Пошук

Як правильно використовувати українські банківські картки за кордоном?

0
340

Понад 6 мільйонів українців перебувають за кордоном з початку повномасштабного вторгнення і продовжують користуватися там своїми платіжними картками. У п’ятірці найпопулярніших банків серед тих, хто виїхав: «ПриватБанк», monobank, «Ощадбанк», «ПУМБ», «Райффайзен Банк». Тому сьогодні ми поговоримо про те, як належним чином використовувати картки поза межами країни та здійснювати фінансові операції без зайвих проблем.

Дізнайтеся про можливості, обмеження та причини блокування банківських карток за кордоном разом з EasyPay!

Як підготувати картку до виїзду за кордон?

Перед поїздкою, приділіть увагу не лише збору речей та необхідних документів, а й коштам, які ви плануєте із собою взяти. НБУ не рекомендує вивозити гривню, оскільки розраховуватися національною валютою не вийде, а обмінний курс може бути невигідним або взагалі відсутнім. Краще поповніть свою банківську картку в Україні.

Щоб поповнити банківську картку:

  1. Завітайте у відділення свого банку й внесіть кошти на рахунок у касі або платіжному терміналі.
  2. Скористайтеся терміналом самообслуговування (ПТКС). В EasyPay, наприклад, зараз можна поповнити картки monobank, Sense Bank, «ПУМБ», «Ощадбанк» та інших банків без комісії.

Якщо про поповнення рахунку ви згадали безпосередньо перед поїздкою, знайдіть найближчий термінал на інтерактивній мапі EasyPay та здійсніть операцію. Гроші зараховуються моментально.

Як використовувати українські картки за кордоном - коротко про головне

Попереджувати свій банк про поїздку за кордон вже не потрібно, оскільки ви безпроблемно можете користуватися картками поза межами України. Однак можна звернутися у підтримку, щоб більше дізнатися про офіційні представництва в інших країнах та банків-партнерів (це дасть можливість знайти більш вигідні умови для зняття готівки та здійснення переказів в іноземних фінустановах).

Також обов’язково перевірте наявність карткових лімітів для онлайн-покупок, здійснення переказів і зняття готівки. Зазвичай це можна зробити самостійно у мобільному застосунку вашого банку або звернувшись у службу підтримки.

Ми радимо брати із собою за кордон картки різних банків, щоб у випадку неочікуваного блокування, ви не залишилися без грошей. Не забудьте перевірити їх термін дії й, за потреби, замінити на нові. Крім того, більшість українських банків дозволяє відкрити валютні картки, що дозволить суттєво економити на конвертації й уникнути певних фінансових обмежень.

Зверніть увагу на платіжну систему, яка видала вашу банківську картку, оскільки у Visa та Mastercard різняться основні валюти здійснення операцій. Так для поїздок у Європу рекомендують вибирати Mastercard, а для США, Канади та Латинської Америки — Visa, оскільки Віза переважно здійснює платежі в доларах, а Мастеркард — в євро. Детальніше про відмінності між цими двома платіжними система та їх переваги ми розповідали тут.

Як використовувати українську банківську картку за кордоном?

Банківські картки стали важливим інструментом для управління фінансами, даючи можливість їхнім власникам здійснювати операції та транзакції за кордоном. Нижче ми детальніше розкажемо про те, як здійснювати та отримувати перекази, як використовувати картку для оплати онлайн-послуг та покупок в магазинах. Однак зазначимо, що в період воєнного стану існують певні обмеження, які варто врахувати при плануванні поїздки за кордон.

Зверніть увагу!

НБУ встановив певні ліміти на витрати за кордоном для гривневих карток. Тому ви можете:

  • витратити 100 000 грн (в еквіваленті) протягом місяця з усіх рахунків відкритих у банку;
  • переказати до 30 000 грн (в еквіваленті) щомісяця;
  • зняти 50 000 грн (в еквіваленті) готівкою протягом місяця. Однак ліміт змінено зі щомісячного на щотижневий і становить 12 500 грн (в еквіваленті) на сім календарних днів (з понеділка по неділю).

