Пошук

Як розпізнати фішинговий сайт

0
2415

Користувачі інтернету часто натрапляють на сайти, що пропонують вигідні рекламні акції, низькі ціни, відсутність комісій. А у результаті виявляється, що все це – типові прийоми інтернет-шахраїв, створені для того щоб заволодіти нашими коштами. Це явище має назву фішинг. Розглянемо, як захистити себе від нього.

Що таке фішинг?

Фішинг – виманювання у довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних з метою збору реквізитів платіжних карток для подальшої крадіжки грошових коштів. Найчастіше фішинг зустрічається під видом інтернет-магазинів, платіжних сайтів, сервісів з переказу коштів тощо.

Фішинговий сайт – веб ресурс, який виманює реквізити платіжних карток під виглядом надання неіснуючих послуг. Більше 90% фішингових сайтів надають неіснуючі послуги з поповнення мобільного рахунку, банкінгу та переказу коштів з картки на картку. Часто фішингові сайти копіюють оригінальні сторінки відомих сервісів, банків.

6 основних ознак фішингових сайтів

Будьте уважні, якщо:

  1. На сайті відсутнє безпечне з’єднання (домен сторiнки оплати безпечного сайту має починатися з починається з https:\\ а не з http:\\).
  2. Сайт зареєстрований на ненадійному домені, створений на конструкторі сайтів, в адресному рядку відображається однакова адреса для всіх сторінок. І навпаки, якщо сайт зареєстрований на домені національного рівня .UA, – ресурсу можна довіряти. Приклад: https://easypay.ua
  3. Наявність нульових комісій та інших неймовірних пропозицій. Деякі пропозиції занадто добрі, щоб бути правдою.
  4. Наявність контентних погрішностей. Граматичні та синтаксичні помилки у тексті, контенті, неактуальна інформація, сумнівний зовнішній вигляд.
  5. Легітимні сайти маскують введення карткових реквізитів (наприклад, зірочками) або використовують віртуальну клавіатуру, фішингові сайти – ні.
  6. Після введення даних картки, відбувається збій операції, кошти зняті, але не зараховані.

Фішингові сайти зазвичай існують недовго. Але згідно статистики, за місяць жертвами одного такого сайту можуть стати тисячі користувачів.

Як не потрапити у фішингову пастку?

Будьте раціональні. Не довіряйте нереальним акціям, перевіряйте контент сайту, цікавтесь репутацією знайдених у пошуку платіжних систем. Сплачуйте послуги на перевірених ресурсах. Користуйтесь easypay.ua – сервіс надійно захистить ваші кошти та персональні дані згідно світових стандартів безпеки.

Залишити коментар