Пошук

Дайджест новин від EasyPay

0
247

Компанія EasyPay запускає у блозі нову щотижневу рубрику – «Дайджест новин». Дізнавайтеся про найцікавіші події зі світу фінансів та технологій у п’ятничній добірці цікавих новин. Сьогодні розповідаємо про те,  чому співробітники Apple не можуть користуватися ChatGPT, за що компанія Meta отримала штраф у розмірі 1,3 млрд доларів, про що йдеться у новій стратегії від Національно банку Україні та ще дещо – не пропустіть!

Нова стратегія Нацбанку

НБУ презентував нову стратегію, яку символічно назвали: «Фінансова фортеця України».

«Цією стратегію ми заявляємо, що Національний банк не просто сприймає події, що відбуваються навколо, в пасивному режимі, точково реагуючи на ті чи інші ризики. Ми маємо бачення та розуміємо траєкторію свого руху та руху країни. НБУ бере на себе відповідальність за якісні зміни у фінансовому, банківському секторі, у закладенні основи для відбудови української економіки. Цією стратегією ми скорочуємо зону невизначеності. Ми торуємо шлях до Перемоги», – заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Завдання нової стратегії враховують виклики, які постають, у двох векторах: спротив російській агресії та відновлення країни. Саме тому ініціативи та заходи умовно поділили на: «фокус спротиву» та «фокус відновлення». А реалізація стратегії має 5 стратегічних цілей, що містить: стійкість національної валюти, фінансову стабільність, роботу фінансової системи на відновлення країни, осучаснення фінансових послуг та ефективність центрального банку.

5 найкращих МФО України

Finance.ua опублікував рейтинг 5 найкращих мікрофінансових організацій України за підсумками І кварталу 2023 року. У п’ятірку лідерів потрапили: «Качай гроші», Moneyveo, «Є-гроші», CreditPlus та CreditKasa. Детальніше про переваги та недоліки кожної з цих МФО читайте за посиланням.

Запуск Stereo by mono відкладається

Співзасновник monobank, Олег Гороховський у своєму Telegram повідомив про те, що запуск мобільного банку Stereo у Польщі відкладається:

«Вчора ми успішно пройшли сертифікацію Apple Pay для stereo і тепер повністю готові до запуску в Польщі. АЛЕ… на жаль, через незалежні від нас обставини, випуск продукту відкладається на невизначений термін((( Більше 230’000 клієнтів чекають на запуск stereo в Польщі, і ми продовжуємо працювати над тим, щоб це стало можливим.»

Нагадаємо, що в січні 2023 року розробники анонсували запуск проєкту Stereo by mono, який в першу чергу орієнтований на українців у Польщі. Серед його переваг зазначали: перекази в Україну без комісії, вигідний курс обміну Злотий ⇆ Гривня, відсутність комісії на зняття, поповнення та перекази й багато іншого.

У США пройшов саміт Diia in DC

23 травня відбувся перший в історії саміт Diia in DC у Вашингтоні. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров презентував досягнення цифрової України та представив бачення подальшого розвитку. Також на саміті обговорили й інші складові екосистеми «Дія» і  плани з розбудови цифрової держави. Зокрема, пріоритетними проєктами, за словами Михайла Федорова, стануть прозора відбудова, еАкциз, автоматизовані послуги для моряків, розмитнення авто в застосунку «Дія».

Мінцифра веде переговори щодо експорту «Дії» з 10 країнами та вже розглядає партнерство із Замбією та Колумбією.

Apple забороняє співробітникам використовувати штучний інтелект

Компанія Apple обмежує використання ChatGPT та інших інструментів на основі штучного інтелекту для працівників, щоб унеможливити витоки даних. Світові гіганти один за одним забороняють співробітникам використовувати ШІ, оскільки програми можуть збирати та зберігати конфіденційну інформацію про працівників, проєкти або корпорацію. Від інструментів штучного інтелекту також відмовляються Amazon, JPMorgan Chase, Bank of America, Samsung та інші.

Meta оштрафували на 1,3 млрд доларів за порушення правил конфіденційності

Регулятор ЄС з питань конфіденційності оштрафували компанію Meta на 1,3 мільярда доларів за незаконну передачу даних європейських користувачів до Сполучених Штатів Америки. Про це пише The New York Times. Компанію також зобов’язують припинити передавати зібрану в Європі з користувачів Facebook інформацію до США. Щоб виконати вимоги Meta має 5 місяців, однак стосуються вони лише соцмережі Facebook, Instagram та WhatsApp, які також належать компанії, цього наказу уникають. Meta збирається оскаржувати рішення та подавати апеляцію.

Слідкуйте за новинами зі світу фінансів та технологій:

👉 у телеграм-каналі – https://t.me/easypayofficial

👉 та блозі EasyPay – https://blog.easypay.ua/category/novini/

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар