Пошук

Як обрати хостинг для сайту?

0
1507

Виявляється, просто створити сайт недостатньо – аби він запрацював для ваших відвідувачів, усі-усі файли вашого сайту: картинки, тексти, відео, HTML-файли, каскадні таблиці стилів (СSS) повинні зберігатися на якомусь сервері. Місце на ньому, повністю або ж частково, надають в оренду хостинг-провайдери. 

 

На що впливає хостинг? 

Передусім, варто розуміти, що хостинг позначається на: 

а) Доступності вашого сайту. Існує поняття, на яке вам стовідсотково доведеться орієнтуватися при виборі хостингу – аптайм, або час безперебійної роботи сайту. Бажане значення – 99,9%, це передбачає, що пошуковий бот буде натрапляти на ваш сайт практично завжди. До прикладу, хостинг-провайдер Hostpro пропонує своїм клієнтам аптайм 99,99%.  

Зверніть увагу, аптайм 100% – як правило, просто маркетингова приманка, адже ніхто не застрахований від нещасного випадку в дата-центрах, де зберігаються сервери хостера, або ж якихось інших непередбачуваних ситуацій.  

б) SEO-позиціях вашого сайту в пошуковій видачі. Що швидше буде завантажуватися ваш сайт, то вище він буде ранжуватися. Тут важливо звернути увагу на наступні характеристики: 

  • Завантаженість серверу. Кожний тарифний план має свої ліміти і від того, на скільки відсотків використовуються ресурси сервера (оперативна пам’ять, дискова квота, процесори) буде залежати швидкість завантаження сайту. Щоб переконатися, чи вам вистачить ресурсів, можна скористатися тестовим періодом і порівняти швидкість завантаження свого сайту за цей період у різних хостингових провайдерів). 
  • Продуктивність самого серверу. Зрозуміти, наскільки сервери хостинг- провайдера потужні, можна, як не дивно, за ціною хостингу. Якісні промислові сервери коштують недешево, тож безкоштовний хостинг ніколи не забезпечить вам відповідний час відгуку сервера, а разом з тим – високі позиції у пошуковій видачі і довіру користувачів. 
  • Час відгуку сервера. Високий TTFB (час відгуку сервера) часто називають “вбивцею конверсій”, оскільки додаткові 2 секунди можуть скоротити конверсію вдвічі. Ідеальний TTFB, на думку SEO-шників – від 150 до 200 мс. Перевірити його ви можете, наприклад, в Google Analytics. 

І ще один момент – причиною затяжної відповіді сервера може бути низька швидкість DNS-серверів, адже коли відвідувач потрапляє на ваш сайт, перший запит йде саме до системи доменних імен, а потім вже до серверу, на якому розміщується сайт. Тому і радять домен і хостинг купувати в одного провайдера, аби вони були на одному сервері або хоча б в одній мережі, і час відгуку сервера був меншим.

в) Рівні безпеки вашого ресурсу. Якісний хостер обов’язково забезпечить вас захистом від DDoS-атак, антивірусом, щоденними резервними копіями та цілодобовою техпідтримкою, яка швидко виручить, якщо з сайтом щось піде не так. 

 

Яким буває хостинг, і як зрозуміти, який підійде саме вам? 

Від виду хостингу залежить об’єм ресурсів, який виділиться для вашого сайту на сервері. Основні види хостингу: віртуальний, VPS, виділені сервери і реселерський. Різняться вони як технологією, так і рівнем управління. 

Віртуальний хостинг

Простими словами, віртуальний хостинг – це як кімната в гуртожитку. Ви отримуєте свою частинку ресурсів: дисковий простір, трафік на місяць, акаунти пошти, облікові записи FTP та інше за певну плату. Але при цьому ви живете на сервері з іншими сайтами, яким теж виділяється їхня частка ресурсів, і не можете якимось чином змінювати приміщення під себе – все стандартно. 

Плюси: 

  • Це найдешевший варіант з усіх можливих хостингових рішень.
  • Можна самостійно закривати адміністративні задачі та моніторити ліміти ресурсів за допомогою панелі управління і без особливих технічних знань.
  • Часто можна отримати додаткові “плюшки” при покупці тарифу. Зазвичай дарують домен або SSL-сертифікат

Мінуси:

  • Якщо на одному з сайтів, що розміщені на сервері разом з вами, раптово збільшиться кількість відвідувачів, ваша швидкість завантаження може постраждати, адже пам’ять і обчислювальна потужність розподіляються між усіма сайтами. 
  • І ще одна проблема від спільності – прогалини у безпеці: масова реєстрація ботів, спам, злам паролів. Якщо від цього постраждав ваш сусід по серверу, існує можливість загрози і для вашого сайту. 

Тож при виборі хостинг-провайдера зверніть увагу, чи надає він захист від DDoS-атак та антивірус разом з вашим тарифом хостингу. 

  • Сервер може вийти з ладу, якщо отримає навантаження водночас від багатьох сайтів, що на ньому розміщені. Щоб такого не сталося, деякі більш відповідальні хостери встановлюють для кожного сайту ліміти. 

Для кого підійде?

