Пошук

Як виростити мільйонера: 5 порад про фінансове виховання дітей

0
268

До Міжнародного дня захисту дітей команда EasyPay підготувала 5 порад для дорослих, які хочуть навчити дитину фінансовій грамотності. Занотовуйте, діліться з друзями й допомагайте малюкам опанувати знання про гроші!

Фінансова грамотність – це знання та навички, які люди не отримують разом із паспортом чи першою зарплатнею, їх потрібно набувати й засвоювати протягом довгого часу. Поки дорослим доводиться вчитися на власних помилках та прикладі успішних людей, діти можуть дізнатися все необхідне від старших, які їх оточують. Закладіть правильний фінансовий «ґрунт» у свідомість своєї малечі та будьте впевнені в її подальших успіхах.

Компанія EasyPay підготувала для вас 5 порад, як виростити мільйонера.

1. Давайте кишенькові гроші

Щоб дитина навчилася обходитися з грошима, їй потрібен досвід, тому видавати кишенькові варто з 4-5 років. Малюкам вистачить 20-30 грн на тиждень, підліткам – 100-150 грн, дітям старшого віку – 150-200 грн. Пам’ятайте, головне – не сама сума, а регулярність видачі кишенькових.

Одразу обговоріть на що точно не можна витрачати гроші, але не обмежуйте дитину, а радьте їй. Замість «Не купуй цю дурню, бо я більше не дам тобі гроші», запитайте чи дитина дійсно хоче отримати саме на це. Будьте готові, що дитина витрачатиметься на дрібниці та непотрібні речі, саме так вона формує стосунки з грошима, вчиться заощаджувати та оцінювати свої бажання. З часом покупки стануть більш усвідомленими, а ваша дитина – впевненою у собі.

2. Дозвольте дитині слухати й обговорювати сімейний бюджет

Долучайте дитину до планування сімейних фінансів, відповідайте на питання й пояснюйте свої дії. Обговорюйте необхідні покупки, розкажіть про джерела доходу та вартість різних послуг. Якщо дитина вже вміє рахувати, запропонуйте разом оплатити комуналку чи відкласти гроші на покупки. Можете зіграти в гру, де від доходів будете поступово віднімати обов’язкові витрати. Це допоможе «побачити» куди зазвичай витрачає сім’я і скільки грошей залишається.

Дітям цікаво спостерігати за справами дорослих, тому до деяких з них, можете їх сміливо долучати. Але не варто «скидати» на дітвору свої фінансові проблеми. Якщо, наприклад, ви не можете подарувати дитині дорогий телефон, поясніть це й запропонуйте самостійно накопичити частину грошей, а не звинувачуйте у «занадто крутих бажаннях».

3. Заохочуйте змалечку планувати та ставити фінансові цілі

Планування фінансів та грошових цілей є важливим елементом фінансової грамотності. Допоможіть дитині скласти простий бюджет або список витрат, в якому вона визначить, скільки грошей потрібно на різні потреби (наприклад, іграшки, книги, заощадження). Обов’язково наголошуйте на важливості розумного планування та уважного ставлення до грошей.

Також встановіть разом фінансові цілі. Нехай дитина самостійно вибере, на що хоче збирати гроші та купити у майбутньому. Це допоможе відчувати відповідальність за свої фінансові рішення та отримувати задоволення від досягнення бажаного.

4. Вчіть дитину заощаджувати та інвестувати

Поясніть, що заощадження – це процес відкладання грошей на майбутнє, який допоможе досягти важливих фінансових цілей. Спонукайте дитину до збереження частини отриманих кишенькових або грошових подарунків. Розкажіть про різні способи накопичення та інвестування.

Також роз’ясніть на простому рівні, що інвестування – це спосіб використання грошей, де вони вкладаються в певний проєкт або активи, які з часом зможуть приносити прибуток. Покажіть приклади простих інвестицій, наприклад, купівлю акцій компаній або вкладання грошей у власний бізнес. Зробіть акцент на важливості розумного ризику та довгострокового планування при інвестуванні.  Заохочуйте дитину до розумного використання грошей та покажіть, як заощадження можуть принести користь у майбутньому.

5. Читайте разом книжки про гроші та грайте у фінансові ігри

Діти чудово сприймають інформацію через ігри та цікаві історії, тому приділіть час сімейним посиденькам та читанню дитячих книжок. На щастя, зараз існує багато фінансової літератури, де розповідають про роль грошей у житті, про те, як заробляти та розумно витрачати тощо. Заохочуйте дитину до таких книжок, проводячи час разом. Обговорюйте ситуації та вчинки головних героїв, відповідайте на питання й запитуйте, як дитина вчинила б у такій ситуації.

Серед популярних дитячих книжок про фінанси: «Пес на ім’я Мані» Бодо Шефер, «Фінанси для початківців» Едді Рейнольдс, «Фінансова грамотність для малюків» Анна Гресь.

Гра в фінансові настільні ігри є веселим та пізнавальним способом навчити дітей поводитися з грошима. Наприклад, усім відома «Монополія» допоможе побачити реальну ситуацію, пов’язану з управлінням грошима і навчить приймати правильні рішення, розуміти ризики та збалансовувати фінансові ресурси, тим паче, що є найпростіші версії гри, якраз для наймолодших.

Щоб дітям було цікаво досліджувати фінанси та гроші, грайте з ними в спеціалізовані ігри та читайте книжки про фінанси.

Пам’ятайте, що навчання фінансовій грамотності – це процес, який потребує часу та постійного спілкування з дитиною. Чим раніше ви почнете, тим краще, адже ці знання стануть важливим елементом успішного майбутнього малюка!

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар