Пошук

Шахрайство в інтернеті

2
1664

Ми не уявляємо свого життя без інтернету. З його допомогою ми купуємо квитки на літаки, поїзди та автобуси, через нього замовляємо їжу, здійснюємо повноцінний шопінг, оплачуємо різні послуги. А про те що, по відеозв’язку ми можемо зв’язатися з іншою людиною, що знаходяться навіть на іншому континенті, навіть говорити нічого.

Але у всякої медалі є дві сторони. І зворотною стороною «всесвітньої павутини» є, звичайно ж, шахрайство. У всі часи знаходилися люди, які користувалися довірливістю інших. Це сумно, але це, на жаль, факт.

Давайте в цій статті поговоримо про те, які ж види інтернет-шахрайства існують, як не потрапити на вудку аферистів, як здійснювати безпечні фінансові операції і куди звертатися, якщо все-таки вас обманули.

 

Види інтернет-шахрайства

Опитування, тести і конкурси

Згадайте, як часто ви натикалися на яскраві опитувальники або вікторини, де нас просили поділитися персональними даними? Сподіваємося, ви не ділились☺

Але справа тут не тільки в персональних даних, хоча і це – річ важлива.

Опитування, тести, конкурси – досить поширена в інтернеті річ. І якщо в них від вас не вимагають ніяких платежів, то все в порядку.

Однак є момент: якщо вам пропонують пройти тест або взяти участь в опитуванні/конкурсі, а після – зробити невеликий внесок, то перед вами – якраз-таки один з видів шахрайства. Схема така: вам пропонують ввести реквізити карти і оплатити якусь комісію – щоб отримати свою винагороду (якщо мова про опитувальники) або свої результати тесту (мова про конкурси або тести, відповідно).

Тому ніколи не вводьте реквізити банківських карт – крім тих сайтів в яких ви впевнені і які захищені спеціальним шифруванням. Запам’ятайте, що протокол https – це захищений протокол. Якщо ж ви бачите перед собою протокол http, то однозначно довіряти йому не варто. А тим більше вносити платіжні реквізити.

Що стосується тестів і анкет, то цілком нормально, якщо вони збирають дані. Їх використовують для повторної комунікації з користувачем – для того, щоб стимулювати його на покупку товару або послуги. Інша справа, якщо дані збирають шахраї. Там мова вже йде про виманювання персональних даних.

 

Прохання позичити грошей

Один з найпоширеніших видів шахрайства.

Як це відбувається? Друг або знайомий надсилає повідомлення, в якому просить зайняти йому грошей у зв’язку з … (підставити потрібну причину).

Ніколи нічого не скидайте, поки не переконаєтеся, що друга не зламали і що по той бік екрану – правда ваш знайомий.

Потенційному шахраєві можете задати будь-яке особисте питання, пов’язане з вами і вашим другом. Паралельно зв’яжіться зі знайомим і уточніть чи дійсно він просить грошей у вас.

 

Скорочені URL-адреси

Головний плюс скорочених URL-адрес – те, що вони дуже зручні. Не треба вдивлятися в кілометрове посилання. Та й в цілому, виглядають вони симпатичніше стандартних.

Тому їх так і люблять шахраї. За допомогою скорочених URL часто маскують сайти зловмисників, які при першому погляді на посилання, виглядають цілком пристойними.

Ми не рекомендуємо переходити за підозрілими посиланнями і, по можливості, обов’язково перевірити їх за допомогою спеціальних сервісів.

Але зверніть увагу, що саме по собі скорочення посилань – це не шахрайство. Підозра на будь-яку аферу виникає, якщо ви переходите за посиланням з неперевіреного джерела та з малим рівнем довіри.

 

Запити на додавання в друзі

Це здається зовсім простим, але від цього не стає менш підозрілим. Так, мова йде про запити на додавання в друзі.

Перед тим, як натиснути «Додати», обов’язково вивчіть сторінку людини, яка проситься в друзі. І якщо щось вам здається там підозрілим, то великі шанси, що все таки не здається.

Хоча сам факт додавання в друзі незнайомої людини в друзі – це далеко не завжди шахрайство. Адже ситуації бувають дуже різними: з вами просто хочуть познайомитися, запропонувати співпрацю або все набагато банальніше – незнайомою людиною, яка проситься  в друзі, може виявитися ваш далекий родич.

 

Запити від людей, які вже були в списку

Запити від тих людей, які вже є у вас в друзях – теж один з видів шахрайства. Аферист «копіює» інформацію профілю, замінюючи його тим самим в списку ваших друзів. І ви думаєте, що спілкуєтеся зі своїм знайомим. А насправді – зовсім ні.

Тому перед тим як додати, треба запитати у свого знайомого, чи це його сторінка і яка взагалі мета додавання.

 

Повідомлення про надзвичайні ситуації

Це повідомлення від нібито ваших друзів або офіційних сервісів, про те, що сталося щось терміново-важливе або надзвичайне.

Наприклад, банк повідомляє вам, що ваша карта заблокована. А щоб розблокувати її, необхідно ввести реквізити карти або перейти по потрібному посиланню.

Важлива складова таких повідомлень – психологічна. Шахраї впливають на вас, а ви таким чином перебуваєте під тиском.

Тому перше, що слід робити в таких випадках – взяти себе в руки, видихнути і самостійно зв’язатися з вашим банком і  переуточнити інформацію, яка до вас надійшла.

Ні в якому разі не робіть різких рухів, а саме: не передавайте реквізити карти (номер, термін дії, код cvv), не називайте паролів і не давайте відповідей на контрольні питання.

 

Шахрайство в інтернет-магазинах/дошках оголошень (Клікбейт)

В інтернеті сьогодні можна купити практично все. Думаємо, не потрібно перераховувати що саме. Широка різноманітність товарів, які можна купити/продати/здати, дає аферистам широкий простір для фантазії.

Для початку поговоримо про клікбейте. Що це і з чим його їдять?

У широкому сенсі клікбейт – це заголовки, у яких одна мета – заманити. Тому вони часто яскраві і навіть голосні. Ви клікаєте по такому заголовку і потрапляєте … А тут вже зовсім неважливо куди: на сайт зі шкідливим забезпеченням або на сторінку, яка заволодіє вашими даними.

Тому ніколи не «ведіться» на такі речі, а ще краще – обходьте стороною всілякі «Ви не повірите!», «Знайдено ліки, які допоможуть …» і т.д.

А тепер про шахрайство в інтернет-магазинах або на сайтах з оголошеннями. Прийоми можуть бути найрізноманітнішими. Всі вони спрямовані на те, щоб виманити у вас гроші.

Тому ми дамо кілька порад, як поводити себе при онлайн-купівлі товарів або послуг.

Перед вами шахраї, якщо:

  1. Ви бачите, що ціна на товар/послугу набагато нижче ринкової.
  2. Продавець не надає повної інформації про товар, квапить вас і не дає відповідей на ваші питання.
  3. Вас просять надіслати повну інформацію по вашій картці.

Що робити в таких випадках?

  1. Ні в якому разі не погоджуйтесь на передоплату.
  2. Не діліться даними карти.
  3. Зверніться до служби підтримки.
  4. Не переходьте за посиланнями, які вам кидає продавець і не відкривайте ніякі файли.

 

Сайти знайомств

Сайти знайомств – сама по собі справа досить непередбачувана. І аферистів там – хоч греблю гати. Діють вони за однією схемою. Вибирають найнаївніших, а потім просто втираються в їхню довіру.

Наприклад, створюють образ ідеального партнера – як для жінок, так і для чоловіків.

Слово за слово, і шахрай намагається вивідати все про вас. Особливо його, звичайно, цікавить ваше матеріальне становище. Зрозуміло, що прямих запитань не буде. Але аферист буде задавати навідні запитання, за якими, власне, і визначить ваш матеріальний статус.

Плюс, люди, які зацікавлені в тому, щоб обдурити вас, особливу увагу звертають на ваші фотографії. Вони, часом, можуть розповісти про вас набагато більше, ніж ваші слова.

Отже, уявімо, ви спілкуєтеся з аферистом. Якими бувають найпоширеніші прийоми?

– він/вона захворіла(а) і, звичайно, ж лікування вимагає солідних грошей;

– звичайні фінансові труднощі, розповідь про які прямо або побічно змушує вас допомогти;

– ваш ідеальний партнер збирається до вас приїхати, однак грошей у нього немає. І він обов’язково попросить скинути йому грошей на квиток. Або на готель. Будьте пильні і не погоджуйтеся. Можете запропонувати самостійно оформити бронь. Побачите, як швидко шахрай «зіллється»;

– він/вона хоче зробити вам подарунок. При цьому, вас просять сплатити тільки доставку. На карту, звичайно ж, вашого знайомого. У більшості випадків, це афера чистої води. Пам’ятайте про це;

– старий добрий метод шантажу. Приклад: вас просять надіслати фотографії – інтимного характеру або не зовсім. Ви погоджуєтеся та благополучно забуваєте про це. На певний час, тому що відразу вас починають шантажувати і обіцяють розіслати ваші фото знайомим і друзям. Якщо ви не заплатите. Платити не радимо, а ось діяти на випередження – дуже навіть треба. Розкажіть в соцмережі, що вас зламали, припустімо. І ви не уявляєте, кому це вигідно;

А як же дізнатися, що перед вами шахрай і не потрапити в його пастку? Є кілька зачіпок:

  1. У нього в профілі зазвичай чужі фото. Як зрозуміти, що вони чужі? Дуже просто. Збережіть собі одну фотографію і вбийте в «Пошук по картинці» в Гуглі. Сервіс покаже вам всі пов’язані зображення.
  2. Хочете перевірити нового знайомого? Скажіть, що хотіли б поспілкуватися з ним по відеозв’язку.
  3. Ознайомтеся з «чорними списками» шахраїв на спеціальних сайтах.

І загальна рекомендація: будьте гранично уважні, не повідомляйте особисту інформацію про себе, не давайте реквізитів картки, не фотографуйте документи.

 

Високотехнологічні піраміди

Що таке піраміда знають, очевидно, всі. І всі пам’ятають одного з перших її засновників Голубкова. Але 90-і пройшли, а піраміди залишилися, і як і раніше вважаються одним з найпопулярніших видів шахрайства.

Впевнені, ви зможете розпізнати піраміду, але все-таки нагадаємо її основні характеристики. Отже, головна відмінна риса – вам обіцяють гроші за залучення нових учасників. Звідси і назва, власне. Учасників стає більше, піраміда зростає, а її «верхівка» може і справді отримувати гроші.

А може і не отримувати. Крім засновників. 

Тому пам’ятайте: на фінансових пірамідах ви не заробите. Ви не станете партнером і не збагатитеся. Ви тільки втратите.

За якими ознаками визначити високотехнологічну піраміду?

  1. Компанія, яка пропонує вам збагатитися зареєстрована недавно, а її статутний капітал дуже маленький.
  2. Активна реклама компанії, яка обіцяє дуже високий дохід.
  3. Вас просять заплатити попередній внесок і привести нових клієнтів.

Як же діяти, щоб не потрапити в тенета піраміди? Все просто – вивчіть інформацію про компанію, її документи і, само собою, десять разів подумайте перед тим, як комусь щось заплатити.

 

Техніка безпеки при оплаті карткою в мережі Інтернет

Як бачимо, шахрайство і різного роду афери успішно процвітають на просторах інтернету. Але що ж робити в таких випадках? Відхреститися від інтернету? Не робити там ніяких покупок?

Навряд чи це вихід.

Давайте поговоримо про те, як користувачу захиститися від потенційних загроз і якої техніки безпеки варто дотримуватися при оплаті карткою в інтернеті.

  1. Якщо ви оплачуєте товар в інтернеті, не робіть це з кредитної або зарплатної карти. Заведіть для цих цілей іншу карту і встановіть на ній ліміт для покупок в інтернеті.
  2. Майте справу тільки з захищеними сайтами, адреса яких починається з https і біля яких стоїть відповідний значок закритого замка. Це означає, що сайт надійно захищений шифруванням.
  3. Зазвичай для того, щоб заплатити за товар або послугу, треба ввести реквізити карти – номер, термін дії та код СVV. Бажаючи спростити завдання своїм покупцям, сайти пропонують зберегти ці реквізити. Ні в якому разі не погоджуйтесь на це. Особливо якщо ви купуєте на цьому сайті перший раз. Виконувати таку процедуру можна лише на тих ресурсах і сервісах, якими ви користуєтеся на регулярній основі.
  4. Перед тим, як оплатити, уважно вивчіть сторінку на предмет наявності різних віконець, галочок і інших «чеків», натискаючи на які ви автоматично погоджуєтеся з умовами користування. А там може бути все, що завгодно.
  5. Працівники банків і інтернет-магазинів не повинні запитувати дані вашої карти – а саме термін дії і особливо код cvv. Ця інформація абсолютно конфіденційна.
  6. Якщо завантажуєте додаток, слідкуйте за тим, до яких даних він просить доступ.