Якщо ви маєте або плануєте створити інформаційний ресурс, блог, сайт-візитку чи невеличкий інтернет-магазин з невисоким трафіком; ваш сайт створений на одній з CMS з відкритим кодом або конструкторі. До того ж, це ідеальне рішення для тих, хто лише починає розбиратися в адмініструванні сайту. 

 

VPS

VPS (Virtual Private Server) – віртуальний виділений сервер. На одному фізичному сервері, як правило, розміщується кілька незалежних один від одного віртуальних серверів. Ваш сайт буде розміщуватися на одному з них. 

VPS, по суті, можна порівняти з орендою окремої квартири в багатоповерхівці. Ви не є власником всього будинку, але при цьому у своїй квартирі ви можете робити певні зміни, наприклад, встановити свою ОС та програмне забезпечення, завдяки технології віртуалізації – чіткого розподілення простору на сервері.

Плюси: 

  • Якщо ваш сайт “важкий”, з чималою кількістю трафіку, але для окремого виділеного сервера не вистачає бюджету, VPS – ідеальне рішення. 
  • Ви гарантовано отримаєте свої ресурси, незалежно від того, що відбуватиметься на сайтах-сусідах.
  • Є можливість масштабування усіх систем та керування VPS за допомогою панелі управління. 

Мінуси: 

  • Дещо дорожчий за віртуальний хостинг. 
  • Необхідні навички адміністрування сайту.

Для кого підійде?

Якщо ви маєте масштабний онлайн-магазин/проект або розумієте, що вам потрібно буде встановлювати нестандартне чи додаткове програмне забезпечення, вам точно потрібен VPS, адже можливостей звичайного віртуального хостингу може бути замало. 

VPS – також вдалий вибір для окремих розробників сайтів і веб-студій. 

 

Виділений сервер

Виділений сервер (Dedicated Server) – вид хостингу, при якому ви отримуєте у своє розпорядження цілий фізичний сервер, на якому можете і встановлювати свою операційну систему, і змінювати конфігурацію, і водночас отримуєте доступ до програмного забезпечення. По суті, з виділеним сервером ви маєте цілковиту свободу по усіх технічних питаннях. 

Плюси: 

  • Повний контроль над ПЗ та фізичним обладнанням серверу. 
  • Ви фактично ізольовані від інших сайтів, тож матимете найвищий з усіх можливих рівнів захисту. До того ж, на своєму сервері є можливість встановити своє безпекове ПЗ.
  • Найбільший час безперебійної роботи сайту. 
  • Максимальна продуктивність та гнучкість в налаштуванні індивідуальних конфігурацій.
  • Гарантовано маєте свої 100% ресурсів. 

Мінуси: 

  • Найдорожче хостингове рішення. 
  • Щоб управляти сервером, потрібно або мати технічні знання, або спеціаліста, який має необхідний досвід. 
  • Кількість потрібних вам ресурсів змінити складніше, оскільки вони розподілені не віртуально, так як на VPS, а фізично.  

Для кого підійде?

Виділені сервери зазвичай обирають дуже масштабні проекти зі стабільно великою відвідуваністю (приблизно 500 000 переглядів сторінок в місяць); додатки, які потребують ідеальної захищеності; сайти, що надають банківські, юридичні чи державні послуги і мають нормативні вимоги до виділеного сервера, а також компанії для організації пошти. 

 

Реселінг хостингу

Реселінг хостингу передбачає, що ви орендуєте у хостинг-провайдера технічну базу (певну кількість дискового простору, пропускної здатності і т.п.), розділяєте її і перепродаєте іншим фізичним особам чи організаціям вже від свого імені. 

При цьому, хороша хостингова компанія візьме на себе безпеку хостинг-акаунтів ваших користувачів, періодично буде здійснювати діагностику сайтів, виявляти несправності й виправляти їх та забезпечить цілодобовою техічною підтримкою. 

Плюси:

  • Ви купуєте послугу за невелику ціну, і маючи одразу кілька клієнтів, вже отримуєте хороший дохід. Тому реселінг хостингу можна назвати найбільш економічно вигідним варіантом для тих, хто намагається почати новий бізнес. 
  • Можете самостійно визначати тарифи (ліміти, ціни, знижки) та розподіляти ресурси між своїми клієнтами, маєте можливість припиняти або ж і зовсім зупиняти роботу сайтів користувачів. 
  • Усі технічні клієнтські питання вирішує підтримка хостера. 
  • Можливість розширення. Якщо ваш бізнес має кілька сайтів, вам не доведеться купувати окремий пакет хостингу, оскільки все входитиме до основного пакету реселінгу хостингу.  

Мінуси: 

  • Для клієнтів є ризик натрапити на фірму-одноденку і як наслідок – втратити всі дані сайту та кошти. 
  • Цілковита залежність від якості серверів хостинг-провайдера. Якщо з ними стаються якісь технічні проблеми, постражає і ваша репутація. 
  • Якщо ви вирішите перейти до іншого постачальника, перенесення може бути проблематичним і ризикованим. 

Для кого підійде?

