Пошук

Що таке NFC і як це працює?

4
4902

Технологія NFC ― важлива складова цифрового світу, що змінює уявлення про бездротовий зв’язок. Вона не лише дозволяє здійснювати безконтактні платежі й обмінюватися даними, а й відкриває двері до безлічі захопливих можливостей. Розгляньмо потенціал NFC, його вплив на наше повсякденне життя, сфери використання та багато іншого разом з EasyPay!

Зміст:

▪️ Як працює NFC?
▪️ Де використовують NFC?
▪️ Чи безпечно користуватися NFC?
▪️ Переваги й недоліки оплати через NFC
▪️ Як оплачувати товари та послуги за допомогою NFC?
▪️ Цікаві цифри та факти про NFC

Як працює НФС?

Near Field Communication (NFC) ― це бездротовий протокол зв’язку, який дозволяє обмінюватися даними між пристроями на відстані до 10 см. Він підходить для безконтактної оплати, обміну контактами, передачі файлів, зчитування інформації з електронних міток (тегів) та використання електронних квитків. Саме технологія NFC дозволяє оплачувати покупки та товари через Apple Pay або Google Pay.

Уявіть, що ваш смартфон (чи інший гаджет з «НФС») ― це магніт для даних, а відстань між ним і іншим пристроєм ― дуже маленька. Коли ви прикладаєте телефон до іншого пристрою, як ви робите, наприклад, з ключем від домофона, вони починають «спілкуватися». І таким чином, після наближення до платіжного термінала, смартфон «розмовляє» з ним через NFC. Так, менш ніж за 1 с, проходить безготівкова оплата і вам не потрібно вставляти банківську картку у пристрій для зчитування.

Де використовують NFC?

Дізнайтеся сфери використання НФС та способи його інтеграції у звичайне життя

Можливості та способи застосування NFC доволі широкі, це може бути:

  • безконтактна оплата покупок і послуг;
  • передавання даних з телефону на телефон (фото, відео, контакти, застосунки тощо);
  • переказ коштів між телефонами;
  • зчитування спеціальних NFC-міток;
  • ідентифікація особи (ключ для домофона, перепустка тощо);
  • відстеження елементів через NFC-теги;
  • оплата проїзду в транспорті;
  • керування смартпристроями (побутова техніка, телевізори, аудіосистеми) тощо.

Чи безпечно користуватися NFC?

Питання безпеки використання NFC ― одне з найпопулярніших, оскільки справа найчастіше стосується наших грошей та особистих даних. Тому ми одразу зазначимо, що в більшості випадків використання NFC повністю безпечне. Якщо ви не прикладаєте свій телефон до сумнівних NFC-тегів, не розплачуєтеся карткою у терміналах зі сторонніми наліпками й захищаєте свій пристрій надійним паролем і FaceID або TouchID ― отримати доступ до ваших даних буде надзвичайно важко.

Однією з переваг використання NFC на смартфонах є те, що під час оплати продавець не отримує доступу до конфіденційних даних, оскільки ваш платіж захищає технологія токенізації. Замість передачі номера картки та особистих даних, у банк надсилається токен ― випадково згенерована буквено-цифрова інформація. Це робить транзакції більш безпечними, і навіть у випадку перехоплення токена, встановити його зв’язок із реальними фінансовими даними ― дуже важко.

Однак у світі існують злочинці, які використовують зчитувачі ближнього радіуса дії для отримання інформації про чіп NFC без згоди власника. Наприклад, хтось може наштовхнутися на вас у натовпі та відсканувати одну з банківських карток у кишені, або завантажити посилання на шкідливе програмне забезпечення на ваш телефон. Хакерам потрібно знати, де гаманець або смартфон і затриматися біля нього достатньо надовго, щоб встановити з’єднання через NFC. Проте на практиці такий спосіб отримання даних використовують вкрай рідко, тому не поспішайте вимикати NFC і відмовлятися від усіх його переваг.

Переваги й недоліки оплати через NFC

Переваги Недоліки
1. Швидкість операцій. Пристрої у буквальному сенсі з’єднуються менш ніж за 0,1 с, тому здійснити покупку можна моментально. Обмежена дальність дії. Відстань контакту до 10 см є як ознакою безпеки, так і може створювати певну незручність, оскільки для розрахунку необхідно піднести гаджет або картку максимально близько до зчитувача.
2. Безпека. Обмежений радіус «конекту» підвищує безпеку операцій, також ваші транзакції шифруються, тому ніхто сторонній не отримує доступ до ваших персональних даних. Залежність від заряду батареї. Якщо розрядився телефон чи смартгодинник, ви не зможете здійснити оплату.
3. Зручність. Більше не потрібно носити з собою гаманець або вводити PIN-код від платіжної картки ― всі потрібні дані вже зберігаються у смартфоні, достатньо лише прив’язати карту до електронного гаманця. Мала, але ймовірність «підчепити вірус». Якщо піднести гаджет до NFC-мітки, в яку «зашили» шкідливий код, є ймовірність заразити його вірусом. (Уникнути цього можна, якщо з обережністю ставитися до міток і перевіряти термінали на наявність сторонніх поміток).
4. Інтеграція з іншими сервісами. Технологія дозволяє використовувати різноманітні сервіси на основі одного пристрою чи карти (наприклад, у вашому «гаманці» може бути картка програми лояльності, транспортні квитки, купони тощо).
5. Розвиток безконтактної оплати й поширеність платіжних терміналів із NFC. І ваш смартфон, і термінал у магазині ймовірніше всього підтримуватимуть технологію NFC, тому можна безпроблемно розрахуватися карткою у будь-який момент.