Для переказу та прийому платежів

Дізнайтеся особливості прийому (приймання) та переказу платежів за кордоном на свою українську банківську картку

Українцям за кордоном доводиться доволі часто стикатися з міжнародними переказами та прийомом платежів. І наші банки, на щастя, надають можливість використовувати картки для здійснення цих фінансових операцій за межами країни. Діапазон можливостей доволі широкий. Від систем SWIFT та SEPA для переказу коштів між банками різних країн до провідних глобальних грошових переказів, як Western Union, та використання карток на онлайн-платформах, таких як PayPal та Payoneer.

Так, наприклад, здійснити та отримати переказ з карткою:

  • ПриватБанк можна через Western Union, PrivatMoney, Ria, MoneyGram, IntelExpress, Meest, Welsend, Sigue, SWIFT, TransferGo, TransferWise. З детальними умовами, тарифами й обмеженнями ознайомтесь тут.
  • monobank можна через Western Union, MoneyGram, Ria, SWIFT, SEPA та Payoneer. З детальними умовами, тарифами й обмеженнями ознайомтесь тут.
  • Ощадбанк можна через Western Union, MoneyGram, Ria, SWIFT та IntelExpress. З детальними умовами, тарифами й обмеженнями ознайомтесь тут.

Однак зверніть увагу!

Національний банк України з 24 лютого 2022 року обмежив переказ коштів з українських банківських карток за кордон, винятками стали:

  • P2P-перекази до 100 тисяч гривень (в еквіваленті) щомісяця;
  • SWIFT-перекази;
  • оплата в медичних закладах іноземної держави та транспортування хворих;
  • витрати пов’язані зі смертю;
  • оплата критичних імпортних товарів;
  • оплата навчання на рахунки навчальних закладів за кордоном.

Також заборонено надсилати/отримувати перекази до/з росії, білорусі, Іраку, Ірану, КНДР, Куби, Сирії, АР Крим, Придністровської Молдавської Республіки, Республіки Абхазія, Республіки Південна Осетія, Турецької республіки Північного Кіпру, Косово та їх резидентів.

Щоб переказати гроші найбільш вигідно, радимо проаналізувати всі можливі варіанти. Наприклад, ви можете використати переказ з картки на картку або SWIFT-платіж, якщо в одержувача й відправника є картки (рахунки), оскільки тарифи на ці види переказів найвигідніші. Якщо ж необхідно терміново надіслати гроші, використайте одну з систем швидких грошових переказів.

Зазначимо, що наразі ви не можете переказати кошти з гривневої картки на валютну. Але з картки в доларах або євро здійснити переказ на гривневу можливо.

Для оплати послуг в Україні: комунальних, в бюджет тощо

Сьогодні ви можете оплатити комунальні послуги, сплатити податки або внести кошти у бюджет з будь-якого куточка світу. Для здійснення таких фінансових операцій вам достатньо мати з собою лише платіжну картку, видану українським банком. Тому жодних обмежень для оплати послуг в Україні з-за кордону немає. Скористайтеся для цього, наприклад, сервісами EasyPay. У зручному застосунку та на сайті доступний широкий вибір фінансових операцій: оплата комунальних платежів, погашення кредиту, платежі до бюджету тощо.

Для розрахунків в магазинах

Як використовувати українську банківську карту для оплати товарів в магазині?

Магазини за кордоном нерідко пропонують POS-термінали, через які безпроблемно можна здійснити оплату карткою. Вам доступні платежі, як в національній валюті країни, так і в гривнях. Проте радимо звернути увагу на комісію за конвертацію. У деяких випадках вона може бути незначною або зовсім відсутньою (якщо ви користуєтеся валютною карткою), а в деяких — обійдеться у «кругленьку» суму. Оплата товарів в національній валюті країни, де ви перебуваєте, буде більш вигідним варіантом. Так ви зможете «обміняти» гривню за тарифами Національного банку України та уникнути зайвих витрат, пов’язаних з коливанням курсу. Обравши іншу валюту, доведеться сплатити комісію за конвертацію за курсом іноземного банку, який найчастіше буває вищим.

Як ми вже зазначали вище, ліміт для здійснення фінансових операцій з гривневої картки — 100 000 грн протягом місяця, а для валютної — без обмежень.

Як довго можна користуватися українською карткою за кордоном?

Обмежень щодо користування українською карткою за кордоном немає, однак будьте уважні, оскільки кожна банківська картка має термін дії. У зв’язку з повномасштабним вторгненням росії на територію України, банки продовжили обслуговування карток, термін дії яких сплив. Так, наприклад, ПриватБанк продовжив дію платіжних карток своїх клієнтів на 550 днів. Однак радимо звернутися у службу підтримки свого банку, щоб детальніше дізнатися про умови обслуговування саме вашої картки.

Якщо ж вам все ж потрібно перевипустити картку, а повертатися в Україну змоги немає, скористайтеся послугою відкриття віртуальної картки, яка доступна в багатьох українських банках. Це дасть змогу здійснювати онлайн-покупки та безконтактну оплату через POS-термінал.

Будь обережні: в яких випадках українську картку за кордоном можуть заблокувати і що робити

Головною проблемою використання банківської картки за кордоном є її ймовірне блокування. Розповідаємо, які бувають причини й що робити у такому випадку.

Банківські картки стали невід’ємною частиною життя, тому важливо знати за яких обставин їх можуть заблокувати, особливо за кордоном. Розгляньмо основні причини, які найчастіше призводять до блокування банківської картки. Наголосимо, що блокування картки ≠ зникнення ваших коштів, тому не хвилюйтеся. Банк обмежує доступ до рахунку, але не видаляє його, після розблокування, всі ваші гроші будуть «на місці».

Вашу банківську картку можуть заблокувати, якщо:

  • Було зафіксовано підозрілі операції. Наприклад, ви здійснюєте покупку в нетиповому для себе регіоні або протягом короткого часу проводили багато транзакцій.
  • Закінчився термін дії картки. Банківська картка працює до останнього дня місяця, вказаного на лицьовому боці (наприклад, 09/23 означає, що картка дійсна до 30-го вересня 2023 року включно).
  • Ви тричі неправильно ввели PIN-код. Банк тимчасово обмежує доступ до картки й здійснення операцій, бо вважає, що це шахраї намагаються отримати кошти.
  • Було перевищено ліміт на зняття готівки або витрати за кордоном. У мобільному застосунку ви можете бачити скільки ще коштів можете витрати, про обмеження від НБУ ми вже писали вище.
  • Є відповідне рішення суду. Банк заблокував картку за борги (аліменти, комунальні платежі, кредити, штрафи тощо).

Щоб уникнути блокування картки, радимо заздалегідь ознайомитися з інформацією про умови користування картками за кордоном, попередити свій банк про подорож, перевірити термін дії картки та інформацію про заборгованості.

Щоб розблокувати картку за кордоном зверніться у службу підтримки свого банку. Сьогодні у багатьох установах це можна зробити за номером телефону або через онлайн-підтримку на сайті та в застосунку.

Також радимо мати при собі картки різних банків, щоб навіть при блокуванні рахунку, ви не залишилися без коштів.

Висновки

Ми розглянули з вами ключові аспекти використання українських платіжних карток за кордоном. Як ви бачите, банки дають безліч можливостей для комфортного та безперебійного користування своїми продуктами поза межами країни. Однак будьте обачні й враховуйте обмеження, які наразі діють, а за більш детальною інформацією про ліміти операцій та зміни в роботі радимо звертатися до служби підтримки свого банку.

Підписуйтесь на Telegram-канал EasyPay та слідкуйте за FinTech-новинами з України та світу 👇

Тетяна Тодосійчук
Всі статті автора
Редактор блогу
Всі статті автора
Залишити коментар