Пошук

Що спільного та у чому відмінність між дебетовими та кредитними картками?

0
2779

Банківські картки — невід’ємна частина нашого життя. З їх допомогою ми здійснюємо покупки, оплачуємо послуги, переказуємо кошт. У побуті ми використовуємо, як дебетові так і кредитні картки, але часто не до кінця розуміємо різницю. Розбираємо основні характеристики та відмінності:

Дебетова картка — банківська платіжна картка, що використовується для оплати товарів та послуг, отримання готівки в банкоматах. Така картка дозволяє розпоряджатися коштами в межах доступного залишку на розрахунковому рахунку, до якого вона прив’язана.

Кредитна карта — банківська платіжна картка, призначена для здійснення операцій, розрахунки за якими здійснюються виключно за рахунок коштів, наданих банком клієнту в межах встановленого ліміту відповідно до умов кредитного договору.

У чому основна відмінність?

Функція дебетових карт, головним чином, полягає в заміні паперових грошей в обігу і здійсненні безготівкових платежів власними коштами.

Функція кредитних — надання в користування позичальнику коштів банку в межах кредитного ліміту. Банк встановлює ліміт виходячи з платоспроможності клієнта.

Простіше кажучи, функції у карт однакові, різниця у джерелі фінансів.
Дебетова картка відкривається для використання особистих коштів. Кредитна — для використання коштів наданих банком.

Відмінності та особливості   кредитних карт

Власник кредитної картки може розпоряджатися певною сумою, виданою йому банком, але надалі зобов’язаний повернути кошти.

У більшості кредитних карт діє, так званий, «пільговий період». Це термін, протягом якого клієнт може погасити заборгованість, не сплачуючи додаткові відсотки. По закінченню пільгового періоду, нараховується відсоток за використання коштів. Клієнт може внести, як повну суму позики, звільняючи себе від оплати відсотків, так і мінімальний платіж для підтвердження платоспроможності. Також, за кредитними картками нараховується відсоток за зняття готівки, обслуговування рахунку та ін. (індивідуально у кожного банку).

Відмінності і особливості дебетових карт

При користуванні дебетової картки відсотки за використання особистих коштів відсутні. Дебетові карти найчастіше використовуються для нарахування виплат (зарплат, пільг, стипендій, пенсій).

До дебетової картки також може бути підключена така послуга, як «овердрафт».

Овердрафт — це невеликий кредит, яким може скористатися власник дебетової картки, за тимчасової потреби у грошових коштах. Офердрафт відрізняється від кредиту тим, що це невелика сума коштів, пропорціональна заробітній платні клієнта. Відсотки за овердрафтом мінімальні, а повернути необхідно всю суму відразу.

Спільні можливості дебетових та кредитних карт:

– однаковий перелік можливостей та операцій (перекази коштів, оплата товарів та послуг, зняття готівки, способи поповнення та ін.)

– можливість відкриття карт, як в гривнях, так і в іноземній валюті

– мобільний та інтернет банкінг, 3D Secure, сashback і інші додаткові послуги

– технологічні характеристики (наявність чіпу, технології безконтактної оплати, розташування номеру/терміну дії, CVV-коду на карті)

Як бачимо, операційна та технологічна різниця між дебетовими та кредитними картками мінімальна. Більшість банківських карт в світових банках — дебетно-кредитні. Клієнт може керувати особистими коштами, а при необхідності скористатися грошима банку. Основні відмінності полягають у джерелах нарахування коштів на картку та додаткових сервісах у кожному окремому банку. Наприклад, картка EasyPay Forward надає приємні бонуси, такі як консьєрж-сервіс, повернення коштів за покупки та безкоштовну оплату більше 3000 послуг на сайті easypay.ua.

Обирайте картку виходячи з власних потреб та уважно читайте умови договору, що надає разом з карткою банк.

Залишити коментар