Насправді переваги й недоліки NFC тісно пов’язані між собою. І те, що в одному випадку може бути дуже зручним, в іншому ― додасть зайвого клопоту. Тому пам’ятайте про це та використовуйте можливості NFC на повну, враховуючи усі ризики!

Як оплачувати товари та послуги за допомогою NFC?

Найбільшим поширеним варіантом оплати за допомогою NFC є безконтактна оплата банківською картою. Розвиток технології призвів до появи таких карт як Visa PayWave та MasterCard PayPass, що мають вбудовану NFC-антену. Однак сьогодні не обов’язково шукати спеціальну картку для безконтактної оплати, оскільки більшість банків уже видають свої картки з такими чипами. Тому, при покупці, достатньо піднести карту до термінала й зазначену суму буде списано автоматично. Процес займає менш ніж п’ять секунд і не вимагає введення PIN-коду.

Зростання популярності сучасних смартфонів також дозволяє використовувати їх для безконтактних платежів. У власників останніх моделей телефонів це стає зручним способом проведення оплати. Просто піднесіть свій смартфон до термінала, і оплата буде здійснена. Це забезпечує простоту та ефективність у розрахунках, а також уникнення необхідності носити при собі фізичні гаманці чи банківські картки.

Цікаві цифри та факти про NFC

  • Час встановлення з’єднання не перевищує 0,1 с.
  • Максимальна відстань для контакту через NFC ― 10 см.
  • Технологія NFC не потребує живлення, тому дає змогу розмістити чип навіть у предметах, які не мають акумулятора (наприклад, у банківських картках або тегах (NFC-мітках)).
  • Першим телефоном з NFC-чіпом стала Nokia 6131 (2006 рік).
  • З точки зору доходу, світовий ринок NFC оцінювався майже у $21,1 млрд у 2022 році та досягне $33,1 млрд до 2030 року. Очікується, що щорічно ринок розширюватиметься на рівні приблизно 14,4% протягом прогнозованого періоду часу (2023-2030).
  • Банківську картку та телефон з NFC можна використовувати для тікетингу ― як проїзний квиток в більшості розвинених країн світу.
  • Оскільки NFC пропонує двосторонній зв’язок, його також можна використовувати, щоб перетворити смартфон на мобільний термінал для приймання платежів з банківських карток. Тобто NFC дозволяє зробити з телефону POS-пристрій.

Отож, технологія NFC відкриває широкі можливості для безконтактного обміну даними та оплати покупок. Вона дозволяє швидко та зручно проводити транзакції й розширювати можливості для бізнесу. Популярність NFC постійно зростає і ця технологія вдосконалює способи проведення платежів та обміну інформацією, роблячи їх більш зручними та ефективними.

Слідкуйте за актуальними новинами про розвиток фінансів і технологій у Telegram-каналі EasyPay 👇

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора

Коментарі (4)

Лук'ян Юрій

Ця технологія є передпочатковою стадією зародження електронних гаманців з віртуальними (не відчутними на дотик) електронними грошима.
Паперові гроші відійтуть у минуле. А люди будуть розраховуватись один з одним за допомогою електронних гаманців. При цьому зразу ж під час здійснення фінансової операції з рахунка гаманця, у якій пішли кошти, будуть автоматично зніматись 18% податку в бюджет України. І не потрібні будуть ні які фіскальні служби.

10.04.2020 at 22:13
Відповісти
    Ігор

    Для України найкраще зробити 3.5%, один податок на рух грошей. Ідея не моя,а Олександра Кендюхова вченого-економіста

    06.11.2020 at 01:27
    Відповісти
Роман

Easy Pay. Допоможіть. На телефоні Huawei Mate 40 при оплаті через NFC ваш додаток підтягує картку “Укргазбанк” якої не існує… Видає помилку. Хоча у мене в цьому додатку три картки різних банків. Mono, A-банк, Sense.
Як налаштувати безконтактні платежі NFC на Huawei??

27.01.2024 at 07:35
Відповісти
    Служба Підтримки

    Вітаємо!
    На даний момент, функціонал для безготівкової оплати за допомогою NFC знаходиться в розробці.
    Поки терміни релізу невідомі(
    Як тільки з’явиться інформація з даного приводу — одразу опублікуємо відповідну новину.
    З повагою, команда EasyPay.

    29.01.2024 at 14:21
    Відповісти
Залишити коментар