Пошук

Що краще обрати: Visa або MasterCard в Україні

0
4645

У світі цифрових технологій, платіжні системи стали невіддільною частиною нашого щоденного життя. Вони спрощують процес оплати та контролюють безпеку фінансових транзакцій. Ви можете безпроблемно купувати товари й послуги та здійснювати перекази й міжнародні платежі лише в кілька кліків і за лічені секунди.

Однак розгляньмо детальніше, яку платіжну систему краще вибрати українцям в Україні та за кордоном і поговорімо про відмінності між Віза та Мастеркард! Читайте далі, якщо хочете дізнатися якою карткою краще користуватися 👇

Що таке платіжна система та для чого вона потрібна?

Дізнайтеся, що таке платіжна система та для чого вона потрібна?

Платіжна система (ПС) дозволяє проводити різноманітні грошові операції, працюючи, як посередник між банками, фінансовими установами, підприємствами й фізичними особами. Вона забезпечує зручну, безпечну купівлю товарів чи послуг та включає різні засоби оплати, такі як кредитні та дебетові картки, мобільні платежі, банківські перекази, електронні гаманці тощо.

Платіжні системи використовують різні технології шифрування й захисту даних, що робить здійснення фінансових транзакцій більш безпечним, а також підтримують економічний розвиток і проводять моніторинг підозрілих операцій для запобігання шахрайству.

Основна функція платіжної системи — це надання ефективних та надійних фінансових послуг (проведення та організація платежів).

Популярними міжнародними платіжними системами є Visa, MasterCard, American Express, Western Union та Union Pay.

Україна теж має власну платіжну систему, створену Національним банком України — «ПРОСТІР». Вона видала вже 600 тис. карток, серед яких ті, що обслуговують не лише на території країни, а й за її межами (за тарифами Union Pay у 178 країнах світу). Поповнити картку української ПС можна в терміналах самообслуговування (наприклад, EasyPay), касах банків, депозитних банкоматах та більш ніж 45 тис. інших точках поповнення. «ПРОСТІР» налічує 54 учасники системи серед банківських і небанківських установ і гарантує 100% приймання до оплати через POS-термінали у всій платіжній інфраструктурі країни.

Платіжна система Віза

Visa — міжнародна платіжна система, що є другою за розміром мережею кредитних карток у світі, поступаючись лише китайській UnionPay. Компанія була заснована 1958 року та швидко стала однією з провідних у світі. Перші кроки до створення зробили американські банки, які прагнули розробити спільну систему оплати для покупок за межами країни.

Віза відіграє важливу роль у підтримці економічного розвитку та споживчих покупок. Широке охоплення та зручність використання карток сприяють збільшенню обсягу платежів та споживчих витрат. Крім того, компанія виступає партнером для бізнесів та допомагає їм розширювати можливості приймання платежів і підвищувати конкурентоспроможність.

Платіжна система пропонує широкий спектр послуг, які сприяють зручності та безпеці грошових транзакцій. Окрім передплачених, дебетових і кредитних карток, компанія також надає повний набір фінансових послуг, включаючи захист від крадіжок, бізнес-аналітику, роздрібні партнерства, банкомати тощо.

Клієнти Віза мають доступ до консьєрж-сервісу та цілодобової підтримки, можуть відвідувати лаунжі в аеропортах та реєструватися на рейс без черги (за можливості), отримують знижки та спеціальні пропозиції на різноманітні категорії товарів і послуг від партнерів компанії й багато іншого.

Платіжна система МастерКард

Mastercard — одна з найвпливовіших мереж платіжних карток у світі, заснована 1966 року під назвою «Interbank Card Association». Компанія впровадила технологію чіпів на картках, що підвищило рівень безпеки операцій та дозволило знизити ризик фінансового шахрайства, а також запустила програму винагород та персональних платіжних рішень для своїх клієнтів, яку підхопили й інші ПС.

Мастеркард — це приклад компанії, яка активно адаптується до змін у технологічному та фінансовому середовищах, постійно розробляючи нові інноваційні продукти та послуги.

Клієнти Mastercard отримують доступ до бізнес-залів компанії в аеропортах, можуть скористатися послугою Fast Line або підтримкою консьерж-сервісу, а також їм стають доступні різноманітні пропозиції та персональні знижки на послуги й товари від різних партнерів мережі.