Підходить для адмінів, веб-дизайнерів, розробників, цілих веб-студій або ж якщо ви плануєте розвивати бізнес у сфері хостингу, не маючи при цьому значних інвестицій для початку. 

 

Чому не варто обирати безкоштовний хостинг? 

Якщо існує безкоштовний хостинг – звісно ж, виникає питання, а чому ж тоді є платні. Насправді, заощадити кошти у перспективі на безкоштовному хостингу навряд вийде і ось чому: 

– ресурси на таких хостингах сильно лімітовані;

– сервери переповнені, оскільки безкоштовні хостери розміщують на одному сервері занадто багато сайтів з метою економії; 

– низький аптайм та швидкість завантаження сайту, як наслідок – зниження SEO-позицій;

– немає гарантій збереження даних та резервних копій – якщо з сайтом щось станеться, його доведеться відновлювати з самого початку; 

– на вашому сайті буде розміщуватися реклама хостера; 

– дані вашого сайту можуть у будь-який час видалити без вашого відома;

– ви не зможете підібрати індивідуальне доменне ім’я, буде лише варіант піддомену сайту хостера, наприклад: name.freehosting.ua – а такі доменні імена не викликають довіри у користувачів;

–  відсутня техпідтримка, оскільки утримання кваліфікованих спеціалістів дорого обходиться. 

Якісні послуги не можуть бути безкоштовними, тож краще не ризикувати своїм сайтом та забезпечити його надійним і стабільним хостингом. 

 

На що звернути увагу при виборі хостингу?

Вибір хостингу для вашого сайту – відповідальний момент, тож аби серед чималої вибірки провайдерів обрати для свого сайту найкращий варіант, варто врахувати ряд характеристик. 

  1. Аптайм
    Немає в Інтернеті більшої неприємності, ніж клікнути на посилання, а сайт не завантажується – це у світі хостингу називається даунтаймом. А аптайм навпаки – відсоток часу безперебійної роботи сайту, він повинен складати хоча б 99%. Найкращий варіант – найбільш наближений до 100%, наприклад 99,99%, щоб пошукові мережі високо вас ранжували.Зміряти аптайм сайту можна за допомогою безкоштовних сервісів DownNotifier та Supermonitoring.
  2. Місце на диску
    Перед тим, як обирати хостинг-провайдера та тариф, прорахуйте, скільки дискового простору вам потрібно. З цим може допомогти служба техпідтримки, якщо вона наявна у вашої хостингової компанії. Для невеличкого блогу чи сайту-візитки може вистачити і кількох гігабайт. Для інтернет-магазину, звісно ж, знадобиться більше місця. Та врахуйте, що потрібно брати із запасом, адже у будь-якому випадку вам доведеться збільшувати кількість контенту, графічних та відеоматеріалів.
  3. Швидкість завантаження
    Як вже згадувалося вище, Google завжди віддає перевагу тим сторінкам, які завантажуються швидше, тож перед тим, як віддавати на збереження хостинговій компанії свій сайт, скористайтеся тестовим періодом та зміряйте йому швидкість за допомогою, наприклад, Google Page Speed Insights або WebPageTest. До слова, NVMe Хостинг від Hostpro забезпечує у 12 разів вищу швидкість читання та у 6 разів більшу швидкість запису у порівнянні з хостингом на звичайних SSD-дисках.
  4. Безпека даних
    Найкраще рішення – обрати такого провайдера, який зможе забезпечити вас захистом від DDoS, антивірусом та безкоштовними резервними копіями – з ними усі дані вашого сайту можна буде легко відновити у разі чого.
  5. Техпідтримка
    Надійна техпідтримка 24/7 також є запорукою безпеки вашого сайту. Тож поспілкуйтеся з технічними спеціалістами компанії ще до того, як купувати тариф.
  6. Ціна
    Хороший хостинг не може бути безкоштовним чи за спокусливо низькою ціною. Звісно, і дороговизна не гарантує високої якості послуги, однак у другому випадку отримати стабільну роботу сайту, без перебоїв та з адекватною швидкістю завантаження, шансів більше.
  7. Можливість скористатися тріалом

Безкоштовна пробна версія може сказати про провайдера більше, ніж інформація, що міститься на його сайті. Зазвичай вона безкоштовна, тож ви нічого не втрачаєте. Та запам’ятайте: на тестовому періоді вам повинні видати ту ж кількість ресурсів, що і на платному тарифі.

 

Як сплачувати хостинг через EasyPay? 

Все максимально просто – щоб сплатити хостинг у будь-якому зручному для вас місці, потрібно лише ввести номер та суму виставленого вам рахунку. Можна, наприклад, скористатися сайтом EasyPay. У бічному меню обираємо розділ “Онлайн-сервіси”, потім у випадному списку натискаємо на “Хостінг” і обираємо серед представлених хостингових провайдерів Hostpro

Будь ласка, зверніть увагу, що комісія від проведення платежу не включена у вартість рахунку. Якщо внесете більшу суму, залишок просто зарахується на ваш баланс. Якщо ж меншу за вказану в рахунку суму, платіж відбудеться, а сам рахунок буде позначений як неоплачений до моменти сплати залишку.

 

Залишити коментар