Пошук

NFC vs QR vs Bluetooth

0
545

 

Бездротові технології завоювали світ. Платежі, передача файлів, збір даних — все це ми робимо за допомогою бездротових технологій, які на сьогодні присутні в бiльшостi смартфонів. Розглянемо популярні технології NFC, QR і Bluetooth. Де використовуються, чим відрізняються й чим можуть бути корисні в FinTech-галузi.

Що це за технології?

NFC (Near Field Communication) — технологія передачі даних на малих відстанях.
Головна перевага: універсальність. Технологія повністю відповідає стандарту ISO 14443, що об’єднує більшість сучасних безконтактних смарт-карт: банківські карти Mastercard PayPass і VISA PayWave, пропуски на роботу, парковку та багато інших. Більшість подібних «розумних» карток працює за технологією NFC.

Bluetooth — забезпечує обмін інформацією між пристроями (ноутбуки, смартфони, планшети, принтери, фотоапарати, мишки, клавіатури, джойстики, навушники і тд.) надійною та повсюди доступною радіочастотою для ближнього зв’язку. Bluetooth дозволяє пристроям з`єднуватись, коли вони знаходяться в радіусі до 30 м один від одного навіть в різних приміщеннях.

QR-код (англ. Quick Response Code – код швидкого реагування; скор. QR code) — товарний знак для типу матричних штрих-кодів (або двовимірних штрих-кодів), спочатку розроблених для автомобільної промисловості Японії. Штрихкод — зчитувальна машиною оптична мітка, що містить інформацію про об’єкт, до якого вона прив’язана.

Де використовуються?

NFC, Bluetooth та QR — активно використовуються у FinTech галузi. Безконтактнi оплати Mastercard PayPass та VISA PayWave, ApplePay та GooglePay, перекази коштiв та оплати за QR-кодом, все це вже доступно та активно використовується українцями.
Бiльше того, Україна увiйшла у ТОП-5 країн, в яких стрiмко поширюються безконтактнi оплати. 

NFC поширений у безконтактних дверних замках (так-так, це саме ця технологiя), оплата за проїзд дотиком телефону до зчитувача, кільця-візитки — це лише мала частина того, де використовують NFC. Оплата за допомогою смартфону — Apple Pay та Google Pay, це також NFC. Сьогодні NFC-чіпи можна знайти навіть в пральних машинах. Трендом стали замки, які замикають і відмикають за допомогою піднесення NFC-пристрою. Майбутнє у технології досить райдужне, і застосувань цього маловитратного, але функціонального чіпу очікується все більше.

На разi QR-коди широко поширенi у свiтi. Безлiч закладів (ресторани, кiнотеатри, унiверситети) Європи та України використовують його для оцінки сервісу. QR розмiщують на візитках, упаковках їжі, одязi, в інтер’єрі в якості переходу на сайт компанії або інформативної функції. Ну і звичайно ж, на посадочних талонах авіаквитків.

Bluetooth використовується для синхронізації, передачі та обміну даними між пристроями, управління побутовою технікою, медицині, автотехнологіях. Незважаючи на “вік” технології, Bluetooth широко поширений і перспективний у майбутньому.

I звicно ж, EasyPay впроваджує iнновацiї для українських користувачiв. Так, у термiналах EasyPay з 2017 року можна здiйснювати оплати за допомогою QR, а завдяки додатку EasyWallet українцi мають можливicть безконтактно сплачувати проїзд у громадському транспортi Львову, Iвано-Франкiвську без валiдатора, задяки Bluetooth-технології просто у додатку. 

Залишити коментар