Ще хотілося б обговорити момент переказу коштів в інтернеті. Це дуже популярна послуга, до якої багато хто з нас час від часу вдається. Ми б хотіли звернути увагу на те, як і за допомогою яких сервісів це зробити правильно і безпечно.

Відзначимо, що переводити гроші з картки на карту найкраще за допомогою сайтів, яким ви довіряєте і які, як ми говорили вище, мають надійне шифрування.

Давайте покажемо приклад безпечного переказу грошей з картки на картку на сайті EasyPay.

Безпечний переказ грошей з картки на картку на сайті EasyPay

EasyPay – компанія, що працює з фінансами, а тому безпека і конфіденційність для нас – завжди в пріоритеті.

У своїй роботі ми керуємося цілим рядом стандартів безпеки.

В чому це проявляється?

EasyPay сертифікований міжнародним стандартом безпеки PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard).

При з’єднанні з браузером клієнта ми використовуємо ssl-шифрування. А це означає, що всі дані, які надходять від користувача, відомі тільки йому і системі. Ніяким третім особам (провайдерам, операторам зв’язку і т.д.) дані про платежі недоступні.

Тепер безпосередньо про переведення коштів з картки на картку за допомогою EasyPay.

Використовуючи наш сайт, ви можете в лічені хвилини переказати кошти з картки на картку. Як? Зараз покажемо і розповімо.

  1. На головній сторінці виберіть «Грошові перекази», а в цьому розділі – «Перекази з картки на картку».
  2. Введіть реквізити вашої карти (номер, термін дії, код cvv), суму і номер картки одержувача.
  3. Введіть номери телефонів – свій і одержувача. Це треба для того, щоб ви отримали повідомлення про статус транзакції.
  4. Натисніть «Переказати».

Як бачите, операція не займе у вас багато часу. А якщо у вас виникнуть питання, пов’язані зі статусом транзакції, ви завжди можете звернутися на нашу гарячу лінію.

Довіряйте лише перевіреним і сертифікованим сайтам.

 

Куди звертатися при інтернет-шахрайстві

Отже, сталося неприємне, ви стали жертвою аферистів в інтернеті. Що робити в цьому випадку і куди звертатися?

Насамперед, вам слід написати заяву в Департамент кіберполіції. Для цього зверніться до свого відділення поліції, з якого заяву передадуть в цей департамент.

Його створили в 2015 році. Співробітники Департаменту якраз і займаються справами, пов’язаними з хакерством і шахрайством в інтернеті.

Крім того, в сферу діяльності Департаменту кіберполіції входять:

– вивчення вірусів;

– розслідування шахрайства в інтернеті;

– протидія атакам хакерів;

– виявлення онлайн-магазинів, що продають заборонені товари.

 

Телеграм-канал – ??‍?Кіберполіції ?? https://t.me/CyberpolUA

Тут ви можете переглянути усі актуальні новини про викриття правопорушень та Інтернет-махінації, а також отримати рекомендації, як не потрапити на «гачок» аферистів у мережі.

 

Що загрожує правопорушнику

Відзначимо, що окремої статті в законодавстві України, що стосується злочинів в інтернеті, не існує.

Дії таких шахраїв підпадають під 190 статтю ККУ. Покарання залежить від тяжкості злочину. Так, аферистові може загрожувати або штраф (до 50-ти неоподатковуваних мінімумів), або арешт. Все залежить від тяжкості вчиненого злочину.

Тому все, чого хочеться побажати нашим читачам – це пильності, пильності і ще раз пильності.

Не полінуйтеся перевіряти всю інформацію, а також вимагати її у власників – товару, послуги і т.д.

В першу чергу, ви турбуєтеся про власні гроші. А в цьому нічого поганого немає.

Коментарі (2)

Дмитро

Самі головні шахраї це ваша компанія

27.11.2023 at 14:06
Відповісти
    Служба Підтримки

    Вітаємо!
    Нам прикро, що у Вас склалось таке враження. Просимо Вас відправити лист на пошту supportapp@easypay.ua з детальним описом ситуації, яка у Вас виникла. Наші спеціалісти зроблять все можливе, щоб Вам допомогти.
    Очікуємо на Ваше звернення.

    З повагою, команда EasyPay.

    28.11.2023 at 14:28
    Відповісти
Залишити коментар