканал» Миколаївська 25,8
КП «Уманьводоканал» Черкаська 44,9

Ви можете бачити, що ціни на холодну воду в різних регіонах дійсно відрізняються. Ми вже говорили, що це обумовлено низкою факторів. Однак при цьому, зазначають експерти, вартість кубометра холодної води в Україні все одно залишається нижчою за вартість куба води в Європі.

А на завершення ми порадимо своїм читачам не втрачати пильності і уважно стежити за всіма змінами тарифів в їхньому місті. І, звичайно ж, вчасно оплачувати послуги.

Пресслужба EasyPay
Всі статті автора
Всі статті автора
Залишити коментар