Чим відрізняється Віза від МастерКард і що краще обрати в Україні?

Дізнайтеся, яку платіжну систему краще використовувати в Україні: Visa чи MasterCard.

Mastercard та Visa є одними з найбільших та найпопулярніших мереж платіжних карток у світі. Вони виступають як посередники між банком-емітентом картки (видавцем) та торговельною точкою (магазином, рестораном тощо). Ці компанії створюють стандарти та протоколи для безпечних та ефективних платіжних транзакцій, а також забезпечують обробку даних й авторизацію платежів. Картка від кожної з цих міжнародних платіжних систем працює у понад 200 країнах світу.

Подібного між ПС більше, аніж відмінностей: обидві компанії пропонують низку передплачених, кредитних і дебетових карток, які приймаються в усьому світі, а також можуть похвалитися набором функцій безпеки та схожими умовами обслуговування. Однак Віза надає більше переваг для кредитних карток нижчого рівня, а МастерКард створює вигідні пропозиції для преміальних карток.

Зазначимо, що основною і надзвичайно важливою відмінністю є валюта здійснення операцій. Так, Visa переважно здійснює платежі в доларах, а Mastercard — в євро. Оскільки українці в Україні проводять оплату зазвичай в гривнях, вибір ПС, у цьому випадку, не такий важливий, аніж для закордонних поїздок.

Зверніть увагу, що платіжні системи видають картки через банки-емітенти, тому умови обслуговування в банках можуть відрізнятися. Отож ключові фактори, які визначатимуть ваш вибір картки — комісії, процентні ставки, винагороди, пільги — насправді залежать саме від конкретного банку, а не платіжної системи в цілому.

Якою карткою краще розплачуватися в Європі (США)?

Як ми зазначили вище, основна відмінність між платіжними системами у валюті для здійснення операцій. І, якщо в Україні це не ключова складова вибору, то для поїздок за кордон — дуже важливо правильно вибрати ПС.

При розрахунках за послуги або покупки, кошти конвертуються у валюту країни, де відбувається платіж та/або в основну валюту платіжної системи. Вважають, що карти VISA більше підходять для розрахунків у доларах, а Mastercard — в євро. Тому зазвичай пропонують використовувати перші для подорожі в країни, де основною валютою є долар — США, Канаду, Латинську Америку, Таїланд, а другі — де євро, наприклад, країни Євросоюзу.

Як відбувається розрахунок за кордоном картами VISA / Mastercard?

Роздивимось на конкретних прикладах:

1. Ми у Європі. Маємо гривневу картку. Розрахунок відбувається в євро.

VISA: UAH > USD > EUR
MasterCard: UAH > EUR

Вигідніше використовувати Мастеркард — одна конверсія. У Віза конверсія подвійна (конверсія банку + конверсія платіжної системи), втратимо кошти.

2. Ми у Європі. Картка у євро. Розрахунок у євро.

Visa: EUR > USD > EUR
MasterCard: EUR

У Мастеркард відсутня конверсія. У Віза — подвійна.

3. Ми у США. Доларова картка. Розрахунок у доларах.

Visa: USD
Mastercard: USD > EUR > USD

У США вигідніше використовувати картку Віза. При розрахунку Мастеркард втрачаємо кошти.

Оскільки Європа має країни зі своїми власними валютами, розгляньмо й приклад конвертації, приміром, у Польщі:

Visa: UAH > USD > EUR > PLN
Mastercard: UAH > EUR > PLN

Вигідніше використовувати Мастеркард, аніж Віза.

Пам’ятайте, чим менше конвертацій з однієї валюти в іншу, тим менше ви будете витрачати кошти на комісію за перерахунок.

Платіжні системи відіграють важливу роль у нашому суспільстві. Їхні інновації та технологічний прогрес роблять фінансові транзакції більш зручними та безпечними, дозволяючи нам здійснювати покупки в будь-який час і в будь-якому місці. Завдяки революційним технологіям, оплата стає швидкою та зручною, і сприяє покращенню споживчого досвіду та росту економіки. Тому користуйтеся перевагами безготівкових платежів і отримуйте максимум вигоди від покупок в Україні та за її межами.

А за головними фінансовими та технологічними новинами слідкуйте в Telegram-каналі EasyPay 👇

Залишити коментар