Пошук

Як економити електроенергію: 5 порад, як платити за комунальні менше

0
1468

Збереження електроенергії ― не лише турбота про екологію, а й спосіб заощадити на комунальних. Тому сьогодні редакція EasyPay зібрала для вас 5 порад, як економити на оплаті комунальних послуг. Читайте далі й використовуйте електроенергію більш ефективно! 💡

1. Використовуйте енергозберігаючі лампочки

Замініть звичайні лампочки в оселі на енергоощадні, якщо досі цього не зробили. Використання LED-лампочок сприяє значній економії електроенергії з кількох причин. По-перше, «економки» виробляють світло шляхом електронного руху в напівпровідниковому матеріалі, завдяки цьому витрачається значно меншого енергії у порівнянні з традиційними лампочками, які нагрівають нитки до високої температури.

По-друге, LED-лампочки мають високу ефективність перетворення енергії у світло та низький рівень тепловтрат. У звичайних лампах, наприклад, значна частина енергії витрачається на виділення тепла, а не світла. По-третє, лампи розжарювання вистачає приблизно на 1 000 годин роботи, а LED-лампи ― на 50 000 годин. Другі ― працюють у 5-8 разів довше, аніж перші.

Таким чином, перехід на LED-лампочки не лише забезпечить довгий період експлуатації та яскраве світло, а й сприятиме значній економії електроенергії.

2. Користуйтесь якісною побутовою технікою

Використання високоефективної побутової техніки є ключовим фактором у зменшенні споживання електроенергії та оптимізації витрат. Перше, на що вам слід звернути увагу під час вибору техніки, це її енергоефективність. Вибирайте прилади, які мають клас енергоспоживання А+, А++ та А+++. Це найвищі рівні енергоефективності, які дозволяють економити 30%-50% електроенергії, у порівнянні з приладами класу B.

Також, у сучасній техніці використовують інтелектуальні системи керування, які дозволяють оптимізувати роботу приладів. Так, наприклад, ваш холодильник може мати автоматичне регулювання температури, а пральна машина ― кілька режимів економії енергії. Такі «дрібниці» позитивно впливають на загальну продуктивність та тривалий термін служби техніки.

Крім того, важливо розуміти, що вартість якісної високоефективної техніки окупиться у довгостроковій перспективі, оскільки менші витрати на електроенергію компенсуються збільшеним ресурсом та ефективністю пристроїв.

3. Замініть проводку та слідкуйте за станом електроприладів

Застаріла проводка істотно впливає на споживання електроенергії та безпеку у будинку. Пошарпані проводи втрачають свою ефективність в процесі передачі струму та збільшення опору. Оновивши систему електропостачання, ви зможете збільшити енергоефективність приладів та зменшити рахунки за комунальні послуги.

Крім того, нова проводка сприятиме загальній безпеці будинку, оскільки сучасні матеріали та технології відповідають високим стандартам. Це зменшить ризик короткого замикання, перегріву чи пожеж. Таким чином ви не лише зекономите на електроенергії, але й гарантуватимете спокій та безпеку мешканцям оселі.

4. Придивіться до альтернативних джерел електроенергії

Альтернативні джерела електроенергії, такі як сонячні батареї та вітрові електростанції, сприяють значному зменшенню витрат на «комуналку».

Заміна звичайних джерел електроенергії на відновлювальні не лише допоможе планеті, а й зменшить рахунки за електроенергію.

5. Використовуйте енергозберігаючі прилади.

Сучасні дистанційні вимикачі та трансформатори допомагають економити електроенергію в 7-10 разів. Ви зможете налаштовувати таймер відключення/включення електрики й регулювати інтенсивність освітлення в залежності від часу доби чи наявності сонячного світла у квартирі.

Дистанційні вимикачі дозволяють ефективно керувати енергоспоживанням, встановлюючи таймери включення та вимкнення електричних пристроїв. Це особливо корисно для приладів, які не повинні працювати цілодобово, наприклад, кондиціонери чи обігрівачі. Трансформатори, своєю чергою, допомагають регулювати напругу та стабілізувати роботу електричних пристроїв, це також знижує витрати енергії.

Завдяки вдосконаленим технологіям, ви можете адаптувати електроприлади до режиму життя й ефективно використовуючи енергію лише тоді, коли це дійсно необхідно. Це не лише зменшить витрати на «комуналку», а й сприятиме створенню більш сталого та економічного середовища в вашому будинку.

Неочевидні способи, які дійсно допомагають економити електроенергію

  • Використовуйте мікрохвильовку замість електричної плити.
  • Менше користуйтеся гарячою водою та зменште максимальну температуру нагріву в бойлері.
  • Кип’ятіть воду на газовій плиті, а не в електрочайнику. (Також регулярно видаляйте накип, щоб краще проходило тепло)
  • Вимикайте з розетки ті електроприлади, якими не користуєтеся.
  • Не вмикайте штучне світло вдень.
  • Витирайте від пилу плафони, щоб освітлення було яскравішим. (Теж саме стосується й миття вікон. Коли ви очищаєте вікна від бруду та пилу, світлу простіше потрапити у кімнату.)
  • Періть у холодній воді ті речі, які від цього не зіпсуються.
  • Вимикайте світло, йдучи з кімнати.
  • Оновіть в оселі лічильники.
  • Вмикайте кондиціонер лише тоді, коли щільно закриті двері та вікна.

А також радимо сплачувати комунальні рахунки в платіжній системі EasyPay: на сайті, в застосунку та найближчому терміналі. Низька комісія, економія часу, нарахування Fishback та можливість налаштувати шаблон і регулярний платіж ― ще кілька приємних для вас бонусів.


Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар